Vind je overal in huis plukjes kattenhaar terug? Hoera, de rui is begonnen! Nou ja ... Als kattenbaasje vind je er waarschijnlijk niet zoveel aan. Voor je kat is het echter de normaalste zaak van de wereld: op die manier raakt ze verlost van dood haar en kan de vacht zich optimaal beschermen.

Hoe verloopt de rui?

De rui is een natuurlijk proces van je kat om dood haar te verliezen. Hoeveel haar een kat verliest en wanneer ze dat juist doet, hangt een beetje af van ras tot ras. Enkel échte buitenkatten hebben nog duidelijk afgebakende ruiperiodes, die het hevigst zijn in de lente en de herfst. De meeste huiskatten verliezen echter het hele jaar rond wat haren. Dat komt omdat katten tegenwoordig meer binnen dan buiten leven. Een van de drijvende factoren achter het verharen is immers het korter en langer worden van de dagen. De impact van de seizoenen is sterk verminderd sinds onze katten het merendeel van hun tijd in het licht van onze lampen en lekker dicht bij de verwarming doorbrengen. Daarom is de ruiperiode dus minder uitgesproken geworden en heeft je kat de neiging om het hele jaar door licht te ruien.
 
Verliest je kat heel veel haren tegelijk of gaat het ruien gepaard met huidproblemen zoals bultjes of korstjes, waardoor ze veel zit te krabben? Dan is er mogelijk meer aan de hand en raadpleeg je best zo snel mogelijk je dierenarts. Ook bij hevige stress kan je kat plotseling een deel van haar haren verliezen.
Kattenhaar op de vloer met kat in de achtergrond
De meeste huiskatten leven binnen bij kunstlicht en dichtbij de verwarming, waardoor ze het hele jaar rond lichtjes ruien

Hoe verzorg je de vacht van je kat tijdens de rui?

Het antwoord op die vraag is eigenlijk heel simpel: niet. De meeste katten verzorgen hun vacht zelf. Wil je jouw kat toch graag een pootje helpen – en laat ze het toe – dan kan je af en toe eens zachtjes met een microvezeldoek over haar vacht gaan, om de losse, dode haren weg te nemen. Ga haar zeker niet extra veel kammen of borstelen tijdens de rui, want dan verstoor je het natuurlijke ritme en gaat je kat alleen maar meer haar verliezen.
 
 

Hoe verwijder je kattenhaar in huis?

Heb je het een beetje gehad met al die plukjes vacht en rondzwevende haartjes in huis? Geen nood, er bestaan enkele goeie trucjes om van al dat kattenhaar in je interieur verlost te raken. De beste methode – naar onze Beestige mening – is de rubberen handschoen. Je weet wel, zo eentje die je aantrekt om de afwas te doen of het doucheputje schoon te maken. Het plakkerige rubber zorgt ervoor dat je de haren op je tapijt, sofa of kussens makkelijk bij elkaar kan vegen, om ze daarna op te zuigen met de stofzuiger. Probeer het maar eens, je zal zien dat het werkt! Met een rubberen vloertrekker of raamwisser lukt het meestal ook. Wil je je kledij snel kattenhaarvrij maken, dan kan je ook dubbelzijdige tape, een plakroller of een opgeblazen ballon gebruiken.
 
 
Wil je meer weten over hoe ruien bij honden precies in zijn werk gaat? Lees dan dit artikel.
 
 

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen