Paarden zijn kuddedieren, maar dat wil niet zeggen dat ze binnen de minuut vriendschap sluiten met elke new horse on the block. Dat zo’n kersvers paard meestal helemaal op is van de zenuwen door de (lange) reis, de nieuwe omgeving en/of de vreemde paarden om zich heen, helpt daar natuurlijk niet bij. Hoe kan je een paard dan wel rustig en succesvol voorstellen aan een nieuwsgierige kudde? Met dit stappenplan van Rianne Dekker - onze paardenexperte van Horse in Mind - beperk je problemen tot een minimum. 

Stap 1: Tot rust komen en voorzichtig aftasten 

Jouw nieuwe paard moet heel wat veranderingen doormaken op korte tijd. Het wordt door een ‘vreemdeling’ weggehaald bij zijn oude vrienden, rijdt in een trailer die hij nog nooit gezien heeft naar zijn nieuwe stek en komt daar oog in oog te staan met een bende paarden die om ter eerst zijn geur willen opsnuiven. Laat voorgaand scenario even goed tot je doordringen: het is écht niet onbegrijpelijk dat er heel wat nervositeit gepaard gaat met een paardenverhuis! En zelfs wanneer je paard in hetzelfde pension blijft maar verhuist naar een andere weide met een onbekende kudde, lopen de zenuwen hoog op. 
 
In de eerste uren (soms dagen) na aankomst zijn dan ook twee zaken hyperbelangrijk voor je paard: voldoende tijd krijgen om de verhuisstress te verwerken én op een veilige manier de nieuwe kuddegenoten leren kennen. Dat lukt het beste wanneer het nieuwe paard niet meteen gestoord wordt in zijn persoonlijke ruimte. 
 
Zet daarom een stukje weide of paddock voor hem af, liefst met een dubbele schrikdraad op een meter afstand tussen hem en de bestaande groep paarden. Zo kan hij enerzijds de stress eruit lopen zonder dat opdringerige paarden hem lastigvallen. Anderzijds kan hij - wanneer de tijd daar rijp voor is - zachtjes toenadering zoeken tot zijn toekomstige vrienden zonder dat er fysiek contact mogelijk is. In eerste instantie is het meer dan voldoende om over de draad elkaars geur te leren kennen: zo ontdekken beide partijen wat voor vlees ze in de kuip hebben. 
 
In de zomer ontrolt bovenstaand scenario zich liefst op een weide met gras, zodat alle paarden een bezigheid hebben en sneller tot rust komen. In de winter (of als er onvoldoende gras ter beschikking is) voeder je voldoende ruwvoer om een gelijkaardig effect te bekomen.
Bruin paard rent door zonnige weide
Geef je paard ruimte om de stress eruit te lopen 
Twee paarden maken kennis met een draadje ertussen op een mistige weide
Zet minstens één en liefst twee elektrische omheiningen tussen het nieuwe paard en de kudde 

Stap 2: Kennismaking met kuddegenoot

Wanneer zowel het nieuwe paard als de bestaande kudde volledig tot rust gekomen zijn, is het tijd voor de volgende stap. Hoeveel tijd daar overheen gaat, hangt af van paard tot paard en van allerlei omstandigheden die verschillen per locatie. Laat er minstens enkele uren overheen gaan en wacht zeker nog een uurtje nadat de volledige rust (volgens jou) is teruggekeerd. Twijfel je of de tijd al rijp is, slaap er dan eerst nog eens een nachtje over. Het heeft geen zin om te snel te willen gaan! 
 
Kies een stabiel paard uit de bestaande kudde dat niet te laag in rang staat. Dat paard zet je in het afgesloten stuk bij je nieuwe paard zodat de twee in alle rust kunnen kennismaken. Voorzie een overvloed aan ruwvoer op minstens drie plekken, dat voorkomt zoveel mogelijk conflicten. Het is aanlokkelijk om halsters aan te laten tijdens een introductie om snel te kunnen ingrijpen, maar doe dat alleen met veiligheidshalsters die stuk gaan wanneer er druk op uitgeoefend wordt.  
 
Deze stap wordt wel eens overgeslagen, maar kan heel wat stress voorkomen bij de nieuweling. Omdat hij straks samen met zijn nieuwe vriendje losgelaten wordt in de grote kudde, is de kans groter dat hij al tenminste één steun en toeverlaat heeft terwijl de anderen nog bezig zijn met het kennismakingsproces. 
Twee paarden staan in een weide met verderop een andere paardenweide
Introduceer het nieuwe paard eerst aan één stabiel paard uit de kudde 
Paarden eten hooi in een paddock
Voorzie tijdens het ganse proces voldoende ruwvoer om rust in de kudde te bevorderen

Stap 3: Eindelijk bij de nieuwe ‘familie’

Wanneer het duo uit stap 2 het goed met elkaar kan vinden, is het tijd voor hét grote moment: je paard wordt (samen met zijn nieuwe BFF) geïntroduceerd in de kudde. Kies een grote, open ruimte uit waar je ruwvoer aanbiedt op meer plaatsen dan er paarden zijn (met voldoende afstand ertussen om concurrentie uit te sluiten). In de zomer is een grasweide de beste keuze voor deze finale introductie. Dan kunnen de paarden al grazend dichterbij komen om op een ongedwongen manier kennis te maken. Smalle doorgangen zijn in dit stadium nefast. Moeten je paarden door een ‘trechter’ om te gaan drinken, bied dan tijdelijk een extra (meer toegankelijke) drinkplek aan. 
 
Verloopt deze derde en laatste stap naar wens, dan kan je de paarden meteen dag en nacht met elkaar laten doorbrengen. Observeer regelmatig je nieuw samengestelde kudde en je zal zien dat de paarden de krijtlijnen van hun miniatuur-samenleving opnieuw uittekenen. Zo zal het nieuwe paard traag maar gestaag een stabiele plaats in de kudde innemen. Merk je dat een ouder of zwakker paard te veel opgejaagd wordt, dan kan je het in het begin enkele uren per dag apart zetten om ongestoord te slapen en eten. 
 
Hou er rekening mee dat paarden soms erg heftig reageren op een nieuweling. Hoe sneu het er ook uitziet, haal ze niet meteen uit elkaar na één schermutseling. Gesnuif en geren zijn part of the deal en - hoe zorgvuldig voorbereid ook - er kan altijd een klap vallen. Alleen wanneer de gemoederen na enkele dagen nog steeds niet bedaard zijn, kan het een goed idee zijn om de aanstoker apart te zetten om opnieuw rust te creëren. Vaak helpt het om ook het nieuwe paard erbij te zetten - niet om het nog meer tot ‘kop van jut’ te bombarderen, maar omdat ze dan tot elkaars vriendschap veroordeeld zijn wat het aanvaardingsproces versnelt. 
 
 

Extra tip: Pas je aan aan de situatie

Een introductie die helemaal zonder stress verloopt, is waarschijnlijk een utopie, maar met bovenstaand, geleidelijk proces voorkom je zoveel mogelijk heftige reacties en blessures. Blijf gedurende de ganse introductie je paarden goed observeren en stuur bij wanneer nodig. Laat je niet opjagen om de introductie sneller door te voeren dan de paarden aankunnen: het is beter om te veel tijd te nemen dan overhaast te werk te gaan. Laat je leiden door wat je ziet en pas je aan aan het tempo van zowel de bestaande kudde als van het nieuwe paard. 

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen