Het imago dat de American Staffordshire terriër doorheen de jaren heeft gekregen als gevaarlijke hond is niet helemaal correct. Het is een intelligent en enthousiast hondenras dat erg mensgericht is en houdt van de aandacht van zijn baasjes. De AmStaff zal dan ook zelden problemen opleveren met mensen. Wel is zijn omgang met andere honden een belangrijk aandachtspunt - zeker bij interacties tussen twee reuen. Wanneer je de American Stafford op een duidelijke, beloningsgerichte manier begeleidt, groeit hij uit tot een aangename gezinshond met weinig issues. Maar als de opvoeding verkeerd loopt, kan het behoorlijk misgaan omwille van zijn zeer stevige kaakspieren. Daardoor is het ras enkel geschikt is voor mensen die al wat ervaring hebben met het opvoeden van honden. Lees snel verder wat je nog meer in je mars moet hebben om een geoliede tandem te vormen met dit stoere hondenras. 

Oorsprong – waar komt de American Staffordshire terriër vandaan?

De American Staffordshire terriër deelt zijn voorouders met de bull terriër afkomstig uit Engeland. Daar werden bulldogs (met hun sterke kaken) gekruist met terriërs (die bekend staan om hun vasthoudende beet) om zoveel mogelijk kans te maken om hondengevechten te winnen. Al snel werden deze honden meegenomen naar Amerika, waar ze verschillende functies vervulden: van waakhond tot herdershond tot gezinshond …Ondanks zijn geschiktheid voor zoveel andere interessante taakjes, bleef men de hond inzetten in gruwelijke hondengevechten. Om die reden werden de honden tijdens het fokken vooral geselecteerd op kracht en snelheid. Later besloten enkele fokkers om niet langer honden te kweken die goede vechters moesten worden, maar begonnen ze zich te focussen op andere kenmerken. Sindsdien worden de honden geselecteerd op uiterlijk en karakter. Deze honden kennen we onder de naam American Staffordshire terriër.
 
Door de selectie op karakter is de hond nu ook een erg populaire gezinshond geworden die houdt van mensen. Hij draagt zijn stoere imago van vechtjas echter nog steeds met zich mee, waardoor hij bedolven wordt onder de vooroordelen. In handen van een ervaren eigenaar kan de AmStaff zich zo mak als een lammetje gedragen, toch blijft voorzichtigheid geboden met dit ras dat bekend staat om zijn hoge pijngrens en stevige kaken.

 

Uiterlijk – hoe herken je een American Staffordshire terriër? 

De American Staffordshire terriër heeft nog steeds het uiterlijk van een stoere vechtersbaas: één brok spieren. Hij heeft een brede kop met forse kaken, een restant van zijn verleden in de ring. Op zijn kop staan een zwarte neus en oren waarvan het uiteinde naar beneden hangt. De staart van de hond is halflang en eindigt meestal in het midden tussen de grond en de staartaanzet.

De AmStaff heeft een korte, glanzende vacht die in zowat alle kleuren voorkomt. Toch zijn er enkele kleuren die in de rasstandaard minder geaccepteerd worden. Men ziet liever minder dan 80% wit, geen black and tan en ook leverkleurige honden zijn minder gewenst. 
 
 

Grootte – hoe groot wordt de American Staffordshire terriër?

De American Staffordshire terriër is een redelijk grote hond. Reuen hebben een schouderhoogte tussen 46 en 48 centimeter. Teefjes worden gemiddeld zo’n 43 à 46 centimeter groot.
 
 

Karakter en opvoeding – de American Staffordshire terriër, een gezinshond? 

De American Staffordshire terriër is één van de hondenrassen die ook wel eens ‘pitbulls’ genoemd worden: honden die een gespierd lichaam, stevige kaken en een genetische relatie met de bulldog met elkaar gemeen hebben. Deze honden hebben de reputatie agressief te zijn t.o.v. zowel mensen als andere honden, al heeft dat stereotype nood aan enige nuance. Pitbulls, en dus ook American Staffordshire terriërs, kunnen prima gezelschapsdieren zijn. Sterker nog, de American Staffordshire terriër is een erg familiegerichte hond die enorm graag aandacht krijgt van mensen. In het verleden werd hij gefokt om met honden te vechten, nooit als aanvalshond richting mensen. Toch blijft het belangrijk om - zeker met dit type honden - erg veel aandacht te besteden aan een goede socialisatie en opvoeding. In het dagelijkse leven hebben ze nood aan duidelijkheid en een consequente baas, die echter nooit kiest voor een harde aanpak. Dat kan immers averechts werken: een hond die het slechte voorbeeld krijgt, zal ook zelf sneller naar agressie grijpen. 

Het is belangrijk om te beseffen dat de American Staffordshire veel minder tolerant is t.o.v. andere honden dan hij naar mensen toe is. Een bijkomend aandachtspunt is dat zijn kaken enorm veel schade kunnen aanrichten: als het fout gaat, dan gaat het goed fout. Vooral reuen onderling gaan sneller met elkaar in de clinch. Wil je toch meerdere AmStaffs in huis houden, kies dan voor de combinatie reu - teef, of laat je dieren castreren. 
Na bovenstaande alinea, verwacht je misschien niet dat deze honden wél heel goed met kinderen omgaan. Op voorwaarde natuurlijk dat ze daar van jongs af positieve ervaringen mee opbouwden. Net zoals bij elke hond, is het belangrijk om je kinderen nooit met hun viervoetige huisgenootje alleen te laten én om hen duidelijke regels mee te geven. Hou er ook rekening mee dat AmStaffs houden van wilde spelletjes en daarom misschien minder geschikt zijn om het huis te delen met jonge kinderen. 

Hadden we al gezegd dat de American Staffordshire terriër houdt van aandacht? Bovendien is het een intelligente en actieve hond, geschikt voor allerlei hondensporten. Zorg ervoor dat je American Stafford zich niet verveelt door wandelingen af te wisselen met hondensporten, denkspelletjes, een occasionele zwempartij en het aanleren van trucjes. De hond is bovendien een uitstekende waakhond. Hij zal zijn baasjes waarschuwen als vreemde mensen zijn huis betreden - maar laat hen met rust wanneer het gezinshoofd zegt dat het goed is.
American Staffordshire terriër in water
De American Staffordshire terriër houdt van zwemmen 

Voeding en verzorging – welke verzorging heeft een American Staffordshire terriër nodig? 

Omdat de American Staffordshire terriër een kortharige vacht heeft, die glad tegen zijn lichaam hangt, heeft deze hond bijzonder weinig vachtverzorging nodig. Zo nu en dan een borstelbeurt is voldoende voor dit hondenras. Tijdens de ruiperiode is het uiteraard belangrijk om vaker te borstelen zodat alle losse haren verwijderd zijn.
 
Naast de verzorging van de vacht is ook de verzorging van de tanden belangrijk. Controleer regelmatig het gebit en het tandvlees van je American Staffordshire terriër. Het is ook mogelijk om je hond een optimale gebitsverzorging te geven en zijn tanden dagelijks te poetsen of de tanden regelmatig te reinigen met kauwmateriaal.
 
 

Gezondheid en levensverwachting – voor welke kwaaltjes en ziektes is de AmStaff vatbaar?

Er zijn enkele gekende erfelijke aandoeningen waarvoor de American Staffordshire terriër gevoeliger is dan andere hondenrassen:
 
  • Heupdysplasie en elleboogdysplasie: dit zijn afwijkingen van het heup- of ellebooggewricht die ervoor zorgen dat het gewricht niet goed in de kom past. Daardoor krijgt de hond erg veel last van pijn.
     
  • Cerebellaire corticale degeneratie (of cerebellaire ataxie): bij deze aandoening verliest de hond stilaan het zenuwweefsel van de kleine hersenen. Mogelijke gevolgen zijn coördinatie- en evenwichtsproblemen.
     
  • Neuronale ceroid lipofuscinosis: een stofwisselingsziekte waarbij vet opstapelt in het centrale zenuwstelsel en de ogen van de hond. Daardoor kan de hond vaak moeilijk lopen en krijgt hij evenwichtsproblemen.
     
  • Idiopathische epilepsie: de hond heeft last van epileptische aanvallen waarbij de spieren verkrampen. Het dier kan ook schokken, kwijlen en urine of ontlasting verliezen.
     
  • Allergieën en folliculitis: hierdoor heeft de hond vooral last van jeuk, niezen of een geïrriteerde/geïnfecteerde huid.
     
  • Verhoogde gevoeligheid voor de demodex-mijt: een huidinfectie waardoor de hond kale plekjes krijgt in de vacht.

De American Staffordshire terriër wordt gemiddeld 12 jaar oud.
Twee American Staffordshire terriërs
De AmStaff komt voor in verschillende kleuren, maar altijd met een zwarte neus 

Waarop moet je letten bij het kiezen van een American Staffordshire terriër?

Als jij ervan overtuigd bent dat je je American Staffordshire terriër de nodige opvoeding en socialisatie kan geven om van hem een lieve gezinshond te maken, dan kan je op zoek gaan naar een geschikte fokker. Het is belangrijk om de goede fokkers van de broodfokkers te onderscheiden, daarom helpen wij je graag op weg met deze checklist:
 
  • Vanwege de verschillende genetische aandoeningen waar de American Staffordshire terriër gevoelig voor is, is het belangrijk om een fokker de medische attesten van de ouderdieren te vragen. De rasvereniging eist dat er minstens getest wordt op heupdysplasie en ataxie, maar er zijn nog aanvullende genetische testen beschikbaar. 
     
  • Een goede fokker kent de stamboom van zijn dieren door en door. Hij zal je dus niet alleen kunnen zeggen hoe oud de grootouders van jouw pup zijn geworden maar ook waar zij aan gestorven zijn. Zo kan je er zeker van zijn dat jouw pup geen genetische aanleg heeft voor de vermelde genetische aandoeningen.
     
  • Let bij het bezoek aan de fokker op de omstandigheden waarin de pups leven. Zitten zij in kleine kooien of hebben ze voldoende ruimte om rond te lopen? Leven zij samen met de moeder of mag je die niet zien tijdens je bezoek? Hoeveel verschillende nestjes heeft de fokker op het moment van je bezoek? Fokt hij nog andere hondenrassen? Hoe reageren de honden op jou wanneer je iets zegt of hen probeert aan te raken? De socialisatie van de honden in de eerste weken is enorm belangrijk. Een fokker die meer dan twee nestjes pups op hetzelfde moment heeft zal onvoldoende tijd hebben om te besteden aan de socialisatie van de honden. Daardoor zijn deze pups vaak schuw. Bovendien zijn dit vaak broodfokkers: fokkers die vooral snel geld willen verdienen en de gezondheid van de dieren minder hoog inschatten.
     
  • Als jij overgaat tot de aankoop, krijg je de officiële stamboom en het vaccinatieboekje mee. Daarnaast is de hond gechipt, geregistreerd, ontwormd en ingeënt.
 
Ben jij helemaal overtuigd? Dan ben jij misschien wel de toekomstige eigenaar van een American Staffordshire terriër. Maar … overweeg je ook even om een kijkje te nemen in een asiel? De AmStaff is een echt statussymbool en wordt daarom vaak ondoordacht aangekocht. In de asiels zitten dus in verhouding meer staffords dan gemiddeld. De medewerkers kennen het karakter van de honden perfect, dus zij kunnen je alvast op weg helpen om een goede match te vinden. 
 

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen