Haal je binnenkort een nieuwe pluizige vriend in huis? Geweldig! Of je nu voor een raskat van een erkende fokker of voor een zwerfkat uit het asiel kiest, het voornaamste is dat het karakter van het beestje bij het baasje past. De keuze voor een kater of een kattin is veel minder belangrijk, al gaan er wel enkele verhalen de ronde over verschillen tussen mannetjes- en vrouwtjeskatten waar je best rekening mee houdt. Welke zijn waar en welke niet?

“Enkel katers sproeien” 

>> FOUT!

Veel mensen denken dat alleen katers her en der met urine hun geurtje achterlaten, beter bekend als ‘sproeien’. Maar dat klopt niet: ook kattinnen doen het. En niet alleen om hun territorium af te bakenen of indringers op afstand te houden, maar ook om zichzelf ergens aan te herinneren of om angst, stress, pijn of frustratie te uiten. Gevels, vuilnisbakken en tuinmeubelen zijn vaak het mikpunt van deze onwelriekende gewoonte, maar ook binnenshuis kan je kat weleens zijn trillende staart opheffen om een geurspoor achter te laten. Je kater of kattin laten steriliseren kan dit ongewenste sproeigedrag aanzienlijk terugdringen.
 
In dit artikel lees je meer over het wat, hoe en waarom van sproeien.

 

“Katers dwalen meer dan kattinnen”

>> JUIST!

Een kater op vrijersvoeten kan soms dagenlang van huis blijven op zoek naar een aantrekkelijke poes om zijn nageslacht te verzekeren. Zijn territorium kan wel drie keer zo groot zijn als dat van een kattin. Wil je zijn zwerversbestaan aan banden leggen? Zorg dan zeker dat je kater gecastreerd is vóór hij vijf maanden oud is. Dat is niet alleen wettelijk verplicht, maar helpt ook om je hitsige kater wat te ‘kalmeren’. Met zijn klokkenspel verdwijnt namelijk ook zijn vecht- én wanderlust om vrouwtjes te veroveren en ruzie te zoeken met andere buurtkaters.
 
Het mysterie van de verdwijnende kat ontrafelden we voor jou in dit artikel.

 

“Kattinnen zijn kleiner en fijner”

>> JUIST!

Katers zijn doorgaans ietsje groter en wat steviger gebouwd dan poezen, en mogen ook wat meer wegen. Het gemiddelde gewicht van een doorsnee huiskat – denk: Europese korthaar – is zo’n 4 kilogram. Een kater zal daar makkelijk ietsje over gaan, terwijl een kattin vaak wat minder weegt. Hou er wel rekening mee dat een gesteriliseerde kattin door de verandering in hormonen ook een gewijzigde stofwisseling krijgt. Ze zal minder nood hebben aan energie, maar wel meer eetlust ontwikkelen. Waak er dus over dat je gesteriliseerde poes het juiste type én de juiste hoeveelheid voeding krijgt, zo vermijd je dat ze te zwaar wordt. Opgelet: een hangbuikje betekent niet per se dat je kat overgewicht heeft.
Lapjeskat met herfstbladeren
Het mooie patroon van een lapjeskat heeft zij te danken aan haar twee X-chromosomen.

“Lapjeskatten zijn altijd vrouwtjes”

>> (bijna altijd) JUIST!

Net zoals bij mensen is de haarkleur van een kat erfelijk bepaald, maar voor het lapjespatroon in de vacht speelt ook nog eens de combinatie van geslachtschromosomen mee. Om met zo’n mooie, driekleurig gevlekte vacht geboren te worden, heeft een kat twee X-chromosomen nodig, wat in theorie enkel bij dieren (en mensen) van het vrouwelijke geslacht het geval is. Toch bestaan er ook katers met een gelapte pels, al is dat wel een foutje van de natuur ... Sommige mannelijke katten hebben namelijk XXY-chromosomen, een afwijking veroorzaakt door het syndroom van Klinefelter, wat hen bovendien steriel maakt. Deze aandoening is wel behoorlijk zeldzaam: slechts één op de drieduizend lapjeskatten is een kater.
 
 

“Een gesteriliseerde kattin wordt minder krols”

>> JUIST!

Poezen worden voor het eerst krols wanneer ze zes tot zeven maanden oud zijn en vanaf dan gebeurt dit één tot twee keer per jaar. Als het zover is, heb je het als baasje meteen in de gaten: poeslief wordt onrustig, gaat veel vaker miauwen en heeft dubbel zoveel aandacht van je nodig. Bovendien dwingen haar hormonen haar naar buiten om zichzelf op een presenteerblaadje aan te bieden aan potentiële partners. Maar omdat je wettelijk verplicht bent je kat te laten steriliseren vóór ze vijf maanden oud is, zal je deze gedragsverandering normaal gezien niet meemaken. Een gesteriliseerde kat verliest namelijk niet alleen haar vruchtbaarheid, maar ook haar drang om zich te laten dekken.  

 

“Katers zijn aanhankelijker”

>> FOUT!

Veel meer dan hun geslacht bepaalt hun karakter en hun opvoeding of katten zich makkelijk aan je hechten of niet. Als je kitten al van kleins af aan gewend is aan de aanwezigheid van mensen, dan zal ze ook op latere leeftijd makkelijker jouw gezelschap opzoeken. Ook zijn sommige kattenrassen, zoals de Perzische kat, de Burmees en de Abessijn, rustiger en socialer dan andere rassen. Wel kan het zijn dat een kattin wat alerter is, omdat ze door haar fijnere bouw meer kwetsbaar is dan een stevige kater, die zich in al zijn verbeelde onaantastbaarheid misschien iets makkelijker laat benaderen.

 

“Oudere kattinnen houden niet van jonge katers”

>> (min of meer) JUIST!

Sowieso hebben katten op leeftijd niet zoveel met enthousiast rondstuiterende kittens. Te druk, te veeleisend, te vermoeiend. Oudere katten hebben veel behoefte aan rust. Wil je toch graag een nieuw huisgenootje introduceren? Kijk dan in de eerste plaats naar het karakter van je huidige kat en zoek een jongere soortgenoot die op dezelfde manier in het leven staat. Maar ook het geslacht is van belang: het is algemeen geweten dat wilde katten makkelijker samenleven in groepen van hetzelfde geslacht, zeker als het vrouwtjes betreft. Jouw seniorpoes matchen met een jong kattinnetje geeft dus meer kans op succes dan met een katertje.

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen