De kat krabt de krollen van de trap. Zoals menig katteneigenaar wel weet, schuilt er meer dan een beetje waarheid in die tongbreker. Katten houden van krabben en dat doen ze niet alleen om hun nagels te scherpen. 

Krabben is voor een kat een heel natuurlijke bezigheid. Ze vijlt er als het ware haar nagels mee, maar krabben betekent zoveel meer voor een kat. Ze vertonen het gedrag ook om geuren af te scheiden. Daarvoor zijn ze uitgerust met speciale geurklieren tussen hun tenen. Katten gebruiken geuren om te communiceren, met zichzelf én met andere katten. Ten slotte krabben katten ook om stress te ontladen.
 
Katten krabben vooal op plaatsen waar ze zich niet helemaal veilig voelen (doorgangen, drukke plaatsen, enzovoort). Elke kat heeft ook zo haar eigen krabvoorkeuren. Daarom moet je voldoende krabplaatsen hebben die groot genoeg zijn, zodat je kat er languit tegenaan kan krabben. Zorg voor zowel horizontale als verticale krabplaatsen en maak ze lang en/of hoog genoeg zodat je kat zich helemaal kan uitstrekken tijdens het krabben. Heb je onvoldoende aangepaste krabplekken in je huis, dan gaat je kat zelf op zoek naar geschikt materiaal zoals zetels, tafelpoten, behangpapier ... 
 

Maak een krabpaal van je tafelpoot

Wist je dat je heel eenvoudig van een tafelpoot een grote krabpaal kunt maken? Koop een stevig koord en knoop of lijm het vast onder aan de tafelpoot. Wikkel je touw omhoog rond de tafelpoot, tot je helemaal boven bent. Het kan zeker geen kwaad om het touw onderweg nog een paar keer vast te lijmen om het te verstevigen. Trek elke keer het touw goed aan voor je het vastlijmt. Als je helemaal boven bent, knoop of lijm je het weer vast en ziezo, je hebt een goedkope, grote krabpaal!

Lees hier hoe je je kat dat vervelende krabgedrag af kunt leren.

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen