Eén van de populairste raskatten is zonder twijfel de Brits korthaar: een vriendelijke, rustige kat met de looks van een teddybeer. Die looks komen met een prijs: in het voorjaar verandert je vloer in een tapijt van kattenhaar. Kan je daar zelf iets aan doen? Die vraag legden we voor aan kattentrimmer Sarah van Kattezacht

Kenmerken van de vacht van een Brits korthaar 

Zacht en fluffy, dat zijn in een notendop de uiterlijke kenmerken van een echte Brit. Geen wonder dat het ras regelmatig opdraaft in reclames voor wasverzachters. Maar waar komen die softe looks eigenlijk vandaan? Dat heeft te maken met de gigantische hoeveelheid wolharen die verscholen zitten in de vacht van de Brits korthaar. Die haren zijn ultrazacht en beschermen de kat als een isolerend dekentje tegen hoge en lage temperaturen. Omdat de Brit zoveel ondervacht heeft, liggen zijn haren niet tegen de huid zoals bij andere, minder wollige katten, maar staan ze haast rechtop zoals bij een teddybeer. Ze raken gelukkig niet snel in de knoop omdat ze zo kort zijn. Wel kent de Brits korthaar doorgaans een sterkere rui dan andere kortharige katten. 
 
 

Een kort woordje over de rui 

In het voorjaar, wanneer de dagen langer worden, komt de natuur weer tot leven. Ook de kattenvacht bereidt zich voor op de zomer en vernieuwt al zijn haren. Je kat zit dan in de rui. De wolharen worden als eerste afgestoten en dat kan maanden duren. Hoe meer wolhaar een kat heeft, hoe meer haar ze in die periode zal verliezen. Dat zorgt voor veel frustratie bij eigenaars van Brits kortharen: is het wel normaal dat hun kat zoveel haar verliest? Ze kunnen amper volgen met stofzuigen en hun kleerborstel draait overuren. Het ziet er soms extreem uit, een Brit in de rui, maar het is iets waarmee eigenaars van het ras moeten leren leven. Het goede nieuws is: wanneer de zomer écht daar is, kalmeert de vacht weer. Al zal de Brits korthaar het ganse jaar door bepaalde hoeveelheden haar blijven verliezen. Hoe meer haren de kat heeft, hoe meer haren ze ruit. 
 
 

Helpt het om je Brits korthaar te kammen tijdens de rui? 

‘Less is more’ is een adagium dat een Brit-eigenaar op al zijn borstels en kammen zou moeten plakken. Het is verleidelijk om een kat in de rui eens goed onder handen te nemen, maar dat werkt averechts. Hoe vaker je een kat kamt of borstelt, hoe meer je haar vacht stimuleert en hoe meer haren er op je tapijt terechtkomen. Beter is het om dagelijks met een licht bevochtigde microvezeldoek over het lichaam van je Brit te strijken. Daarmee haal je haren die toch al los zitten probleemloos uit de vacht, zonder de overige haren te stimuleren om ook los te laten. Het maakt de rui niet minder, maar het beperkt wel de gevolgen voor je interieur. 
 
 

Wanneer moet je met een Brits korthaar naar de trimmer

Kattentrimmers krijgen vaak de vraag om een Brit ‘door de rui’ te helpen, maar eigenlijk is er bijster weinig dat ze kunnen doen. Een goede kambeurt lost het probleem immers niet op en kan het zelfs erger maken. Alleen wanneer er losse wolharen blijven zitten in de kattenvacht, bijvoorbeeld omdat een kat te dik is of gewrichtspijn heeft, kan jij (of je trimmer) verlichting bieden met borstel en kam. Dit vachtprobleem kan je herkennen omdat hij er ‘schubbig’ gaat uitzien: de heerlijk zachte vacht van je Brit verliest zijn egaliteit en gaat wat open staan. Om knoopvorming tegen te gaan, heeft een minder mobiele kat, een iets struiser exemplaar of een iets te luie rakker soms wat hulp nodig om haar dode onderwol te verwijderen. 
 

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen