Kijk jij ook reikhalzend uit naar de avonturen van teckel Isidoor in De Mol? Hij zou wel eens een cruciale rol in het programma kunnen gaan spelen, want hij kreeg een heel speciale missie: op een knop leren drukken! Benieuwd hoe zijn kersverse baasje Annelotte dat best aanpakt? Wij geven haar alvast wat tips en tricks - probeer het zeker ook zelf eens uit! 
Heb je geen knop in huis? Geen probleem, deze oefening kan je met zoveel voorwerpen oefenen: een bierkaartje, een klein boekje, een omgekeerde soepkom, de afstandsbediening van je tv … Eens je hond het met één voorwerp kan, zal hij zijn trucje makkelijk overzetten op andere voorwerpen. Ontdek hieronder verschillende manieren om je hond te leren op een knop te drukken.  
 

Clickertraining met een balpen? 

Annelotte is duidelijk geen newbie op vlak van hondentraining. Ze heeft het over de ‘clicker’ als hulpmiddel om honden een trucje te leren. Zo’n clicker is een klein toestel dat een klikkend geluid maakt wanneer je erop drukt. Door telkens na een klik iets lekkers te geven aan je hond, leert hij dat de klik een beloning aankondigt. Eens hij dat doorheeft, kan je de klik gebruiken om goed gedrag exact op het juiste moment te belonen
 
De makers van De Mol hebben geen clicker gegeven bij Isidoor, maar daar heeft Annelotte iets op gevonden. Ze gebruikt een balpen om het geluid na te bootsen. De kunst is nu om Isidoors interesse te wekken voor de knop. Door de klikken wanneer hij naar de knop kijkt bijvoorbeeld, of als hij eraan gaat snuffelen. Telkens hij interageert met de knop, moet hij een klik en iets lekkers krijgen. Wanneer dat goed gaat, kan Annelotte de klik even uitstellen. De hond denkt “hé, daarnet kreeg ik lekkers als ik naar de knop keek, zo hij stuk zijn?” en gaat op inspectie. Misschien raakt hij de knop aan: KLIK! 
 

Shapen: telkens een stapje verder gaan

Hondentrainers noemen deze manier van trainen ‘shapen’. Je daagt je hond uit om zelf na te denken over de manier waarop hij lekkers kan verdienen. Daarbij verwacht je telkens wat extra. Daarnet kreeg hij een klik voor aanraken, nu alleen nog voor aanraken bovenop de knop. Misschien doet hij het nu nog heel zachtjes, later verwacht je een stevige druk op de knop. Door het gedrag op die manier te boetseren of te ‘shapen’ kan je je hond bijna alles aanleren - als zijn lichaam daartoe in staat is, natuurlijk. 
 

Shortcut 1: honden die al een pootje kunnen geven 

Met honden die al wat trucjes onder de knie hebben, kan je een ‘oude’ opdracht ombuigen tot een nieuwe. Kan je hond al een pootje geven, probeer het dan eens op deze manier: 
 
  • Vraag een pootje aan je hond en beloon met lekkers
  • Leg de knop op je hand en vraag opnieuw een pootje
  • Als dat goed gaat, hou je je hand wat lager
  • Zak steeds een beetje, tot de knop op de grond ligt
  • Uiteindelijk neem je je hand weg en drukt de hond zelfstandig op de knop
Stappenplan om hond met poot op knop te leren drukken

Shortcut 2: honden die al een neustarget of ‘hand toch’ kennen

Misschien heeft je hond geleerd om met zijn neus je hand aan te raken. Ook die oefening kan je in enkele stappen overzetten op een knop: 
 
  • Vraag een neustarget tegen een opgestoken hand
  • Hou nu je hand wat lager met de palm omhoog - krijg je nog steeds een hand touch? 
  • Als dat goed gaat, leg je de knop in je hand
  • Hou de knop nu wat lager, tot je op de grond aankomt
  • Als laatste, haal je je hand weg en drukt je hond zelfstandig op de knop
Stappenplan om hond met neus te leren drukken op een knop

Extra moeilijkheid: afstand en variatie toevoegen

We durven ervoor wedden dat Isidoor straks niet gewoon op een knop nabij zijn mollenvrienden moet drukken, maar dat hij gescheiden wordt van zijn interim-baasjes. Dan is het handig dat hij het trucje ook op een afstand kan uitvoeren. Ook dat leer je stap voor stap aan. Zet de knop eerst 10 cm verder, later 20 cm en voer geleidelijk de afstand op. Uiteindelijk kan je de knop eender waar neerzetten en loopt je hond er gezwind naartoe om er triomfantelijk op te drukken. 
 
We raden Annelotte ook aan om ‘outside the box’ te denken. Waar kunnen de makers van het programma de knop allemaal bevestigen? Misschien hangen ze de knop tegen een muur. Of misschien zelfs aan het plafond van een tunneltje waarin enkel een kleine teckel past ... Al die dingen moet je apart oefenen, want een knop in de hoogte is voor het hondenbrein iets helemaal anders dan een knop op de grond. 
 

De allerbelangrijkste tip? Hou het fun! 

Bovenstaande kan je makkelijk aan eender welke hond aanleren, op voorwaarde dat je het leuk houdt. Gebruik geen dwang, want dan zal je maatje al snel iets anders gaan doen. Maak de stapjes in je training zo klein dat je hond niet anders kan dan succes hebben. Voor hem is het zoveel leuker om mee te werken als hij vaak - liefst altijd - beloond wordt. “Ga traag en het resultaat komt sneller”, is ook in de hondentraining een belangrijk motto. En gebruik beloningen die hij de max vindt: een lekker stuk hondenworst, wat gekookte kip, een blokje kaas … Zolang je er niet mee overdrijft, kan dat prima. 
 
Wij wensen Isidoor veel succes met zijn belangrijke opdracht! 

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen