Overweeg je om een naaktkat in huis te halen omdat je daar minder werk mee hebt? Toegegeven: de stofzuiger zal heel wat minder uren draaien dan wanneer er een kat mét haar in je woonkamer rondloopt. Maar … onderschat de verzorging van een naaktkat niet. Volgens kattentrimmer Sarah van Kattezacht moet je er minstens evenveel tijd voor uittrekken als bij een langharige kat. 

Naaktkatten of sphynxen hebben een vettige huid

De meeste kattenrassen zijn min of meer in staat om hun eigen vacht te verzorgen, omdat ze er van moeder natuur de tools voor meegekregen hebben. Bij naaktkatten is dat niet zo. Hun huid maakt evenveel talg of huidsmeer aan als die van een gewone kat, maar ze hebben geen weelderige haardos om het goedje over te verspreiden. Daarom voelt de huid van een kat-zonder-haar bijna altijd wat vettig, zelfs plakkerig, aan. Schrik dan ook niet wanneer je sphynx vetvlekken achterlaat op plekken waar ze gaat liggen of tegen aanschurkt. Heb je een lichtgekleurde zetel of witte deurstijlen? Met een naaktkat in huis verhoogt de kans op een soort ‘vettige aanslag’ op meubilair en omgeving. 
 
 

Tweemaal per maand een wasbeurt voor de naaktkat

Wie een naaktkat aan haar lot overlaat, kan in de problemen komen op zowel esthetisch als op medisch vlak. Het is dus écht nodig om je oriëntaalse schoonheid een handje te helpen. Om de veertien dagen een wasbeurt wordt dan ook aangeraden (al zijn er naaktkatten die iets meer of minder verzorging nodig hebben). Wees gerust: je hoeft haar niet letterlijk in bad te zetten als ze daar te veel stress van ondervindt. Gebruik dan liever een nat washandje en een speciale shampoo voor naaktkatten, zonder parfum en met een huidneutrale pH. Heb je je sphynx van jongs af aan, dan kan je haar wel laten wennen aan een lauwwarm badje op z’n tijd. Omdat naaktkatten altijd op zoek zijn naar hogere temperaturen, vinden ze het gevoel van warm water om hun lichaam vaak heel aangenaam. 
Sphynx in handdoek gewikkeld na een bad
Naaktkatten houden van warmte 
Sphynx zit in gootsteen en wordt gewassen met washandje
Je kan hen van jongsaf gewoon maken aan een lauwwarm bad 

Dagelijks even tussen de tenen wrijven 

Nog een aandachtspunt bij de verzorging van een sphynx, zijn de poezelige pootjes van je naakte vriend(in). Daar hoopt talg zich op tussen de tenen, een plek die vaak vergeten wordt tijdens het wassen. Toch is het belangrijk om de voetzolen niet over te slaan, want daar kunnen bacteriën uit de kattenbak al snel vrij spel krijgen. 
 
 

Vergeet de oren van je naaktkat niet te reinigen 

Ook in de oren van een naaktkat zijn amper haartjes te bespeuren. Elegant! Maar ook een verzamelplaats voor oorsmeer dat moeilijk afgevoerd raakt uit de haarloze gehoorgang. Laat je het gewoon zitten, dan wordt het een broeihaard voor bacteriën. Maak de oren van je naaktkat dus regelmatig schoon met een zacht doekje. Verwijder alleen het oorsmeer waar je makkelijk bij kan, je hoeft niet in de gehoorgang te gaan. Heb je het gevoel dat de oren van je naaktkat een probleempunt blijven? Vraag dan aan je dierenarts om een speciale oorreiniger mee te geven die het oorsmeer losweekt. 
 
 

Ook de ogen hebben extra verzorging nodig

Naaktkatten hebben geen haar en dus ook geen (of nauwelijks) wimpers. Daardoor blijft traansmeer makkelijker kleven en komen er sneller korstjes tot ontwikkeling. Het is dus een goed idee om dagelijks de ogen van je naaktkat te inspecteren en problemen op te lossen voor ze te ernstig worden.  
 
 

Bescherm je naaktkat tegen de zon én tegen de kou 

Zet je sphynx regelmatig een stapje in de buitenwereld? Smeer haar dan vanaf de lente in met een zonnecrème voor katten. Vooral de lichtgekleurde huiddelen zijn extra gevoelig. Let erop dat je een zonnecrème koopt die niet geparfumeerd is en een huidneutrale pH heeft. Vraag raad aan je dierenarts voor het juiste product. 
 
In de winter hebben naaktkatten het dan weer snel te koud en kunnen ze een trui of jas gebruiken. Maak je kat daar als kitten reeds aan gewoon, zodat ze het later zonder problemen aanvaardt. Extra warme plekjes, dekentjes en mandjes zijn ook geen overbodige luxe met een sphynx in huis. 
 
 

Moet je met een naaktkat ook naar de trimmer? 

De meeste eigenaars van sphynxen of andere naaktkatten staan zelf in voor de verzorging van hun naaktkat, omdat ze zo intensief is. Het is immers een tijdrovende, soms stresserende én dure aangelegenheid om je naaktkat met hoge regelmaat af te zetten bij het trimsalon. Omdat een bad zoveel stress veroorzaakt - zeker wanneer dat ook nog eens op verplaatsing moet - raden ze aan om deze noodzakelijke behandelingen thuis uit te voeren. 

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen