De één heeft liever een kater in huis, de ander verkiest een kattinnetje. Ieder z'n voorkeur, natuurlijk! Maar is er eigenlijk een uiterlijk verschil tussen katers en poezen? En zijn er ook verschillen in hun karakter? De Beestig-redactie zocht het voor je uit!

Uiterlijke verschillen tussen katers en poezen

Op het eerste gezicht zal je bij katten niet meteen opvallende verschillen zien in de lichaamsbouw tussen een mannetje of een vrouwtje. Wel is het zo dat een niet-gecastreerde kater vaak iets groter en breder is dan een gecastreerde kater en zeker een kattin, die wat kleiner en fijner is. Een mannetje kan je ook herkennen aan zijn echte katerkop – en niet omdat hij te diep in het glas gekeken heeft. Het verschil in grootte is het opvallendst bij rode katten. Rode poezen zijn bovendien lichter dan poezen in andere kleuren, en rode katers zijn juist zwaarder dan katers in andere kleuren.
 
Wist je trouwens dat lapjeskatten bijna altijd vrouwtjes zijn? Voor het lapjespatroon heb je namelijk twee X-chromosomen nodig. Ongeveer een op de drieduizend lapjeskatten is mannelijk. Zij hebben het syndroom van Klinefelter, wat inhoudt dat ze XXY- geslachtschromosomen hebben.
 
Er wordt ook weleens gezegd dat rode katten altijd van het mannelijke geslacht zijn, en dat lijkt in tachtig procent van de gevallen ook te kloppen. Er zijn ook rosse poezen, maar die zullen altijd een rosse kater als vader hebben.
Rosse kater likt getijgerde kat
Rode katten zijn in 80% van de gevallen mannetjes, terwijl lapjeskatten zo goed als altijd vrouwtjes zijn

Gedragsverschillen tussen katers en poezen

Zowel een kater als een poes kan na castrastie of sterilisatie het ideale gezelschapsdier zijn. Niet-gesteriliseerde of niet-gecastreerde katten zijn minder geschikte huisdieren. Sommige baasjes baseren hun voorkeur op eerdere relaties met katten. Toch zijn er enkele verschillen te bemerken tussen katers en poezen.
 
  • Zo zijn katers sterker geneigd om hun territorium uit breiden om poezen te vinden, waardoor ze langer van huis weg kunnen blijven. Door je kater te laten castreren voor hij vijf maanden oud is, kan je dit dwaalgedrag aan banden leggen.
     
  • Poezen worden dan weer één of twee keer per jaar krols en zijn dan vaak dag en nacht rusteloos of zelfs geagiteerd. Ze schreeuwen en janken tijdens de krolsheid om katers lokken of hun aandacht vast te houden. Ook hier is sterilisatie de oplossing om je poes wat te laten kalmeren.
     
Opgelet: niet enkel katers sproeien om hun territorium af te bakenen, dat doen poezen evengoed! Ze doen dat trouwens ook om ongemak te uiten of een bepaalde plek te 'markeren' zodat ze zich die makkelijk herinneren. 
 
 

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen