Is je kat al eens op je schoot gesprongen om je te ‘kneden’ met haar kleine pootjes? Maak je geen zorgen, dat betekent niet dat ze je plotseling als een homp deeg beschouwt. Dat kneden heet eigenlijk melktrappelen en gaat vaak gepaard met sabbelen. Waarom doen katten dit en waar komt dit gedrag vandaan? Lees het hier!

Waarom melktrappelen katten?

Het melktrappelen hebben katten aangeleerd toen ze nog heel jong waren. Heel jonge kittens spinnen en trappelen namelijk met hun pootjes langs de tepels tegen de buik van de moeder om de melkproductie te stimuleren. Dat gedrag zien we soms ook bij volwassen huiskatten in contact met mensen, vaak in aangename situaties. Denk maar bijvoorbeeld aan momenten waarop je kat op je schoot en plotseling komt melktrappelen. In aangename situaties is melktrappelen bij katten een teken dat ze heel tevreden zijn. De aangename situaties doet hen terugdenken aan vroeger, toen ze als kitten zich veilig voelden bij hun moeder. Deze herinnering zorgt ervoor dat de kat gaat melktrappelen. Je mag het ‘kneden’ dus als een compliment opvatten! Wist je trouwens dat mensen vaak denken dat enkel katten die te vroeg bij hun moeder zijn weggehaald melktrappelen? Dit is helemaal niet waar, katten kunnen het ook doen als ze zich comfortabel voelen!
 

Je moet wel weten dat door die associatie met een positief gevoel katten ook kunnen trappelen om zichzelf te troosten als ze zich juist niet goed of ongelukkig voelen. Het hangt dus af van de context – aan jou als eigenaar om je kat goed te leren inschatten.

Aanbevolen artikelen