Heb jij een kip? Dan moeten we je vast niet vertellen hoe intelligent zo'n beestje is. Toch zijn er maar weinig mensen die hun kip iets leren. En dat terwijl kippen zo'n dankbare leerlingen zijn! Wil je het ook eens proberen? Lees snel verder om te zien hoe je dat aanpakt! 

Wat lust jouw kip het allerliefst? 

Natuurlijk zal een kip niet zomaar doen wat jij vraagt, dat lukt alleen met de gepaste beloning. Ga dus eerst op zoek naar lekkers waarmee jouw kip op elk moment te verleiden is. Gedroogde (of levende) meelwormen doen het meestal heel goed als kippensnoepje. Ook bessen, stukjes banaan of zonnebloempitten zijn gegeerd. Test verschillende dingen uit tot je weet wat de ultieme beloning is voor jouw kip! 
 

Leer de kip uit je hand eten

Vooraleer je kan beginnen aan de training, moet je kip eerst leren dat ze jou kan vertrouwen én dat ze lekkers bij jou kan verkrijgen. Neem het voedsel in je hand en ga bij de kip zitten. Je hoeft het kippenvoer trouwens niet rechtstreeks in je hand te houden - doe het gerust in een bakje dat je vastneemt. Dat is handig én herkenbaar voor de kip. Later zal ze wat blij zijn als ze jou ziet komen met het bakje! Doe dit een paar dagen na elkaar, net zolang tot de kip zonder stress uit (het bakje in) je hand durft te pikken. 
 

Hoe begin je er nu aan? 

Een handig hulpmiddel om je kip te trainen, is de clicker. Een clicker is een toestelletje dat je in je (andere) hand houdt en waarmee je een klikkend geluid kan maken. Het is de bedoeling dat je kip leert dat een klik altijd gevolgd wordt door lekkers. Met de klik kan je heel precies aanduiden wanneer je kip het juiste gedrag laat zien. 

Om je kip de betekenis van het klikgeluid te leren, hou je even het bakje met voedsel achter je rug. Druk op de clicker en laat haar zo snel mogelijk wat lekkers pikken uit het bakje. Haal het bakje weer weg en begin opnieuw. Doe dat opnieuw enkele dagen na elkaar in heel korte sessies. Wanneer maakt je kip 'de klik', wanneer heeft ze het door? Op het moment dat ze meteen naar jou kijkt als ze de klik hoort! Dan is het tijd om een stapje verder te gaan.
Een haan zit op iemands hand
Deze haan heeft geleerd op een hand te gaan staan 

Het eerste trucje van je kip

Als alles goed verlopen is, weet je kip nu dat een 'klik' gevolgd wordt door een beloning. Ze zal die beloning koppelen aan het gedrag dat ze vlak voor de klik uitoefende. Kippen houden van pikken en onderzoeken nieuwe dingen met hun bek. Als eerste trucje gaan we haar dus leren om iets aan te tikken. Je kan je kip bijvoorbeeld leren om de kleur 'rood' aan te duiden. Neem een rood bekertje (of een rode post-it) en leg het op de grond. Exact op het moment dat je kip het voorwerp aanpikt, druk jij op de clicker en komt de beloning tevoorschijn. Herhaal deze stap tot de kip automatisch het rode voorwerp aantikt. 

Neem er nu eenzelfde voorwerp bij in een andere kleur, bijvoorbeeld een groen bekertje. Beloon je kip enkel wanneer ze het rode voorwerp aanraakt! Als dat goed gaat, dan verplaats je de voorwerpen of voeg je een derde kleur toe. Je zal ervan versteld staan hoe snel je kip hier mee weg is! 
 

Waarom zou je je kip trainen? 

Eerst en vooral: omdat het zo leuk is om te doen! Kippen zijn er dol op, want geloof ons - geen enkele kip zal je tegen haar zin gehoorzamen. Maar je leert je kip ook op een andere manier kennen. Door intensief met haar samen te werken, zal je kip vanzelf meer contact met je zoeken. Zou dat niet ontzettend leuk zijn om mee te maken, een kip als vriendin voor het leven

Hou er wel rekening mee dat een kip trainen nét ietsje moeilijker is dan een hond trainen. Kippen laten zich namelijk niet dwingen: je kan hen enkel iets leren als ze het uit vrije wil doen. De timing van je klik is dus cruciaal: druk de clicker in nét op het moment dat je kip doet wat jij wil. Vergelijk het met een foto die je neemt van iemand die in de lucht springt: je drukt dan af nét op het moment dat het hoogste punt bereikt is - je hebt maar één kans! Maar laat je zeker niet afschrikken: door je kip te trainen, word je meteen ook een betere hondentrainer. 
 

Wat kan je nog leren aan je kip? 

Behalve kleuren herkennen, zijn er nog zoveel meer dingen die je aan je kip kan leren. Wat dacht je van een rondje draaien om haar eigen as? Dat leer je aan door het rode voorwerp op een stok te bevestigen. Begeleid je kip met de stok tot ze de beweging onder de knie heeft! Je kan je kip ook leren om ergens op te gaan staan, om op je hand te balanceren, om over een lage 'horde' te springen, een high five te geven ... De mogelijkheden zijn eindeloos! 

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen