Voor een leek lijkt konijnentaal haast ondoorgrondelijk, maar konijnenexpert Josine van De Nijnerij weet wel beter. Hoewel konijnen als prooidier zo weinig mogelijk willen prijsgeven over hun kwetsbaarheid, communiceren ze volop met soortgenoten via geuren en door middel van subtiele lichaamstaal. Vandaag leggen we hun (voor mensen althans) meest opvallende communicatietool onder de loep: de oren. 
 
Vooraleer we verder gaan met de verschillende oorhoudingen van konijnen, eerst even dit: 
De context bepaalt alles!
Baseer je dus nooit alleen op de positie van de oren van je konijn om besluiten te trekken. Net zoals bij andere diersoorten is het belangrijk om het totaalplaatje te bekijken. De algemene lichaamshouding, de mate van alertheid, de indruk van de ogen, de zachtheid in het gezicht … dat zijn allemaal zaken die je in overweging moet nemen wanneer je het gevoelsleven van je konijn wil leren doorgronden. 
  
 

Observeer de oren (en de rest van het lichaam) van je konijnen 

Voor alle toekomstige oorspotters heeft Josine daarom één belangrijke tip: observeer en leer. Spendeer dagelijks wat tijd met je konijnen, bekijk wat ze doen en hoe ze hun oren op dat moment houden. Zo kan je in kaart brengen wat het normale gedrag is van jouw konijnen: 
 
  • Wat is hun rusthouding? 
     
  • Hoe word jij ‘s morgens begroet? 
     
  • Hoe vragen ze om aandacht en om voedsel? 
     
  • Welk konijn is meestal de ‘wasser’ en welk konijn ‘wordt gewassen’?  
     
  • Hoe communiceren je konijnen tegen elkaar dat ze iets niet willen? 
     
  • Hoe ziet hun standaard dagindeling eruit? Wanneer slapen ze, spelen ze, gaan ze op ontdekking, eten ze …? 
     

  •  
Alleen door veel tijd met je konijnen te spenderen, leer je bij elk van bovenstaande rituelen de bijhorende lichaamshouding kennen én dus ook de houding van de oren. Zo kan je later ook in andere situaties de juiste conclusies trekken. Wil je op tijd kunnen inschatten of je konijn ziek is en een afspraak bij de dierenarts nodig heeft, dan is het een enorm pluspunt als je zijn lichaamstaal kan lezen.  
Twee konijnen liggen naast elkaar te genieten
Deze konijnen voelen zich heerlijk ontspannen
Nieuwsgierig konijn staat op de achterpoten om de omgeving te scannen
Nieuwsgierige konijnen scannen de omgeving met oren, ogen én neus

4 belangrijke oorposities van konijnen 

Voor de beginnende observator van konijnenoren zijn vier belangrijke oorhoudingen te onderscheiden, die respectievelijk gepaard gaan met angst, ontspanning, nieuwsgierigheid en agressie. We zetten hieronder op een rijtje hoe elke oordracht eruit ziet, wat het betekent en welke andere lichaamstaal er in het totaalplaatje te zien moet zijn om een goede beoordeling te kunnen maken.  
 

1. Oren plat op de rug
 

  • Zo ziet het eruit: Je konijn legt de oren op een strakke manier plat op de rug, midden over de schouders.
     
  • Dit betekent het: Vermoedelijk is je konijn bang en klaar om te vluchten.
     
  • Nog meer lichaamstaal in dezelfde context: Bange konijnen maken zich zo klein mogelijk, hebben alle pootjes recht onder het lichaam en sperren de ogen wijd open. In die houding zijn ze klaar om te kunnen vluchten indien nodig. 
     
     

2. Oren naar achteren en opzij
 

  • Zo ziet het eruit: Je konijn legt de oren naar achteren en lichtjes opzij, maar op een ‘lossere’ manier.
     
  • Dit betekent het: Konijnen met deze oorhouding zijn meestal ontspannen.
     
  • Nog meer lichaamstaal in dezelfde context: Relaxte konijnen hebben zachte ogen (half gesloten), liggen languit en houden de pootjes vaak zijdelings onder het lichaam. 
     
     

3. Oren naar voren
 

  • Zo ziet het eruit: Je konijn zet de oren rechtop, met de opening van de oorschelp naar voren.
     
  • Dit betekent het: Konijnen met deze oorpositie hebben een geïnteresseerde houding en onderzoeken een (nieuw) object in hun omgeving.
     
  • Nog meer lichaamstaal in dezelfde context: Het kan zijn dat de oren naar links en rechts bewegen om de exacte locatie van een geluidsbron te bepalen, mogelijk gaat een nieuwsgierig konijn ook met de voorpootjes van de grond.  
     
     

4. Oren gaan op en neer
 

  • Zo ziet het eruit: De oren van je konijn bewegen achtereenvolgens naar voren, naar achteren, naar voren, naar achteren ... Dat gebeurt relatief snel na elkaar.
     
  • Dit betekent het: Konijnen die dit gedrag vertonen, zijn nerveus en tonen tegelijkertijd dat ze er niet voor terugdeinzen straks een ‘aanval’ in te zetten.
     
  • Nog meer lichaamstaal in dezelfde context: Dit gedrag kan gevolgd worden door een opgericht staartje en het najagen van een ander konijn/een uitval aan jouw adres. 
Zwart konijn toont duidelijke tekenen van angst
Dit bange konijn staat op het punt om te vluchten 
Hangoorkonijn
De bedoelingen van hangoorkonijnen zijn moeilijker af te lezen, zeker voor mensen 

En hoe gebruiken hangoorkonijnen hun oren? 

Bovenstaande oorposities zijn beschreven vanuit het standpunt van een konijn met rechtopstaande oren, zoals zijn wilde voorouder. Door de eeuwen heen heeft de mens echter allerlei rassen met aparte uiterlijke kenmerken ontwikkeld, waaronder ook konijnen met hangende oren of met één hangend oor. 
 
Het gedragsrepertoire van dit type konijnen is grotendeels hetzelfde als bij konijnen met rechtopstaande oren, alleen is het niet ondenkbaar dat soortgenoten (en konijneneigenaars) hun (goede) bedoelingen moeilijker kunnen aflezen. Toch kan de combinatie hangoor - normale oren een goede match zijn, want konijnen kunnen veel beter dan mensen het totaalplaatje aan lichaamstaal analyseren
 
 

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen