“Enkel katers sproeien”
>> FOUT!
Veel mensen denken dat alleen katers her en der met urine hun geurtje achterlaten, beter bekend als ‘sproeien’. Maar dat klopt niet: ook kattinnen doen het. En niet alleen om hun territorium af te bakenen of indringers op afstand te houden, maar ook om zichzelf ergens aan te herinneren of om angst, stress, pijn of frustratie te uiten. Gevels, vuilnisbakken en tuinmeubelen zijn vaak het mikpunt van deze onwelriekende gewoonte, maar ook binnenshuis kan je kat weleens zijn trillende staart opheffen om een geurspoor achter te laten. Je kater of kattin laten steriliseren kan dit ongewenste sproeigedrag aanzienlijk terugdringen.In dit artikel lees je meer over het wat, hoe en waarom van sproeien.
“Katers dwalen meer dan kattinnen”
>> JUIST!
Een kater op vrijersvoeten kan soms dagenlang van huis blijven op zoek naar een aantrekkelijke poes om zijn nageslacht te verzekeren. Zijn territorium kan wel drie keer zo groot zijn als dat van een kattin. Wil je zijn zwerversbestaan aan banden leggen? Zorg dan zeker dat je kater gecastreerd is vóór hij vijf maanden oud is. Dat is niet alleen wettelijk verplicht, maar helpt ook om je hitsige kater wat te ‘kalmeren’. Met zijn klokkenspel verdwijnt namelijk ook zijn vecht- én wanderlust om vrouwtjes te veroveren en ruzie te zoeken met andere buurtkaters.Het mysterie van de verdwijnende kat ontrafelden we voor jou in dit artikel.
“Kattinnen zijn kleiner en fijner”
>> JUIST!
Katers zijn doorgaans ietsje groter en wat steviger gebouwd dan poezen, en mogen ook wat meer wegen. Het gemiddelde gewicht van een doorsnee huiskat – denk: Europese korthaar – is zo’n 4 kilogram. Een kater zal daar makkelijk ietsje over gaan, terwijl een kattin vaak wat minder weegt. Hou er wel rekening mee dat een gesteriliseerde kattin door de verandering in hormonen ook een gewijzigde stofwisseling krijgt. Ze zal minder nood hebben aan energie, maar wel meer eetlust ontwikkelen. Waak er dus over dat je gesteriliseerde poes het juiste type én de juiste hoeveelheid voeding krijgt, zo vermijd je dat ze te zwaar wordt. Opgelet: een hangbuikje betekent niet per se dat je kat overgewicht heeft.“Lapjeskatten zijn altijd vrouwtjes”
>> (bijna altijd) JUIST!
Net zoals bij mensen is de haarkleur van een kat erfelijk bepaald, maar voor het lapjespatroon in de vacht speelt ook nog eens de combinatie van geslachtschromosomen mee. Om met zo’n mooie, driekleurig gevlekte vacht geboren te worden, heeft een kat twee X-chromosomen nodig, wat in theorie enkel bij dieren (en mensen) van het vrouwelijke geslacht het geval is. Toch bestaan er ook katers met een gelapte pels, al is dat wel een foutje van de natuur ... Sommige mannelijke katten hebben namelijk XXY-chromosomen, een afwijking veroorzaakt door het syndroom van Klinefelter, wat hen bovendien steriel maakt. Deze aandoening is wel behoorlijk zeldzaam: slechts één op de drieduizend lapjeskatten is een kater.