Voor sommige mensen mag er gerust ‘wat pak’ aan hun toekomstige hond zijn. Kolossen van 50 kg of meer schrikken hen niet af en hun huis en tuin (en meubilair) zijn voorzien op een grote viervoeter. Heb jij ook je zinnen gezet op een groot hondenras? Hou dan meteen ook het bijbehorende prijskaartje in het achterhoofd: grote honden eten (veel) meer, hebben meer medicatie nodig wanneer ze ziek zijn en ook operaties worden duurder naarmate de grootte van een dier. 
  
De meeste grote hondenrassen gevoelig zijn voor het ontwikkelen van gewrichtsaandoeningen zoals heup- en elleboogdysplasie. Daarom moet je hen van op een jonge leeftijd aanleren dat ze niet zelfstandig op de zetel of in de auto mogen springen. Laat de dieren ook geen trappen lopen als ze nog jong zijn, op die manier kan je de kans op heupdysplasie verminderen. Geef hen een aangepast dieet zodat ze niet te snel groeien en doseer de wandelingen van je jonge hond. Bovendien is het belangrijk om op zoek te gaan naar een fokker die zijn ouderdieren test op dergelijke erfelijke aandoeningen. 

Qua karakter heb je tussen de reuzenhonden heel wat keuze: sommige zijn eerder geschikt als waakhond, andere zijn dan weer typische gezinshonden. Ben jij eerder op zoek naar een wat kleiner hondenras? Dan vind je hier een compilatie van acht populaire kleine honden
 
 

1. Ierse wolfshond

De Ierse wolfshond werd oorspronkelijk gebruikt als jachthond, o.a. om op wolven te jagen. Hoewel hij nog steeds wat jachtinstinct in zich heeft – laat hem niet zonder toezicht bij je konijnen – is hij tegenwoordig vooral een grote, vriendelijke familiehond. Hoewel zijn uiterlijk imposant overkomt, is hij vriendelijk tegen vreemden en allesbehalve waaks. Hij ziet er misschien vrij slank uit - de Ierse wolfshond behoort tot de windhonden - maar door zijn enorme hoogte kan hij al snel 50 kg wegen of meer. Wandelen aan een ontspannen leiband is dan ook meteen dé belangrijkste oefening tijdens de opvoeding van deze gigant.
Ierse wolfshond
Ierse wolfshond

2. Sint-Hubertushond of bloedhond

De sint-hubertushond is een speurhond in hart en nieren. Hij heeft een rustig karakter met een sterk ontwikkeld reukvermogen dat goed van pas komt bij allerlei opsporingstaken. Probeer hem dus zeker eens uit te dagen met een speurtocht waar hij snoepjes moet zoeken. Deze ‘lamme goedzak’ is een echte allemansvriend die zelfs ongewenste bezoekers met enthousiasme begroet. Gelukkig legt hij veel gewicht en een zware basstem in de schaal, waardoor hij toch intimiderend overkomt. Om deze hond op te voeden tot een gehoorzame metgezel, heb je veel geduld en liefde nodig. En koekjes, véél koekjes.  
Sint-Hubertushond
Sint-Hubertushond

3. Sint-bernard

De sint-bernard is dan misschien wel een erg groot ras, zijn karakter is eerder rustig. Dat betekent dat hij voldoende beweging haalt uit een dagelijkse wandeling (of twee). Hij ziet er misschien wel imposant uit, maar eigenlijk doet hij geen vlieg kwaad. Toch is het belangrijk om bij de opvoeding consequent te zijn, want de sint-bernard neemt al snel een loopje met zijn eigenaar als hij niet geleerd heeft om netjes mee te wandelen aan een losse leiband. Hoewel de sint-bernard zal waken wanneer nodig, stelt hij zich vriendelijk op naar vreemden toe en komt hij – ondanks zijn grootte – goed overeen met kinderen. In dit hondenras komen kort- en langharige honden voor. 
Sint-Bernard
Sint-Bernard

4. Newfoundlander 

De newfoundlander is een enorme hond met een groot hart. Hij hecht zich innig aan zijn gezinsleden en is doorgaans meegaand van aard (wat de opvoeding makkelijker maakt). Toch is het belangrijk om te denken aan de zorg die dit hondenras nodig heeft. Zo ontstaan er al snel klitten in de dikke vacht, waardoor een wekelijkse borstelbeurt zeker geen overbodige luxe is. Ook heeft hij nood aan wat beweging. Denk dus bij voorbaat aan de regelmatige wandelingen die je hem moet bieden – en vooral aan de zand en de modder die hij in met z’n vacht mee in je huis brengt. Tegen een bezoekje aan het strand zegt geen enkele newfy nee, want hij is een echte waterrat.
Newfoundlander
Newfoundlander

5. Duitse dog

De Duitse dog ziet er erg imposant uit door zijn atletische bouw, maar in realiteit is het een echte lieverd. Hij houdt van kinderen, andere honden en zijn gezin. Daarnaast heeft hij erg veel energie. Hij kan urenlang spelletjes spelen en wandelingen maken. Die beweging heeft hij ook nodig zodat hij binnenshuis tot rust kan komen. Zoals je ziet, heeft de Duitse dog een korte vacht, wat betekent dat de vacht weinig verzorging vereist.
Duitse dog
Duitse dog

6. Berner Sennenhond

De Berner Sennenhond is een echte knuffelbeer en allemansvriend. Kinderen, honden, andere huisdieren, bezoek: hij kan met iedereen overweg en wint meteen ieders hart voor zich. Bovendien is de Berner Sennen over het algemeen redelijk makkelijk op te voeden. Gebruik bij de opvoeding een zachte hand want dit hondenras is enorm gevoelig voor stemmingswisselingen en een harde stem werkt bij dit type hond averechts. Door zijn grote hoeveelheid vacht, heeft de Berner Sennen zeker een wekelijkse borstelbeurt nodig en kan hij zich behoorlijk vuil maken tijdens het wandelen. Deze hond ontwikkelt snel overgewicht, voldoende beweging (en een aangepast dieet) zijn dus een must. 
Berner Sennenhond
Berner Sennenhond

7. Bullmastiff

De bullmastiff heeft zowel het zachte, vriendelijke karakter van een gezinshond als de kwaliteiten van een rasechte waakhond. Met dit ras in huis hoef je je geen zorgen te maken over ongewenste bezoekers! De bullmastiff raakt snel gehecht aan zijn gezin en komt doorgaans goed overeen met kinderen, zolang die hem in zijn waarde laten en hij er van jongs af goede ervaringen mee opdoet. Schenk voldoende aandacht aan een consequente opvoeding, want niemand zit te wachten op een ongehoorzame, trekkende hond van dit kaliber. Voor zo’n grote hond, heeft de bullmastiff behoorlijk wat energie door zijn aderen stromen. Bereid je dus voor op een paar wandelingen per dag en nog wat uitstapjes tussendoor. 
Bullmastiff
Bullmastiff 

8. Cane corso

De cane corso is een reus afkomstig uit Italië en is op z’n zachtst gezegd ‘energiek’ te noemen. Met een korte wandeling heeft de cane corso niet voldoende uitdaging … Om hem tevreden te houden is het belangrijk om zowel fysieke als mentale uitlaatkleppen te bieden. Denk dus aan lange wandelingen en hondensporten, maar ook hondenpuzzels of hersenwerk. Deze hond is niet altijd een goede combinatie met (kleine) kinderen, omdat hij zo onstuimig is. Ben je echter op zoek naar een trouwe, grote vriend om eindeloos mee te ravotten, dan ben je bij de cane corso aan het juiste adres.  
Cane corso
Cane corso

9. Leonberger

De leonberger ziet er qua uiterlijk een beetje uit als een leeuw, door zijn weelderige haardos rond zijn hoofd en nek. Qua innerlijk is het echter een schat. Deze hond heeft een heel zacht karakter. Toch is het belangrijk om voldoende activiteiten te doen met je leonberger, want hij verveelt zich absoluut niet graag. Wist je trouwens al dat dit hondenras ook ingezet wordt als therapiehond omwille van zijn karakter?
Leonberger
Leonberger 

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen