Hoe maak je je puppy zindelijk?
Hoewel honden normaal gezien schone dieren zijn, die niet in hun eigen urine gaan liggen, moet je toch wel even aan je kersverse pup uitleggen wat de bedoeling is. Maar hoe begin je daaraan?
Voor pups is het in begin wat moeilijk. Niet alleen weten ze nog niet waar ze wel en niet hun behoefte mogen doen, maar hun blaas zit ook sneller vol en ze hebben er nog niet zoveel controle over. Wanneer ze net wakker worden, pas gegeten hebben of na een flinke speelpartij kunnen ze het vaak moeilijk ophouden.
Je gaat dus best heel regelmatig even naar buiten met je pup, en al zeker onmiddellijk na die moeilijke momenten. Let ook goed op je pup – na een tijdje zal je ontdekken welk gedrag hij vertoont vlak voor hij zijn boodschap moet doen. Misschien draait hij subtiel een rondje vooraleer hij door de knieën zakt, stopt hij abrupt met wat hij aan het doen was of kijkt hij vluchtig richting de deur. Ga hier meteen op in door je hond vrolijk mee naar buiten te nemen om ongelukjes te voorkomen. Weet je perfect wanneer het plasje of kakje eraan komt, dan kan je er een commando aan koppelen.
Wanneer de boodschap op de juiste plaats is afgeleverd, wacht jouw pup een fijne beloning. Prijs hem uitbundig voor zijn knappe prestatie en geef hem eventueel wat lekkers erbij. Zo gaat hij zijn buiten-plasmoment linken aan een positieve ervaring, die hij in de toekomst vast wat vaker wil meemaken.
Wat moet ik doen als mijn hond toch in huis plast?
Is er toch een ongelukje gebeurd, hou je emoties dan in bedwang en straf je pup onder geen beding. Maak die kleine vergissing zonder iets te zeggen schoon met een wasmiddel voor de koude was (denaturatie van eiwitten op 30 °C), zodat de geur niet blijft hangen. Bleekwater heeft een averechts effect! En ga de volgende keer wat sneller naar buiten.
Mijn hond plast binnen, hoe komt dat eigenlijk?
Is je hond volwassen en plast hij toch in huis? Dan moet je op zoek naar de oorzaak van zijn ‘falen’. Een eerste halte is altijd de dierenarts die kan onderzoeken of je zijn verhoogde plasdrang gelinkt is aan een ziekte zoals diabetes. Woont je hond nog maar pas bij jou na een adoptie of herplaatsing, dan kan het zijn dat hij niet begrijpt waar hij mag plassen.Ook verhoogde stress kan een oorzaak zijn van plotse onzindelijkheid. Honden zijn geurdieren, en de geur van hun eigen urine kan een kalmerend effect hebben. Of misschien is er wel een onderhuidse discussie aan de gang tussen je twee honden? Of wil de hond met zijn geur je huis beschermen tegen die grote, indrukwekkende hond van de buren?
Ook hier geldt dat straffen niet helpt. Wanneer de dierenarts geen oorzaak van onzindelijkheid vindt, schakel je best een expert in hondengedrag in om je te begeleiden.