De tropische temperaturen van de voorbije week vragen om tropische maatregelen. Zitten je konijnen te zuchten en te puffen? Misschien hebben ze wel zin in een verfrissend ijsje! Geef hen geen roomijs uit de winkel, maar duik zelf de keuken in. Op één-twee-drie heb je een heerlijke verrassing uit je mouw getoverd. 

Een gezond tussendoortje voor je konijnen

IJsjes hoeven helemaal niet ongezond te zijn. Kies een verse smaak die je konijn graag lust en mix die met wat water vooraleer je het geheel invriest. Het resultaat is verfrissend en het verhoogt de vochtopname van je konijn – perfect voor een hete zomerdag.  
 
Doe bijvoorbeeld een stukje appel zonder pitten (niet te groot want fruit bevat veel suiker) in de blender aangelengd met water. Vul een lollyvorm (of een yoghurtpotje met stokje erin) en laat je appelijsje hard worden in de diepvriezer.
 
In plaats van appel kan je ook peer, banaan of aardbei gebruiken. Niet alle fruit is trouwens geschikt om aan je konijn te geven, lees hier wat wel en niet mag
 
Of wat dacht je van een groen ijsje? Misschien niks voor jou, maar konijnen zijn er dol op! Gebruik komkommer, spinazie, veldsla, wortelloof, peterselie of basilicum. Jummie! 
 

Waarom is roomijs geen goed idee? 

Het is verleidelijk om je lieve langoren mee te laten likken van jouw hoorntje roomijs. Toch even opletten. Het meeste van ons ijs is gemaakt van koemelk en dat kunnen konijnen niet verteren. Zelfs wanneer je kiest voor een kokos- of sojavariant, bevat roomijs te veel vetten en suikers om gezond te zijn. Je konijn loopt er gegarandeerd maag-darmklachten van op!

Let extra op met chocolade- en mokkaijs. Het theobromine uit chocolade en de cafeïne uit mokka zijn ronduit giftig voor je konijn
Hangoorkonijn eet van ijslolly
Een lekker ijsje is een perfecte manier om een bang konijn te laten wennen aan jouw aanwezigheid

Extraatje: bananenijs om te delen met je konijn

Dit recept kost iets meer moeite, maar je kan er samen van smullen met je geliefde huisdier. Het grote voordeel: je hebt slechts één ingrediënt nodig! 
Neem twee rijpe bananen en snij ze in kleine stukken. Leg de stukken op een bord dat een uurtje in de diepvriezer gaat. Haal de bananen er weer uit vooraleer ze helemaal hard zijn. En dan nu: mixen maar! 
 
De textuur van banaan verandert in een romig goedje wanneer je het op deze manier aanpakt. Het lijkt net roomijs! Wedden dat je er zelf ook van gaat watertanden? Deel een klein beetje van dit DIY-roomijs met je konijnen – niet te veel, want banaan is een echt ‘snoepje’ waar je konijnen best niet té veel van smullen. 

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen