Je wilt het allerbeste voor je hond en doet er alles aan om hem in perfecte gezondheid te houden. Maar een ongeluk schuilt in een klein hoekje. Soms zelfs in je eigen woonst! Een gewaarschuwd hondenbaasje is er twee waard, lees daarom aandachtig dit artikel en schakel risicofactoren in en om je huis voor eens en voor altijd uit. 

Chocolade is dodelijk voor je hond

Wij zijn er gek op, voor je hond zijn pralines dodelijk. Boosdoener is het stofje theobromine dat in pure en melkchocolade zit. Laat dus nooit chocolade op de salontafel of het aanrecht staan, zelfs al heeft je hond nog nooit voedsel gestolen. Al bij een inname van 2 gram pure chocolade per kilogram lichaamsgewicht moet je meteen naar de dierenarts! Voor melkchocolade geldt als ondergrens 10 gram per kilogram lichaamsgewicht. 
 

Laat je hond niet bij afval

Een hondenneus is hypergevoelig, en toch voelen honden zich extreem aangetrokken tot vuilniszakken. Er moest maar eens wat eetbaars in te vinden zijn! Zet je vuilnis in een ruimte waar je hond niet bij kan of bewaar het in afgesloten containers. Bedorven voedsel kan je hond erg ziek maken. Daarnaast loopt hij risico op snijwonden wanneer hij bij geopende blikken of oud glas geraakt. 
 

Peperkoek, pindakaas en kauwgum: xylitol is dodelijk voor honden

Nog meer lekkers dat nefast is voor honden, zit regelmatig in peperkoek, kauwgum en andere zoetigheden. Kijk eens op de verpakking: werd er xylitol als suikervervanger gebruikt? Geef het dan nooit aan je hond, want hij kan eraan sterven. Zelfs als hij maar een heel klein beetje binnenkrijgt! 
Jack Russel ligt op vloer met in twee gebeten stroomkabel
Laat je puppy niet alleen achter waar stroomkabels bloot liggen
Teckel zit met hoofd in omgevallen vuilbak
Een zoektocht in je afval kan ernstige gevolgen hebben voor je hond 

Stroomkabels: hou ze weg van je puppy 

Puppy’s hebben vlijmscherpe tandjes die ze graag uitvoerig uittesten op alles wat ze te pakken krijgen. Dat doen ze niet om jou te pesten, maar om de wereld te ontdekken. Hou hen daarom in hun knabbelfase continu in de gaten of zet ze in een ruimte (of bench) waar geen gevaren schuilen. Voorzie voldoende speelgoedjes van verschillende texturen waarop ze zich wél mogen uitleven. Je wil immers niet dat je nieuwe hondje zijn tanden in een stroomkabel zet! 
 

Laat je hond niet achter in een warme auto

Vooral niet wanneer het mooi weer is en de zon schijnt, zelfs niet als je een raampje open laat of maar 10 minuten weg bent. Want in een mum van tijd kan de temperatuur in je wagen oplopen tot 40 of zelfs 50°C! Honden kunnen niet zweten, hun lichaamstemperatuur stijgt dus mee tot levensgevaarlijke hoogte. Ook in caravans, tenten en veranda's zonder airco is het opletten geblazen. 
 

Kippenbotjes en andere gekookte botten

Deze overheerlijke delicatesse - aldus je hond - is niet zonder gevaar. Het bot gaat splinteren en kan heel wat schade aanrichten. De splinters kunnen blijven steken in de keel of in de slokdarm, maar kunnen ook de maag- of darmwand beschadigen. 
 

Nog meer gevaren in de keukenkast

In dit artikel vind je nog meer gevaren die zomaar in je keuken aanwezig zijn. 
 

Tennisballen slijten hondentanden af

Is jouw hond ook zo onafscheidelijk verliefd op zijn bal? Kies dan liefst voor een exemplaar dat zo weinig mogelijk vuil vergaart, bijvoorbeeld van rubber. Tennisballen bestaan uit vilt, gemaakt van wol. Daarin blijven zand en kleine steentjes makkelijk plakken. Een vuile tennisbal gedraagt zich als een vijl t.o.v. hondentanden. De slijtage is onherstelbaar. 
Labrador retriever speelt met waterslang in een tuin
Let op dat je hond niet té veel water naar binnen hapt 
Ierse setter in hoog gras
Grasaren kunnen gaan zwerven door het lichaam van je hond 

Opgelet voor watervergiftiging bij waterfans

In de zomer duiken ze telkens weer op: filmpjes van honden die gulzig naar de tuinslang happen. In een mum van tijd happen ze zichzelf vol water. Zo vol, dat het gevaarlijk wordt en je hond in een coma kan belanden. Ook honden die om een andere reden te veel water binnen krijgen, lopen gevaar. 
 

Grasaren dringen door in het hondenlichaam

Grasaren zijn de scherpe zaden van lang gras. Het zijn onderdelen van de pluimpjes die je ziet in een ongemaaide grasweide. Zo’n grasaar is uitgerust met kleine weerhaakjes. Komt zo’n aar tijdens het stoeien in het oor, de neus of tussen de pootkussens van je hond terecht, dan kruipen ze via die weerhaakjes steeds verder naar binnen. Vermoed je dat je hond het slachtoffer is geworden van zo’n plantaardige ‘aanval’, rep je dan meteen naar de dierenarts. Wacht je te lang, dan gaat de aar misschien verder zwerven tot in de hersenen van je hond. 
 

Planten die giftig zijn voor je hond

Is jouw hond wel eens te vinden bij een groen blaadje? Let op dat hij niet ongewild van giftige planten proeft. In dit artikel vind je een overzicht. 
 

Kleine stukjes speelgoed kunnen in de keel terechtkomen

Het balletje van je kat? Of een blokje lego van je kinderen? Dat kan misschien wel nét groot genoeg zijn om in de luchtpijp van je hond te passen … Laat je hond nooit spelen of kauwen met iets dat zo klein is dat hij het kan inslikken of inademen. 
 

Stokken zijn levensgevaarlijk voor honden

Honden die graag stokken apporteren, we zouden ze de kost niet willen geven. Maar elke dierenarts kan je horrorverhalen vertellen over de schade die stokken kunnen aanrichten. Honden die sneller lopen dan jij de stok kan gooien, vangen hem vaak vlak na het neerkomen. De stok botst dan weer op en als ze pech hebben, boort hij zich recht door de hondenkeel. En dan zijn er nog de stokkenversnipperaars, die splinter na splinter in hun bek trotseren. Dat gaat vaak goed, maar kan ook leiden tot abcessen en ontstekingen.

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen