Is je kat al eens op je schoot gesprongen om je te ‘kneden’ met haar kleine pootjes? Maak je geen zorgen, dat betekent niet dat ze je plotseling als een homp deeg beschouwt. Dat kneden heet 'melktrappelen' en gaat vaak gepaard met dichtgeknepen ogen, spinnen en soms zelfs sabbelen. Waar komt het gedrag vandaan en waarom doen katten het? 

Waarom melktrappelen katten?

Melktrappelen is een instinctief gedrag dat katten al van vlak na de geboorte vertonen. Jonge kittens trappelen namelijk met hun pootjes langs de tepels tegen de buik van de moeder om de melkproductie te stimuleren.
 
Ook later in het kattenleven vertonen veel katten een gelijkaardig gedrag, wanneer ze op een zacht dekentje liggen of tijdens het tv-kijken op de schoot van hun mens. Ze associëren deze liefdevolle actie met de geborgenheid die ze voelden bij hun mama en het geluk van het zogen naar lekkere moedermelk. Veel katten doen het dan ook als ze zich oprecht goed bij je voelen, het betekent dat ze tevreden zijn met jou als huisgenoot om zich bij neer te vlijen. Wat een compliment! 
 
Maar melktrappelen heeft ook nog een andere functie bij katten, heeft wetenschappelijk onderzoek uitgewezen. Onze teergeliefde huistijgers doen het ook om zichzelf te troosten wanneer ze zich nét iets minder goed in hun vel voelen. Dit soort comfortbrengend gedrag treedt trouwens vaker op bij kittens die te vroeg van hun moeder gescheiden zijn, dat wil zeggen voor het bereiken van een leeftijd van 12 weken. De meeste fokkers laten hun kittens pas na die leeftijd naar hun nieuwe thuis gaan, maar sommige diertjes komen moederloos binnen in de kattenopvang en moeten het noodgedwongen stellen zonder moederliefde om hen heen. 

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen