Welke papieren moet je eigenlijk allemaal hebben zodra je zo’n nieuw familielid in huis hebt? De papieren van een hond lijken sterk op die van jou. Als het goed is, is je hond gechipt en heeft hij als het ware zijn eigen, elektronisch hondenpaspoort dus altijd bij zich!


De chip

De chip bevat een unieke code, die door je dierenarts geregistreerd moet worden in een databank. Alle honden, dus ook honden die uit het buitenland komen moeten geregistreerd worden in deze databank. De hond kan pas geregistreerd worden wanneer de microchip geplaatst is. Het plaatsen van een chip is vooral belangrijk voor als je hond wegloopt. Zo kan degene die je hond vindt onmiddellijk alle informatie lezen door een dierenarts te bezoeken: naam, ras, leeftijd van de hond en naam, adres, telefoonnummer en e-mailadres van zijn baasje. Het is belangrijk om te weten dat wijzigingen van deze gegevens zo snel mogelijk moet melden! Als je verhuist of als de hond van eigenaar verandert, is het dus heel belangrijk om de wijzigingen door te geven aan DogID met het kaartje dat je gekregen hebt!

Hond staat op het strand
Op de chip kan de dierenarts niet alleen gegevens over je hond lezen, maar ook jouw persoonlijke informatie. Dankzij deze informatie kunnen jij en je hond herenigd worden als hij wegloopt! 


Het Europees paspoort

Informatie over vaccinaties en ontworming is echter niet te lezen bij het scannen van de chip. Daarvoor heb je wellicht een Europees paspoort: een blauw boekje waarin de omschrijving van je hond, het land waar hij vandaan komt, informatie over vaccinaties en eventueel zelfs over ontworming en ontvlooiing staan. De informatie over de vaccins die de hond heeft gehad kan je makkelijk lezen naast de klevers. De dierenarts schrijft daar telkens de datum van de vaccinatie. Als je op reis gaat met je hond moet je dat altijd bij hebben! Als je met je hond wil reizen naar een bestemming buiten Europa heb je vaak ook een gezondheidsverklaring nodig of moet je een bloedonderzoek laten uitvoeren bij je hond. In het Europees paspoort staan ook alle overige noodzakelijke gegevens, net als op de chip!

Aanbevolen artikelen