Pikken muizen, ratten of duiven wel eens een graantje mee van jouw kippenvoer? Dan moet je inventief te werk gaan om de schade te beperken. Want ongedierte eet niet alleen mee van jouw zuurverdiende kippenvoer, het kan ook ziektes introduceren of met eieren aan de haal gaan. Ongewenste gasten volledig weren uit je kippenparadijs is misschien een utopie, maar met een doordacht voerbeleid en een handige voederautomaat voorkom je de grootste narigheid. 

Hoe werkt een voederautomaat of ‘trapbak’ voor kippen? 

Een voederautomaat bestaat uit een groot reservoir waarin heel wat kippenvoer past. Onderaan de automaat zit een gleuf, waarlangs kippen het voeder kunnen oppikken. Die gleuf wordt pas geopend wanneer een hongerige kip de ‘trap’ vooraan de bak indrukt. Wees gerust: daar hoeft je kip heus geen Einstein voor te zijn. Wanneer ze op de trap gaat staan, tilt het gewicht van de kip via een ingenieus mechanisme een afsluitklep naar omhoog. Kleinere dieren, zoals muizen, ratten, duiven en andere lichtgewichten, kunnen onvoldoende massa in de schaal leggen om de bak te openen. Zo ben je er zeker van dat alles wat jij voert bij jouw geliefde kippen terechtkomt. 
 
Een bijkomend voordeel aan dit type trapbak is dat je niet meer dagelijks bij je kippen hoeft langs te gaan om hun voerbak te vullen of om graan te strooien. De hoeveelheid voeder die je kippen wegpikken uit de gleuf onderaan, wordt automatisch aangevuld met vers voedsel uit het reservoir. Zo kunnen je kippen 24/7 snacken, net zoals ze dat in natuur zouden doen. In de Galva trapvoederbak voor kippen past 19 liter voedsel, wat overeenkomt met ongeveer 12 kg kippenvoer bestaande uit graan en/of korrels. Hoe vaak je de voerbak moet bijvullen, hangt af van de grootte van je kippentoom. 
 
 

Wat zijn de voordelen van de Galva voederautomaat of ‘trapbak’

  • Terwijl er genoeg gevallen bekend zijn van ratten en muizen die zich een weg door hard plastic vreten, kunnen ze onmogelijk doorheen het metaal van de voederautomaat knagen. Je kan dus op beide oren slapen: jouw kippenvoer zit veilig opgeborgen. 
     
  • De metalen trapbak is gegalvaniseerd - gecoat met zink - waardoor hij bestendig is tegen alle weertypes. Zo blijft het kippenvoer altijd droog en vrij van schimmels, ook wanneer het regent. 
     
  • Omdat de trapbak zich weer sluit wanneer de kippen stoppen met eten, blijven er nooit etensresten achter in het kippenhok. Wanneer ongedierte geen voedsel vindt, zoekt het vanzelf een andere verblijfplaats op. 
     
  • Kippen die uit een voederautomaat eten, verspillen minder voedsel. Dat is slecht nieuws voor het ongedierte in jouw buurt, maar goed nieuws voor je portemonnee. 
     
  • Het is een diervriendelijke manier om ongedierte te weren uit je kippenren. Je hoeft immers geen gif te strooien, waar ook andere (huis-)dieren de dupe van kunnen worden. 
Galva trapvoederbak voor kippen
Met deze trapvoederbak eten ratten, muizen en duiven niet mee van je kippenvoer 

Hoe leer je je kippen een trapvoederautomaat gebruiken? 

De meeste kippen zijn snel weg met de werking van een trapbak, maar in het begin kunnen ze wel wat hulp gebruiken. Ze weten immers nog niet dat er kippenvoer verstopt ligt in die grote, metalen bak. 
 
Leg de eerste dagen tot een week een baksteen op de trap, zodat het kippenvoer continu beschikbaar is. Strooi wat kippenvoer op de trap wanneer je de steen voor het eerst weg neemt. Doe dat liefst in het weekend of op een moment dat je veel tijd hebt om je kippen te observeren. 
 
Zijn je kippen er meteen mee weg of hebben ze nog een zetje nodig? In het laatste geval kan je zelf je voet op de trap zetten en je kippen uitnodigen om te komen eten. Zodra hun gewicht de klep vanzelf openhoudt, zet jij rustig een stapje terug. 
 
   

Nog meer tips bij het gebruik van een trapvoederbak 

Ben je overtuigd van de voordelen van een automatische voederbak met trapfunctie? Haal er dan het meeste uit met deze extra raadgevingen van onze kippen-experts: 
 
  • Omdat er uit het reservoir continu nieuw voedsel wordt toegevoegd, loop je het risico dat kieskeurige kippen alleen de lekkerste zaadjes uitvissen. In dat geval is het een goed idee om over te schakelen op korrelvoer. Gooi tweemaal daags een handje granen in de ren (niet meer dan je kippen op 5 minuten opeten) om hen te verwennen. 
     
  • Vergeet niet om wekelijks na te kijken of er nog genoeg kippenvoer in de automaat zit. Omdat je niet meer dagelijks hoeft te voeren, is dat een taak die vaak over het hoofd gezien wordt. Wil je honderd procent zeker zijn dat je kippen niet voor een lege bak komen te staan? Zet dan een herinnering in je agenda! 
     
  • Verwen je je kippen regelmatig met wat keukenrestjes? Ook dan geldt: geef alleen wat ze binnen de vijf minuten opeten. Alles wat er dan nog blijft liggen, verwijder je zo snel mogelijk. Het heeft immers geen zin om je kippenvoer in een trapbak af te schermen, als er elders etensresten liggen te lonken naar ongedierte. Bovendien begint keukenafval in de buitenlucht snel te rotten of te schimmelen, wat heel ongezond is voor je pluimvee. 
     
  • Lopen er kleine kippenrassen of jonge kippen bij je kippentoom? Check dan of ze zwaar genoeg zijn om het mechanisme van de trapbak te bedienen. Lukt dat niet, schaf dan een kleinere automaat aan. Voor kuikens is geen enkele trapvoederbak geschikt, zij moeten kunnen eten uit een lage bak die je op de grond neerzet en die altijd toegankelijk is. 
     
  • Een afsluitbare voederautomaat beschermt je kippen tegen mee-eters, maar niet tegen de vogelgriep. In periodes dat er afschermplicht geldt, ben je verplicht om alle contact tussen jouw kippen en wilde vogels te vermijden. Breng een net aan over je kippenren of trek een volière op met fijnmazig kippengaas. Wil je ‘s winters toch vogels voederen? Doe dat dan op een andere plek in je tuin, liefst op een hoogte zodat andere dieren er niet bij kunnen. 
     
  • Hou het gewicht van je kippen goed in de gaten. Kippen die weinig te doen hebben en niet veel bewegingsruimte krijgen, kunnen uit verveling te veel graan eten. Hebben je kippen neiging tot overgewicht, dan is een voederautomaat die hen de hele dag door op hun wenken bedient een minder goed idee. 
     
  • Bewaar kippenvoer op een plek waar ratten en ander ongedierte er niet bij kunnen. Kies bijvoorbeeld voor een afgesloten container, van metaal of hard plastic, of een oude diepvriezer. 
     
  • Tenslotte kan een kat met een goed jachtinstinct je helpen om ongewenste knaagdieren op een afstand te houden. Ook sommige hondenrassen, zoals terriërs, staan bekend als echte ongediertekillers. Let wel op dat ze ook de kippen niet als prooi zien!  

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen