'Pitbull' is een overkoepelende benaming voor honden van verschillende rassen en kruisingen met het uiterlijk van een prototype ‘vechthond’, zoals de American bulldog, de American Staffordshire terriër en de bull terriër. Sommige mensen beweren dat pitbulls agressief zijn, maar klopt dat cliché eigenlijk wel?
 

Pitbull heeft zijn reputatie niet mee

Misschien zijn pitbulls wel het slachtoffer van hun eigen reputatie: ze staan bekend als vechthonden en worden al te vaak gekocht door mensen die een macho imago uit willen stralen. Bijtincidenten met dit type honden worden vaak uitgebreid beschreven in de media, zeker wanneer er (veel) schade wordt aangericht door de hond. 
 
En laten we een kat een kat noemen: een aanval door een pitbull ziet er vaak gruwelijk uit. Deze honden zijn dan ook gefokt met een focus op sterke kaken en een vasthoudende beet. Die combinatie maakt dat als het fout gaat, het meteen goed fout gaat. De pitbull-honden komen dan ook veel vaker dan gemiddeld in onze asiels terecht, al ligt dat niet noodzakelijk aan een verhoogde agressiviteit binnen het ras. 
 

Pitbulls zijn mensenvrienden, maar laten niet over zich heen lopen

Zoals veel eigenaars van dit type hondenrassen je zal vertellen, zijn de meeste pitbullachtige honden erg menslievend. Ze aarden goed in het dagelijkse gezinsleven, op voorwaarde dat er voldoende aandacht geschonken wordt aan een goede socialisatie. Dat wil zeggen dat de honden op jonge leeftijd zoveel mogelijk neutrale tot positieve associaties maken met de levende wezens om hen heen: mannen, vrouwen, kinderen, honden, katten … 
 
Wel is het noodzakelijk om te allen tijde rekening te houden met het impulsieve karakter van deze honden. In combinatie met een eigenaar die erop gebrand is zijn hond te ‘domineren’, zoals nog steeds gangbaar is bij sommige traditionele hondentrainers, loop je het risico dat het lontje van deze honden ontsteekt en zich tegen de eigenaar richt. Met trainingsmethoden die gericht zijn op respect, samenwerking en positiviteit, is de kans op ontaarding veel minder groot. Wie probeert ‘baas te spelen’ over zijn hond, komt bedrogen uit. Want deze hond begrijpt niet waarom zijn eigenaar hem per se wil onderdrukken en wanneer het hem teveel wordt, komt hij gegarandeerd hardhandig voor zichzelf op. 
 

Ook met goed opgevoede pitbulls hou je best altijd een oogje in het zeil 

Vaak worden pitbulls door liefhebbers omschreven als ‘echte kindervrienden’ en in zekere zin zijn ze dat ook. Met kids uit het eigen gezin zullen ze zich meestal liefdevol en verdraagzaam opstellen. Toch is het belangrijk om deze (en eigenlijk geen enkele) honden alleen te laten met kinderen. Zowel kind als hond kan immers onverwacht uit de hoek komen en als dat korte lontje ontsteekt, dan kunnen de gevolgen groot zijn. Wees extra waakzaam wanneer er kinderen van buiten het gezin over de vloer komen. Honden kunnen het wilde spel van jonge kinderen soms verkeerd interpreteren en besluiten om in te grijpen wanneer ze inschatten dat leden van hun gezin in gevaar zijn. 
 
Ook is het belangrijk om te beseffen dat pitbulls t.o.v. andere honden veel minder tolerant zijn dan naar mensen toe, net omdat ze een verleden hebben als vechthond. Vooral honden van hetzelfde geslacht gaan sneller met elkaar in de clinch. Wil je toch meerdere honden van dit type houden, kies dan voor de combinatie reu - teef of laat je dieren castreren. 
 

Fokken op karakter kan deze rassen redden

Net zoals men deze honden vroeger vooral fokte op moed, kracht en snelheid, zijn er nu fokkers die rechtuit kiezen voor een goede gezinshond. Ze selecteren hun ouderdieren uit op basis van een zachtaardig karakter om zo de kwalijke reputatie van hun geliefde rassen de wereld uit te helpen. Wil je zelf zo’n stoere krachtpatser in huis, dan loont het dus de moeite om kennis te maken met de ouderdieren en de fokker uit te vragen over de manier waarop ze in het leven staan. Een fokker die zijn fokmateriaal uikiest op basis van kleur, zoals bij de 'blauwgrijze' honden die tegenwoordig zo in trek zijn, is meestal veel minder bezig met een goed karakter.
 
Het heeft geen zin om deze rassen te blijven stigmatiseren, maar mensen die van dit stoere uiterlijk houden moeten wel bereid zijn om hun verantwoordelijkheid op te nemen en te zorgen dat het nooit mis kan gaan. Een duidelijke opvoeding, met zachte hand, en een goede socialisatie zijn hier letterlijk van levensbelang. Daarbij is het belangrijk om te focussen op het aanleren van gewenst gedrag i.p.v. ongewenst gedrag te corrigeren. Wanneer al die voorwaarden vervuld zijn, kunnen pitbulls net als elke andere hond een geweldig maatje voor het gezin worden. In de realiteit schoppen pitbulls en soortgelijke rassen het zelfs vaak tot succesvolle therapiehonden! 

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen