Hou je van reizen en ben je van plan een hond te nemen? Dan denk je maar beter twee keer na over de keuze van het ras. Niet alleen moet je hond verplicht gechipt zijn, over een Europees dierenpaspoort beschikken en ingeënt zijn tegen hondsdolheid. Sommige hondenrassen zijn simpelweg niet toegelaten voorbij onze landsgrenzen en mag je dus niet mee op vakantie naar het buitenland nemen. Niet onbelangrijk om hier rekening mee te houden wanneer je een hond gaat uitkiezen!

'Aanvalshonden' niet welkom

In België en Nederland zijn alle hondenrassen welkom, van de kleinste chihuahua tot de grootste Deense dog (al mag elke gemeente wel zijn eigen regels bepalen). Maar wist je dat de Lage Landen een uitzondering zijn in Europa? De meeste landen leggen restricties op voor bepaalde hondenrassen, vooral als het gaat om zogenaamde ‘aanvals- en verdedigingshonden’, zoals de pitbull, de American Staffordshire terriër of de rottweiler. Honden met een officieel stamboomboekje raken meestal wél voorbij de douane, al zijn er dan wel een aantal voorwaarden aan hun verblijf verbonden. 
Rottweiler met muilkorf
Een Rottweiler is in veel landen wél welkom als hij aangelijnd is en een muilkorf draagt
Wij zetten de meest courante Europese vakantielanden met specifieke regels voor bepaalde hondenrassen even voor jou op een rijtje.
 

Frankrijk

  • Niet welkom: honden die qua uiterlijk lijken op een American Staffordshire terriër, mastiff en tosa, zonder officiële stamboompapieren, zijn niet toegelaten voor een verblijf in of doorreis door het land.
     
  • Toegelaten onder voorwaarden: honden van het zuivere ras American Staffordshire terriër en tosa – mét officiële stamboompapieren, erkend door het Franse ministerie van Landbouw – mogen in theorie ingevoerd worden, als ze op openbare plaatsen aangelijnd zijn en een muilkorf dragen. De dieren moeten verzekerd zijn en het baasje moet ten minste 18 jaar oud zijn, zonder strafblad of veroordeling voor een misdaad. Rottweilers (met of zonder stamboom) moeten een medische keuring/klinisch onderzoek en een gedragstest ondergaan en in het openbaar een muilband dragen. De eigenaar wordt door de dierenarts bevraagd over het gedrag van de hond binnen- en buitenshuis en specifiek met kinderen, maar ook over diverse situaties die zich mogelijk kunnen voordoen. Daarnaast moet de eigenaar ook een cursus volgen om een bekwaamheidscertificaat ('Attestation d'Aptitude') te bekomen. 
     
    LET OP: de Fransen controleren streng, dus je neemt maar beter geen risico’s!
 

Luxemburg

 

Duitsland

  • Toegelaten onder voorwaarden: pitbull terriërs, Staffordshire terriërs, Staffordshire Bull Terriërs, bull terriërs en kruisingen van deze rassen met elkaar of met andere rassen mogen wel worden ingevoerd, op voorwaarde dat ze niet langer dan 4 weken in het land blijven. Als eigenaar moet je bij controle een aantal documenten kunnen voorleggen om te bewijzen dat de hond ongevaarlijk is (bewijs van afstamming, vaccinatiecertificaat, attest van een karaktertest en andere certificaten van de verantwoordelijke regelgevende instantie), origineel én in het Duits vertaald.
      
    Op openbare plaatsen moeten deze honden steeds aangelijnd zijn en een muilkorf dragen, wat trouwens ook in sommige deelstaten geldt voor honden van andere rassen die meer wegen dan 20 kg en een schofthoogte van meer dan 40 cm hebben.
     
    LET OP: In Duitsland verschillen de regels wat betreft ‘verboden hondenrassen’ per deelstaat of Bundesland. Zo bestempelen ze in Baden-Württemberg, Beieren, Brandenburg, Hamburg en Hessen nog heel wat andere rassen als ‘gevaarlijk’. Op deze website kan je de verschillende rassen per deelstaat raadplegen.
In sommige Duitse deelstaten is het lijstje met ‘verboden’ honden veel langer dan in de rest van het land

Zwitserland

  • Toegelaten onder voorwaarden: American Staffordshire terriërs, bull terriërs, American bull terriërs, Staffordshire terriërs, pitbull terriërs, American pitbull terriërs, rottweilers en honden die hierop lijken, zijn welkom in bepaalde Zwitserse kantons op voorwaarde dat de baasjes bijvoorbeeld een speciale cursus gevolgd hebben of op een andere manier kunnen bewijzen dat ze hun hond goed getraind hebben. Andere kantons leggen dan weer een muilkorfplicht op voor de ‘gevaarlijke’ rassen. Voor een overzicht van de verboden rassen en de specifieke regels per kanton kan je terecht op deze website.
  

Oostenrijk

In Oostenrijk zijn er geen ‘verboden’ hondenrassen, al leggen sommige Bundeslanden wel specifieke regels op voor bepaalde rassen, zoals een muilkorfplicht. Op deze website kan je hier meer informatie over vinden.

  
Italië

Ook in Italië zijn alle hondenrassen welkom, al moeten ze op openbare plaatsen wel aan de lijn en soms ook een muilkorf dragen. Neem voor de zekerheid een muilkorf mee zodat je voorbereid bent!
 

Spanje

  • Toegelaten onder voorwaarden: pitbull terriër, Staffordshire bull terriër, American Staffordshire terriër, rottweiler, dogo argentino, fila brasileiro, tosa inu, akita inu en honden die qua uiterlijk op deze rassen lijken, zijn welkom, maar moeten altijd aangelijnd zijn en een muilkorf dragen op openbare plaatsen. Bovendien heb je een vergunning nodig om met een van deze honden de Spaanse grens over te steken. Neem hiervoor contact op met de Spaanse ambassade.
 

Portugal

  • Toegelaten onder voorwaarden: pitbull terriër, Staffordshire terriër, Staffordshire bull terriër, American Staffordshire terriër, dogo argentino, fila brasileiro, Japanse tosa inu en hun kruisingen mogen wel worden ingevoerd, op voorwaarde dat ze niet langer dan 4 maanden in het land blijven. Op openbare plaatsen moeten ze bovendien verplicht een muilkorf dragen en kort aangelijnd (1 meter) zijn.
 

Kroatië

Pitbull terriër ligt in gras
Pitbulls dragen nog altijd de stempel 'aanvalshond' en zijn daarom in de meeste Europese landen niet toegelaten

Verenigd Koninkrijk

  • Niet welkom: pitbull, dogo argentino, tosa, fila brasileiro en alle kruisingen van honden die lijken op deze hondenrassen zijn niet toegelaten voor een verblijf in of doorreis door het land. 
     
  • Toegelaten onder voorwaarden: honden van gelijk welk ander ras mogen niet met een privéboot, maar enkel met een bepaalde veerdienst of via bepaalde havens het land inreizen. Kom je via de Kanaaltunnel, dan mag je hond enkel mee met de Eurotunnel Shuttle Service en niet met de Eurostar.
 

Denemarken

  • Niet welkom: pitbull terriër, tosa inu, American Staffordshire terriër, fila brasileiro, dogo argentino, American bulldog, boerboel, kangal, Centraal-Aziatische owcharka, Kaukasische owcharka, Zuid-Russische owcharka, Šarplaninac en de tornjak zijn niet toegelaten voor een verblijf in het land. Heb je een hond die op een van deze rassen lijkt, dan moet je aan de hand van een bewijs van afstamming kunnen aantonen dat hij niét tot deze rassen behoort.
     
  • Toegelaten onder voorwaarden: met uitzondering van de pitbull en de tosa worden alle honden van bovenstaande verboden rassen wél toegelaten als je kan bewijzen dat je ze al vóór 17 maart 2010 in je bezit hebt. Op openbare plaatsen moet je ze kort aangelijnd houden (max. 2 meter) en een muilkorf omdoen. Ben je op doorreis door Denemarken met één van deze honden, dan zijn enkel korte stops toegelaten.
 

Noorwegen

Denemarken heeft het meest uitgebreide lijstje van verboden hondenrassen in Europa

Check, dubbelcheck!

Staat jouw gewenste vakantiebestemming niet in dit lijstje of twijfel je aan de lokale regels? Wetgeving kan natuurlijk altijd veranderen. Check daarom altijd bij je dierenarts en de ambassade van het land waar je naartoe of doorheen wil reizen wat de stand van zaken op dat moment is. Wie weet mag je hond in de toekomst wél mee naar jouw favoriete vakantieland?
 
Benieuwd wat je allemaal nodig hebt voor een tripje met je hond? Met deze handige vakantiechecklist kan je goed voorbereid en zonder zorgen op pad met je viervoeter!
 
 

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen