Honden zijn er in alle soorten en maten: met veel haar, met kort haar, met krullend haar, zelfs met dreadlocks! Hoe korter het haartype, hoe minder werk je er als eigenaar mee hebt. Bij veel rassen volstaat het om je hond af en toe te borstelen, zeker tijdens de rui, een taakje dat je best zelf kan doen. Veel honden vinden het leuk om gegroomd te worden en zo heb jij de kans om hun huid na te kijken. 


Hoe vaak moet je je hond borstelen?

Een hond moet regelmatig een borstelbeurt krijgen en dat geldt zeker voor langharige honden. Hun vacht gaat makkelijk klitten als je hem niet regelmatig genoeg borstelt. De vacht van je hond kan ook vervilten, wat heel veel pijn veroorzaakt. Let wel op, het is ook niet goed om je hond té vaak te borstelen, want dan zou het kunnen dat gezonde haren uitvallen of afbreken. Bij de meeste hondenrassen volstaat één keer per week een grondige borstelbeurt. Raadpleeg de verzorgingstips voor jouw specifiek ras op de website van je rasclub. 

Speelt je hond regelmatig buiten en rolt hij graag in de modder? Dan is de verleiding groot om hem meteen in bad te steken, maar meestal komt het ook wel goed door hem gewoon te laten opdrogen en het vuil uit de vacht te borstelen.
 
Voor rassen waarvan de vacht blijft groeien, is een regelmatige knipbeurt een must. Die houdt je hond in model en voorkomt dat de huid van je viervoeter gaat irriteren, jeuken, schilferen of infecteren. Je laat je hond het best op jonge leeftijd wennen aan vachtverzorging en het trimsalon. 

Wil jij graag zelf je hond een knipbeurt geven? Dan vind je hier alvast enkele tips!  

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen