Welke papieren moet je eigenlijk allemaal hebben zodra je een nieuw vierpotig familielid in huis hebt? De papieren van een hond lijken sterk op die van jou. Als het goed is, is je hond gechipt en heeft hij dus als het ware zijn eigen, elektronische hondenpaspoort altijd bij zich!


De chip

De chip bevat een unieke code, die door je dierenarts geregistreerd moet worden in de databank van DogID. Alle honden, dus ook honden die uit het buitenland komen, moeten geregistreerd worden in deze databank. De hond kan pas geregistreerd worden eens de microchip geplaatst is.
 
Waarom is het nu zo belangrijk dat je hond gechipt is? Wel, die chip zal vooral van pas komen als je hond wegloopt – en denk maar niet het dat jou nooit zal overkomen! Zo kan degene die je hond vindt onmiddellijk alle informatie lezen, simpelweg door een dierenarts te bezoeken: naam, ras, leeftijd van de hond en naam, adres, telefoonnummer en e-mailadres van zijn baasje. Je snapt dus wel dat het enorm belangrijk is dat je eventuele wijzigingen van deze gegevens zo snel mogelijk moet melden bij DogID.

Dierenarts leest chip van hond met chiplezer
Op de chip kan de dierenarts niet alleen gegevens over je hond lezen, maar ook jouw persoonlijke informatie, zodat jij en je hond snel herenigd kunnen worden als hij ooit wegloopt

Het Europees paspoort

Informatie over vaccinaties en ontworming is echter niet te lezen bij het scannen van de chip. Daarvoor heb je wellicht een Europees paspoort: een blauw boekje waarin de omschrijving van je hond, het land waar hij vandaan komt, informatie over vaccinaties en eventueel zelfs over ontworming en ontvlooiing staan. De informatie over de vaccins die de hond heeft gehad kan je makkelijk lezen naast de klevers, waar de dierenarts ook telkens de datum van de vaccinatie bij noteert. Als je op reis gaat met je hond, moet je dit boekje altijd bij je hebben! Wil je met je hond  naar een bestemming buiten Europa reizen, dan heb je vaak ook een gezondheidsverklaring nodig of moet je een bloedonderzoek laten uitvoeren bij je hond. In het Europees paspoort staan bovendien ook alle overige noodzakelijke gegevens, net als op de chip.


Op vakantie gaan met je hond vergt best wat voorbereiding. Gelukkig hoef je niet alles zelf op te zoeken, want wij maakten voor jou een superhandige én complete checklist voor je vakantie met je hond!
 
 

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen