De teckel, je kent hem ongetwijfeld: de hond die de lange vorm heeft van een worst. Deze hond is afkomstig uit Duitsland en heeft een zeer nieuwsgierig en speels karakter. Vind jij de 'sausage dog' echt geweldig en wil je weten of hij wel in je gezin past? Lees dan zeker verder want misschien vind jij wel je nieuwe knuffelmaatje!

Oorsprong – waar komt de teckel vandaan?

De teckel wordt ook wel Dashond genoemd. Deze alternatieve naam voor teckels verklaart ook meteen hun oorsprong. Vroeger werden teckels namelijk vooral gebruikt in de jacht op dassen omdat zij een fantastisch reukvermogen hadden. De teckel was hiervoor een zeer geschikte hond door zijn korte poten, daarmee kon hij doordringen in het hol van een das. Maak je geen zorgen: de teckel was vroeger vooral een jachthond, maar hij is nu omgetoverd in een gezellige gezinshond die vooral veel liefde en speeltijd wil!
 
 

Uiterlijk – hoe herken je een teckel

Als je kijkt naar een teckel, is het eerste wat opvalt zijn erg lange lichaam. Door de korte pootjes die de teckel heeft, wordt een optische illusie gecreëerd waardoor het lichaam nóg langer lijkt dan het al is. Precies om dit typische uiterlijk worden teckels ook wel eens ‘stoofbuizen’ genoemd.
 
Teckels hebben een heel lang hoofd met een lange neus en hangoren. De ogen van teckels zijn altijd donkergekleurd. De vacht van teckels is zeer gevarieerd: ruwharig, kortharig of langharig. Ook qua kleur zijn er veel varianten: rood (geelrood tot donkerrood), eventueel met kleine zwarte haartjes doorheen de ganse vacht. De tweekleurige variant noemen we 'black and tan'. Zo'n teckel heeft lichtbruine vlekken op de snuit, borst en pootjes met een zwarte grondkleur. Dan zijn er nog de getijgerde teckels met hun heel aparte uiterlijk. Ten slotte is er ook het patroon dapple: hierbij is er op sommige plaatsen minder pigment in de vacht waardoor er vlekken ontstaan. Ook in de ogen kan dit verminderde pigment voorkomen, in dat geval zijn de ogen blauw. Bij alle kleurvariaties geldt dat witte aftekeningen tot een minimum beperkt moeten worden. 
 
 

Grootte en gewicht – hoe groot en zwaar wordt de teckel?

Niet enkel de vacht van een teckel is zeer gevarieerd, hij bestaat ook in allerlei verschillende formaten: de standaard teckel, de dwergteckel en de kanichenteckel. Bij teckels wordt de grootte gemeten aan de borstomtrek, die ook bepaalt in welke groep van teckels hij thuishoort. De standaard teckel heeft een borstomtrek groter dan 35 centimeter. De kanichenteckel heeft een borstomtrek kleiner dan 30 centimeter en de dwergteckel heeft een borstomtrek tussen deze twee waarden. Het gewicht van de standaard teckel ligt rond de 10 kilogram.

Ruwharige teckel
Ruwharige teckel
Langharige teckel
Langharige teckel

Karakter en opvoeding – de teckel is een nieuwsgierige en dappere hond

Teckels nemen graag initiatief om onbekende situaties te leren kennen. Ze houden enorm veel van spelen en lijken nooit uitgeput te raken. Ook van de aandacht en liefde van hun baasje krijgen ze nooit genoeg! Teckels hebben een zeer sterk karakter en net daarom is het belangrijk om hen zeer consequent op te voeden. Dat wil niet zeggen dat je je stem moet verheffen of de hond moet straffen. Wel dat je duidelijke regels handhaaft die alle gezinsleden respecteren. Als je merkt dat je problemen hebt met de opvoeding van je teckel of je ziet gedragsproblemen, aarzel dan zeker niet om de hulp in te schakelen van een expert!
 

Door zijn nieuwsgierige karakter heeft de teckel ook veel verschillende bezigheden nodig zodat hij zich niet verveelt. Enkele mogelijkheden zijn apporteren, verstoppertje spelen door spullen te verstoppen in het huis of kunstjes leren. Je teckel zal deze spelletjes fantastisch vinden en jij ongetwijfeld ook: de band met je teckel zal veel sterker worden! Kan jij niet meteen leuke trucjes bedenken om je hond aan te leren? Dan vind je hier al een lijstje om mee te beginnen. Ook een lange wandeling zal de teckel nooit afslaan. Tijdens die wandelingen houdt de teckel ervan om zijn hele omgeving te observeren door onophoudelijk te snuffelen.
 

De teckel is ook heel sociaal. Het is belangrijk dat hij genoeg gezelschap krijgt, anders zou het namelijk kunnen dat je hond zeer lawaaierig wordt en niet ophoudt met blaffen. Teckels houden van het gezelschap van hun baas, maar meestal zijn ze wat afwachtend wat aandacht van onbekenden betreft. Sommige teckels zouden zelfs goede waakhonden kunnen zijn: ze beginnen met blaffen als er onbekende mensen hun terrein betreden. Je moet wel opletten dat het territoriale gedrag van je teckel niet uit de hand loopt. Het zou namelijk kunnen dat hij ook veelgebruikte wandelroutes als ‘zijn terrein’ gaat beschouwen.
 

Teckels kunnen goed samenleven met andere honden en ze wonen zelfs heel graag samen in met een andere teckel. Let op, soms zou het kunnen dat teckels jaloers worden als hun baasje meer aandacht geeft aan de andere huisdieren of laat hij de andere honden niet spelen met zijn speelgoed. In die gevallen is het nodelijk om duidelijk en consequent op te treden, zodat het gedrag niet uit de hand loopt. De teckel kan ook perfect samenleven met katten of andere dieren zoals knaagdieren, maar hierbij geldt altijd dat de teckel ze op jonge leeftijd moet leren kennen. Ook met jonge kinderen hebben teckels geen enkel probleem! 
 
 

Voeding en verzorging – welke verzorging heeft een teckel nodig?

De teckel heeft meerdere borstelbeurten per week nodig. Dat geldt zowel voor de langharige teckel als voor de kortharige teckel. Het is vanzelfsprekend dat een borstelbeurt bij de langharige teckel meer tijd in beslag neemt.
 

Teckels zijn zeer actieve honden: je moet ze zeker één dagelijkse flinke wandeling geven, maar met meerdere wandelingen op één dag maak je hen pas echt gelukkig. 
 
 

Gezondheid en levensverwachting – voor welke kwaaltjes en ziektes is de teckel vatbaar?

Teckels staan erom bekend last te hebben van rugproblemen. Dat is voornamelijk te wijten aan het feit dat de rug van een teckel veel langer is dan de rug van andere honden. Dat fenomeen wordt ook wel onevenredige dwerggroei genoemd: het lichaam en de kop van de teckel zijn een normale grootte, maar de pootjes zijn veel te kort. Vroeger waren er enkele honden met dit kenmerk en bij het fokken selecteerde de mens telkens de teckel met de kortste pootjes, waardoor het nu een typisch kenmerk is voor dit hondenras. Wil jij vermijden dat je teckel last krijgt van rugproblemen zoals hernia’s? Laat hem dan zo weinig mogelijk trappenlopen of springen op dingen. Til je teckel dus altijd op als hij naar boven wil of met de auto ergens naartoe moet. Let ook op het gewicht van je teckel: zwaarlijvigheid komt de rug van je trouwe viervoeter niet ten goede! Een andere vorm van rugproblemen kan optreden wanneer het ruggenmerg van je teckel beschadigd raakt, dan kan je verlamming zien optreden aan de voor- of achterpoten van je teckel.
 

Zoals je al weet, kan je deze rugproblemen vermijden door ervoor te zorgen dat je teckel een gezond gewicht heeft, maar helaas is ook dat niet zo vanzelfsprekend. Teckels zijn namelijk overgevoelig voor overgewicht en diabetes. Let dus enorm op met de voeding die je je teckel geeft en vermijd restjes van tafel. Geef hem ook voldoende lichaamsbeweging. Wist je trouwens al dat honden ook vergiftigd kunnen worden door voedingsmiddelen die totaal onschadelijk zijn voor mensen? 
 

Ondanks deze kwaaltjes heeft de teckel een hoge levensverwachting van ongeveer 13,5 jaar. Onthoud dus dat je een lange tijd voor je teckel zal moeten zorgen als je hem koopt. Vraag jezelf ook af of je deze verantwoordelijkheid wel wil nemen.

Teckel in zij-aanzicht
Wist je dat teckels ook wel 'saucage dogs' genoemd worden?

Waarop moet je letten bij het kiezen van een teckel?

Ben jij na het lezen van dit artikel helemaal overtuigd om een teckel in huis te halen? Super! Je moet wel weten dat er een aantal zaken zijn die je niet mag vergeten als je op bezoek gaat bij een fokker, zodat je zeker bent dat je een gezonde hond in huis haalt. Hier is alvast een checklist met enkele tips die je goed op weg kunnen helpen!
 

  • Spreek altijd af in het huis van de fokker, of op de plaats waar de pups leven. Het is heel belangrijk om goed te kijken naar de leefomstandigheden van de teckels. Kijk daar ook meteen naar de ouderdieren van jouw mogelijke pup. Als je echt zeker wil zijn, kan je altijd attesten opvragen over de gezondheid van de ouderdieren: zo weet je meteen of jouw toekomstige teckel aanleg heeft voor de typische teckelkwaaltjes.
     

  • Een fokker met goede bedoelingen wil altijd dat zijn pups in een goed huis terecht komen. Hij zal je dus overstelpen met allerlei vragen over jouw gezinssituatie om zeker te zijn dat zijn teckel in een goed huisje terecht komt. Dat is een heel goed teken, een broodfokker heeft namelijk enkel aandacht voor de winst en wil eigenlijk gewoon dat je zo snel mogelijk het geld overhandigt. 
 
  • De gemiddelde prijs van een teckel is afhankelijk van de grootte. Kleinere teckels zijn over het algemeen duurder dan het standaard formaat. Koop nooit een goedkope pup omdat je medelijden hebt met zijn leefomstandigheden: je werkt zo de vraag naar goedkope, ongezonde en slecht gesocialiseerde pups in de hand.
   
Overweeg ook eens om een teckel uit het asiel te halen. Zo'n diertje is vaak al zindelijk, kan wandelen zonder te trekken en heeft er geen problemen mee om alleen te zijn. In elk geval kunnen de medewerkers van het asiel een goed beeld schetsen van hun dieren en bepalen welke hond perfect bij jouw gezin past. 
 
 

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen