Oorsprong – waar komt de bull terriër vandaan?
De eerste beschreven bull terriër dateert van de negentiende eeuw in Engeland. Daar is hij ontstaan door verschillende kruisingen van bulldogs (zoals de Engelse of de Franse bulldog) en terriërs (zoals de Yorkshire terriër). De bulldog werd toen vooral gebruikt in stierengevechten, waardoor hij vooral geselecteerd werd op zijn sterke kaken. De terriërs waren dan weer jachthonden die gebruikt werden voor de jacht op bunzings, dassen en vossen. Door de combinatie van deze twee types honden is de bull terriër een erg snelle en sterke vechthond geworden. De snelheid van de terriërs was nodig bij de nieuwe generatie vechthonden, omdat de honden niet langer vochten tegen stieren, maar wel tegen andere honden.In eerste instantie werd er bij het fokken dus voornamelijk gekeken naar de snelheid van de terriërs, die nodig was in de hondengevechten. Het duurde echter nog een hele tijd voordat er een rasstandaard ontstond. In 1860 kwam de eerste bull terriër op het podium tijdens een hondententoonstelling, waarna er stilaan concretere eisen voor het ras ontstonden. Het is opvallend dat het tot het einde van de negentiende eeuw duurde voor het typische ramshoofd van de bull terriër in die rasstandaard werd opgenomen.
Uiterlijk – hoe herken je een bull terriër?
De bull terriër is vooral te herkennen aan de typische vorm van zijn hoofd, waarbij de stop volledig ontbreekt: een ramshoofd. De hond heeft erg kleine ogen, die meestal zwart zijn van kleur. De oren van de hond staan rechtop op zijn hoofd en eindigen in een punt. Net zoals de bulldog heeft de bull terriër een erg gespierd lichaam. De vacht van de bull terriër is kort en kan verschillende kleuren hebben, zoals wit, rood, reekleurig, driekleur of zwart.Grootte en gewicht – hoe groot en zwaar wordt de bull terriër?
Een bull terriër is meestal tussen 53 en 56 centimeter groot. Bij deze grootte komt een gemiddeld gewicht kijken van 22 tot 38 kilogram.Er bestaat ook een kleinere versie van de bull terriër. Zowel de uiterlijke kenmerken als de innerlijke eigenschappen van de miniature bull terriër lijken op die van de bull terriër. Deze hond wordt echter niet groter dan 35 centimeter.
Karakter en opvoeding – de bull terriër is een erg sociale en lieve hond
De bull terriër staat door zijn verleden als gevechtshond bekend als een agressieve hond, vooral bij mensen die niet bekend zijn met het ras. Dat imago is echter helemaal fout! Met de nodige opvoeding en een goede socialisatie zijn bull terriërs heel lieve en sociale honden. Dit ras laat zijn stem horen wanneer er bezoek is, maar begroet hen wel vriendelijk. Alleen wanneer er gevaar dreigt voor zijn gezin, zal hij zijn mannetje staan.De bull terriër is gefokt om te vechten met andere honden, waardoor hij een soortgenoot in huis soms moeilijk accepteert. Zeker de combinatie van twee reuen wordt best niet gemaakt. De bull terriër is wél een echte gezinshond. Hij is erg sociaal en raakt zeer gehecht aan zijn gezin. Bovendien zijn deze honden prima geschikt om met kinderen om te gaan, al zijn ze misschien iets te onstuimig en wild voor jonge kinderen ...
Dat brengt ons meteen bij het volgende punt door zijn speelsheid wordt de bull terriër soms wat ongehoorzaam uit enthousiasme. Daarom het zo belangrijk om de hond van in het begin een goede opvoeding te geven, zodat hij weet wat oké is en wat niet. Het is belangrijk dat je je hond onder controle hebt en dat hij weet hoe hij zich hoort te gedragen in bepaalde situaties. Aan het ontspannen meelopen aan de leiband moet extra veel aandacht besteed worden, want eens volwassen kan hij trekken als een beest. Enige ervaring met het opvoeden van honden is mooi meegenomen als je deze ietwat koppige hond in huis haalt, maar een goede puppycursus kan je ook helpen met de opvoeding van jouw bull terriër.
Omdat deze hond zo speels is, kan je hem verschillende spelletjes aanleren. Hij heeft bovendien erg veel energie en kan dus wel uren achter een bal rennen om hem vervolgens terug te brengen. Heb jij trouwens al eens geprobeerd om puzzels aan te leren bij je hond? Daarbij moet je hond ook zijn hersenen gebruiken, waardoor hij op een andere manier uitgedaagd wordt. Dit ras heeft namelijk zowel uitdaging nodig op fysiek als op mentaal vlak.
Voeding en verzorging – welke verzorging heeft een bull terriër nodig?
Omdat de bull terriër een zeer korte vacht heeft, heeft hij weinig eisen wat de verzorging betreft. Met een wekelijkse borstelbeurt is je bull terriër al zeer tevreden! In de rui zal je hem vaker moeten borstelen, zodat je al het losse haar van de ondervacht kan verwijderen. Sommige bull terriërs hebben in de winter namelijk een erg pluizige ondervacht. Als je je hond een optimale verzorging wil bieden, kan je zijn tanden dagelijks poetsen. In dit artikel kan je lezen hoe je je hond dat aanleert.Tijdens de borstelbeurt moet je ook de nodige aandacht besteden aan de oren van de bull terriër. Doordat ze rechtop staan, kan er makkelijk vuil in de oren terechtkomen waardoor deze honden sneller last hebben van bacteriële infecties. Met behulp van een doekje en wat lauw water kan je de oren schoonmaken om het overtollig vuil te verwijderen.
Gezondheid en levensverwachting – voor welke kwaaltjes en ziektes is de bull terriër vatbaar?
Bij witte bull terriërs werd een verhoogde kans op doofheid vastgesteld. Die erfelijke afwijking heeft ervoor gezorgd dat er tegenwoordig veel minder witte bull terriërs gefokt worden. Een bull terriër kan zonder problemen leven als hij doof is, maar dan is het wel handig om hen gebaren aan te leren.Bull terriërs hebben vaak huidproblemen zoals allergieën of irritaties. Als je tijdens de borstelbeurt vaststelt dat je hond eigenaardige bultjes of vlekjes op zijn huid heeft, kan je best zo snel mogelijk een afspraak maken met de dierenarts. Zo kunnen jullie samen een gepaste oplossing voor de hond zoeken!
Deze honden bereiken een gemiddelde leeftijd van 12 jaar.
Waarop moet je letten bij het kiezen van een bull terriër?
Als jij besloten hebt dat de bull terriër de geschikte hond is voor jouw gezin, kan je op zoek gaan naar jullie maatje voor het leven. In het grote aanbod van bull terriërs kan je soms verloren lopen… Er zijn echter een paar tips die je kunnen helpen bij het vinden van een geschikte fokker die we je graag meegeven om je zoektocht makkelijker te maken:- Het spreekt misschien voor zich, maar de gezondheid van de dieren staat altijd voorop. Als jij een nestje bezoekt, is het niet alleen belangrijk om te kijken naar de gezondheid van de pups, maar ook de gezondheid van de ouders mag je niet vergeten. Hebben de hondjes een schoon verblijf? Zien hun ogen er glanzend uit? Zijn de dieren levendig? Hebben ze een gezond gewicht? Aarzel ook niet om medische attesten van de ouderdieren op te vragen zodat je zeker weet dat jouw puppy geen aanleg heeft voor genetische aandoeningen.
- Omdat de bull terriër een goede opvoeding en socialisatie nodig heeft, is het belangrijk dat hij dit al meekrijgt van bij de fokker. Heeft de fokker dus meer dan twee nestjes op hetzelfde moment, of fokt hij meer dan twee verschillende rassen, kan je beter je zoektocht verder zetten … Deze broodfokkers hebben namelijk niet genoeg tijd om te besteden aan de socialisatie van de honden. De socialisatie tijdens de eerste weken van het leven van je pup is enorm belangrijk voor de rest van zijn leven!
- Overweeg tenslotte ook de optie om een asielhond in huis te halen. In asielen zijn er enorm veel honden te vinden die daar beland zijn door een overlijden, scheiding of allergieën. Vaak zijn dat heel lieve honden, die bovendien al een basisopvoeding meekregen die jij al niet meer moet voorzien! De asielmedewerkers zullen jou met veel plezier helpen in de zoektocht naar een geschikte hond voor jou en je gezin.