De kat krabt de krullen van de trap. Deze zin is wellicht niet voor niets verzonnen, want katten zijn echte krabbeesten.

Krabben is voor een kat gewoon een heel natuurlijke bezigheid. Ze vijlt er als het ware haar nagels mee. Katten krabben echter niet alleen om hun nagels te onderhouden, maar ook om een bepaalde geur af te scheiden. Hiervoor hebben ze speciale geurklieren tussen hun tenen zitten. Katten gebruiken geuren om te communiceren, met zichzelf én met andere katten. Ten slotte krabben katten ook om stress te ontladen. Krabben doen ze vooral op plaatsen waar ze zich niet helemaal veilig voelen (doorgangen, drukke plaatsen, enzovoort). Daarom moet je voldoende krabplaatsen hebben die groot genoeg zijn, zodat je kat er languit aan kan krabben. Zorg voor zowel horizontale als verticale krabplaatsen en zorg dat ze lang en/ of hoog genoeg zijn zodat je kat zich helemaal kan uitstrekken tijdens het krabben.

Wist je dat je heel eenvoudig van een tafelpoot een grote krabpaal kunt maken? Koop een stevig koord en knoop of lijm het vast onder aan de tafelpoot. Wikkel je touw omhoog rond de tafelpoot, tot je helemaal boven bent. Het kan zeker geen kwaad om het touw onderweg nog een paar keer vast te lijmen om het te verstevigen. Trek elke keer het touw goed aan voor je het vastlijmt. Als je helemaal boven bent, knoop of lijm je het weer vast en ziezo, je hebt een goedkope, grote krabpaal!

Lees hier hoe je je kat dat vervelende krabgedrag af kunt leren.

Aanbevolen artikelen