Heb je al langer een hond in huis of ben je niet aan je eerste trouwe viervoeter toe? Dan is Giardia voor jou vermoedelijk geen vreemd beestje meer … Zowat elke hond krijgt er op een bepaald moment in zijn leven mee te maken – eerder vroeger dan later, want puppy’s met een nog-niet-zo-goed-ontwikkeld immuunsysteem lopen een een groter risico. Dierenarts Rob van Dierenartsencentrum DnA legt uit wat een Giardia-infectie precies is en hoe je ze kan behandelen.

 
Wat is Giardia en hoe herken je het?

Giardia is een veel voorkomende eencellige parasiet, die zich in het darmstelsel van honden, katten én mensen kan schuilhouden. Hij verstopt zich meer bepaald als een cyste tussen de ‘vingertjes’ van de darm, waar hij ongestoord zijn vernietigende gang kan gaan. Voor het blote oog is dit beestje niet zichtbaar, maar je merkt al snel wanneer je hond prijs heeft: intermitterende, stinkende, slijmerige diarree, soms met wat bloed, is een van de voornaamste symptomen van een Giardia-infectie. ‘Intermitterend’ betekent dat de diarree heel onregelmatig komt en gaat, zodat je in eerste instantie denkt dat je hond genezen is – maar dan: oh nee, toch niet. En bij ‘stinkend’ hoeven we geen tekeningetje te maken, toch? Zelfs voor een geroutineerde dierenarts is de indringende geur wat te veel van het goede … Ook braken is een symptoom dat af en toe voorkomt bij Giardia.
Giardia parasiet in darm
Giardia is een eencellige parasiet die zich verstopt als cyste tussen de ‘vingertjes’ van de darm

Hoe raakt je hond besmet met Giardia?

De Giardia-parasiet komt naar buiten via de stoelgang. Als je hond eet van de uitwerpselen van een besmette hond of aan de besmette stoelgang ruikt en vervolgens zijn neus aflikt, dan krijgt hij de parasiet dus gelijk mee naar binnen. Door vervolgens zijn eigen besmette stoelgang op te eten of simpelweg aan z’n achterste te likken, kan jouw hond zichzelf steeds opnieuw besmetten met Giardia. Zo raakt hij dus heel makkelijk verstrikt in een vicieuze cirkel. 
 
 

Is Giardia ook besmettelijk voor mensen?

Ja, ook mensen kunnen besmet raken met deze parasiet, bijvoorbeeld wanneer een besmette hond aan je gezicht likt. Eens de diagnose bij je hond gesteld is, laat je hem dit dus maar beter niet meer doen. Al ben je op dat moment waarschijnlijk allang besmet, omdat je hond wellicht nog vóór hij symptomen vertoonde al uitvoerig jouw gezicht ‘gewassen’ heeft met zijn tong ... Zeker bij puppy’s is dat bijna onvermijdelijk. Onderschat een Giardia-besmetting niet: je kan er erg ziek van worden. Vertoon je symptomen, ga dan meteen naar je huisarts en neem de nodige hygiënemaatregelen om je huisgenoten niet te besmetten, zeker als het gaat om mensen met een verminderde immuniteit zoals kinderen, ouderen, zieken en zwangere vrouwen.
 
 

Wat doe je als je een Giardia-infectie vermoedt?

Merk je dat je hond last heeft van onwelriekende diarree? De eerste stap die je dan moet ondernemen, is gedurende enkele dagen zijn stoelgang verzamelen. Dat kan in een steriel potje dat je bij de dierenarts of de apotheek kan verkrijgen, maar een schone confituurpot is even goed. De dierenarts heeft namelijk ontlasting van minstens drie dagen nodig – dat mag in het hetzelfde potje, want alles wordt gemengd – om een betrouwbaar testresultaat te bekomen.
Hond likt vrouw in haar gezicht
Ook mensen kunnen besmet raken met de Giardia-parasiet, bijvoorbeeld wanneer een besmette hond aan je gezicht likt

Hoe kan je Giardia behandelen?

Van je dierenarts krijg je een gedetailleerd behandelschema mee om je te helpen jouw hond de juiste dosis medicatie op de juiste tijdstippen toe te dienen. En dat geheugensteuntje is geen overbodige luxe, want de behandeling neemt behoorlijk wat tijd in beslag en het schema zit best complex in elkaar. 
 
Zo ziet het standaard behandelschema (5 / 7 / 5 / 21) eruit:
 
 • Dag 1: Je start de behandeling met Panacur / Stomorgyl gedurende 5 dagen.
 • Dag 6: Je stopt de behandeling gedurende 7 dagen.
 • Dag 13: Je begint de behandeling met Panacur / Stomorgyl opnieuw gedurende 5 dagen.
 • Dag 18: Je stopt de behandeling gedurende 21 dagen.
 • Dag 39: Je verzamelt 3 dagen lang één stoelgangstaal per dag en bewaart die in de koelkast.
 • Dag 42: Je laat de stoelgang opnieuw testen op Giardia bij de dierenarts.
 
Hou er rekening mee dat je hond soms aan één behandeling niet genoeg heeft om korte metten te maken met deze hardnekkige parasiet. In dat geval is er een tweede of zelfs derde behandelronde nodig. In uitzonderlijke gevallen krijg je de parasiet zelfs nooit uitgeroeid. 
 
En vergeet ook niet dat je alle andere honden én katten in huis eveneens moet behandelen om de parasiet volledig uit te roeien, want anders blijven zij elkaar infecteren. Haal je een besmette puppy in huis, dan zitten je andere dieren dus met de gebakken peren. En da’s geen pretje! Niet alleen is zo’n Giardia-infectie heel vervelend voor je huisdieren, maar de behandeling wordt zo ook wel heel prijzig voor jou als eigenaar. Blijf dus ver weg van fokkers die het niet zo nauw nemen met de hygiëne of het welzijn van hun dieren!
Volg het behandelschema van je dierenarts op de voet – opgelet: het neemt behoorlijk wat tijd in beslag!

Volstaat medicatie om Giardia te behandelen?

Helaas niet. Je hond zal zichzelf immers telkens opnieuw blijven besmetten door aan zijn achterste te likken en ook andere honden kunnen de parasiet nog steeds oplopen via zijn uitwerpselen. Een goede hygiëne is dus minstens even belangrijk als het volgen van het medicatieschema. Dat kan je doen door:
 
 • je hond steeds op verschillende plaatsen uit te laten;
   
 • de besmette ontlasting meteen weg te nemen met een hondenpoepzakje (het is sowieso aan te raden om de stoelgang van je hond altijd op te ruimen om ook besmettingen met andere ziekteverwekkers dan Giardia te voorkomen);
    
 • de anus van je hond nadien netjes schoon te spoelen en af te vegen (bijvoorbeeld met een vochtig doekje voor babybilletjes);
   
 • tijdelijk niet meer naar de hondenschool te gaan met je puppy;
   
 • dagelijks de drink- en eetbak van je hond grondig schoon te maken met kokend water;
   
 • alle dekens en kussens van je hond zo heet mogelijk te wassen (liefst kookwas);
   
 • zelf je handen regelmatig te wassen, zeker vóór het koken en eten;
   
 • je hond niet aan je gezicht te laten likken – al is de besmetting waarschijnlijk al eerder gebeurd;
   
 • indien mogelijk je vloer te stomen en goed na te drogen, want de Giardia-parasiet kan niet tegen hitte en droogte.
 
 

Hoe kan je de darmen van je hond weer herstellen?

Vooral bij puppy’s, maar ook bij volwassen honden worden de darmen ernstig aangetast door Giardia. Daarom is het belangrijk om het maag-darmstelsel zo goed mogelijk te ondersteunen. In samenspraak met je dierenarts kan je je hond speciale voeding geven, die de darmen weer sterker maakt. Ook kan er na het behandelschema een soort probiotica of zelfs prebiotica (wat het voedsel voor het probioticum vormt) voorgeschreven worden om de darmflora te herstellen. Die strooi je gewoon over de dagelijkse voeding van je hond heen en kan je in principe de rest van zijn leven geven. Door op die manier de goede bacteriën een handje te helpen, kan je voorkomen dat slechte bacteriën de overhand krijgen.
 
  

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen