Over het algemeen geldt: til je hond zo weinig mogelijk op. Maar als het echt nodig is, hoe doe je dat dan? Is er een verschil voor kleine en grote honden. Dat alles lees je in dit artikel! 

Hoe kan je je hond best (niet) optillen?

Neem je hond nooit bij het nekvel, want er zijn veel comfortabeler en diervriendelijker manieren om je hond even met vier voeten van de grond te halen. Ook onder de oksels is een echte no go. Hoe doe je het dan wel? Neem je hond op door een arm tussen de voorpoten en onder de borst te steken - daarmee ondersteun je de borstkas. Je andere arm steek je onder zijn buik, vlak voor de achterpoten (doe dit niet bij drachtige teven!). Zorg ervoor dat je hond horizontaal in je armen ligt. Als je hond te zwaar is om opgepakt te worden door één persoon, kan je hem beter met twee mensen optillen. Eén iemand heft de voorkant van de hond op, terwijl de andere hetzelfde doet met de achterkant terwijl je samen de rug in rechte positie houdt. Verwittig je hond voordat je hem gaat optillen en hou het moment van de grond zo kort mogelijk. 


Waarom is optillen meestal niet nodig? 

Ook kleine hondenrassen hebben behoefte aan wandelen. Rondgedragen worden in een handtas vinden ze echt niet leuk en een buggy is enkel nodig bij honden met handicap of op leeftijd. Voor grote, zwaardere of oudere honden die niet kunnen springen, kunnen loopplanken of tilharnassen een oplossing bieden om ze eenvoudig in en uit de auto te krijgen. Ook voor hondenrassen die gevoelig zijn aan gezondheidsproblemen aan de gewrichten, zoals patella luxatie of heupdysplasie, kan het handig zijn om een loopplank in je koffer te leggen. Zo worden de gewrichten van je hond veel minder belast!

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen