Een hond is zindelijk als hij op de juiste plaats plast en een grote boodschap doet. Dat wil zeggen: buiten, en niet naast de bank! Maar er zijn mensen die nog verder gaan: die hebben een binnentoilet voor hun hond. Of ze willen dat de hond niet overal op het gazon plast, maar alleen in het rechterachterhoekje, naast de grote rozenstruik.


Hoe maak je je hond zindelijk?


Hoewel honden normaal schone dieren zijn, die niet in hun eigen urine gaan liggen, moet je toch wel even aan je hond uitleggen wat hij moet doen. Maar hoe begin je hiermee?

Voor pups is het in begin wat moeilijk. Niet alleen weten ze nog niet waar ze wel en niet hun behoefte mogen doen, maar ze kunnen het fysiek ook nog niet zo lang ophouden. Met name als ze net wakker worden of hebben gegeten en gespeeld, kunnen ze het vaak moeilijk ophouden

 


Je gaat dus best heel regelmatig even naar buiten, en zeker onmiddellijk na die moeilijke momenten. Let ook goed op je pup, na een tijdje zal je leren welk gedrag hij vertoont vlak voor hij zijn boodschap moet doen. Geef een fijne beloning als je kleintje zijn plasje op de juiste plek doet!


Wat moet ik doen als mijn hond toch in huis plast?


Is er toch een ongelukje gebeurd, straf je pup dan vooral niet! Maak die kleine vergissing gewoon schoon met een wasmiddel voor de koude was (denaturatie van eiwitten op 30° C), zodat de geur niet blijft hangen. Bleekwater heeft een averechts effect! En ga de volgende keer sneller naar buiten.
je_hond_zindelijk_maken_zo_doe_je_dat


Mijn hond plast binnen, hoe komt dat eigenlijk?


Heeft je hond geen fysieke beperking maar plast hij toch in huis? Zoals altijd moet er dan eerste de oorzaak worden gevonden. Bij een nieuwe volwassen hond kan het zijn dat hij niet begrijpt waar hij mag plassen.

Maar ook verhoogde stress kan een oorzaak zijn; honden zijn geurdieren, en de geur van hun eigen urine kan een kalmerend effect hebben. Of misschien is er een wel een discussie aan de gang tussen je twee honden? Of wil de hond met zijn geur je huis beschermen tegen die grote stoute hond van de buren?

Straf dus zeker niet, maar zoek de hulp van een expert in hondengedrag. 

 

Aanbevolen artikelen