Deze compacte jachthond van Engelse origine werd vroeger voornamelijk gebruikt om te jagen op klein wild. Zijn jachtinstinct zie je vandaag de dag nog steeds terug in zijn moedige en beweeglijke karakter. De jack russell terriër voelt zich als een vis in het water op een boerderij of paardenhouderij, waar hij naar hartenlust op ratten en muizen kan jagen. Toch is hij ook geschikt gezelschap voor een actief en ondernemend gezin dat dingen wil ondernemen met hun viervoetige huisgenoot. Laat je niet misleiden door de kleine verpakking van deze terriër: je kan maar beter voldoende aandacht besteden aan zijn opvoeding, want anders kan de unieke combinatie van zijn intelligentie, eigenzinnigheid en doorzettingsvermogen al snel tot vervelende gedragsproblemen leiden.

Oorsprong – waar komt de jack russell terriër vandaan?

De jack russell terriër heeft zijn naam te danken aan de Engelse dominee én originele fokker van het ras, John (Jack) Russell. De dominee vond dat er nood was aan een kleinere jachthond, die het kleinwild niet enkel kon achtervolgen tot aan de schuilplaats, maar ook in die schuilplaats kon binnendringen. John Russell ging dus al gauw aan de slag en fokte selectief een kleine, maar stevige hond met een niet te onderschatten uithoudingsvermogen. De jack russell terriër is vermoedelijk het resultaat van een kruising tussen de ondertussen uitgestorven witte terriërs en de Engelse foxhounds. Het resulterende ras werd gebruikt voor de jacht op kleinwild zoals vossen en wasberen, maar ook om ongedierte van boerderijen te jagen. 

De dominee fokte naast de jack russel terriër ook nog een ander ras: de parson russell terriër. De parson staat hoger op de poten dan de jack russell en is daarnaast ook lichter gebouwd. De precieze datum is niet met 100% zekerheid gekend, maar rond 1930 zou de jack russel vanuit Engeland ook in de Verenigde Staten zijn terechtgekomen. Later, in 1976, werd de Jack Russell Terriër Club of America opgericht. Deze beweging zet zich volledig in voor het ras en wil het beschermen en promoten. 
Een parson russell terriër
John Russell fokte naast de jack russell terriër ook de parson russell terriër met langere poten

Uiterlijk – hoe herken je een jack russell terriër? 

De jack russell is een erg kleine en compacte hond. Maar laat je niet bedotten door zijn schattige uiterlijk, want hij is sterk en atletisch gebouwd. Deze hond is pijlsnel – zo snel dat hij zelfs een paard kan bijhouden – door zijn stevige, rechte poten. Onderschat het kleine, maar gespierde lijfje van deze hond dus zeker niet! De jack russell kan je in een beperkt kleurenpalet terugvinden. De hoofdkleur is uiteraard wit en wordt aangevuld met bruine, zwarte, lemon of ‘black and tan’ aftekeningen. 
 
De vacht van dit ras kent drie verschillende types:
 
  • Gladharig 
  • Ruwharig
  • Broken: dit type zit tussen ruw- en gladharig
   
Erg kenmerkend voor de jack russell is zijn ‘knoopoor’. Een knoopoor is een soort oorvorm waarbij de oorschelp naar de zijkant gedraaid staat en de punt van het oor naar beneden hangt. Deze actieve hond heeft ook een beweeglijke staart, die steeds omhoog gedragen wordt. 
 
 

Grootte en gewicht – hoe groot en zwaar wordt een jack russell terriër? 

De jack russell kan door zijn kleine gestalte geen plaatsje bemachtigen in de top 3 van grootste hondenrassen. Dat merk je meteen aan zijn afmetingen en gewicht. De schofthoogte – dat is de hoogte die de hond heeft ter hoogte van zijn schouders als hij volledig rechtop staat – van dit hondenras ligt tussen 25 en 30 centimeter. Een jack russel terriër weegt tussen vijf en zes kilogram.
 
 

Karakter en opvoeding – de jack russell terriër kan soms wat betweterig zijn 

De jack russell terriër is een echte doorzetter. Hij is slim, behendig en krachtig en geeft zelden op! Zijn enorme doorzettingsvermogen maakt van hem een sterke jachthond. Hij is actief, energiek en kent een sterk zelfstandig tot eigenwijs kantje. De opvoeding van deze hond is dan ook vaak een heuse uitdaging. Laat je als beginnend hondenhouder dus niet afschrikken wanneer het wat moeilijk gaat. De jack russell terriër mag dan wel over veel positieve kenmerken beschikken, door zijn betweterig karakter kan het als baasje soms lastig zijn deze hond goed op te voeden. Maar moeilijk gaat ook! Door op een consequente en rustige manier te werk te gaan, gaat de opvoeding van je jack russell al een stuk makkelijker. Hier zijn enkele dingen die je moet weten: 
 
  • De jack russell is een goede en actieve kompaan voor kinderen, al kunnen ze voor de kleinste spruiten nogal overweldigend zijn. Hij durft kleine kinderen wel eens achterna te zitten en te bijten in hun loshangende kledij. Laat je hond daarom nooit alleen met kleine kinderen en leer beide partijen goede omgangsvormen aan.
     
  • De jack russell heeft veel energie. Hij heeft nood aan lange wandelingen en beweeglijke spelletjes. Kan je hem dat als baasje niet geven? Overweeg dan een rustiger ras dat minder afhankelijk is van die activiteit. Te weinig beweging kan bij een jack russell immers leiden tot gedragsproblemen en dat willen we zeker voorkomen! 
     
  • De jack russel kan zich waaks opstellen en hoort zichzelf graag blaffen. Besteed daar van van bij het begin de nodige aandacht aan, zodat je voorkomt dat hij later langdurig en overmatig blaft.
     
  • Wees consequent en benader je hond positief. In plaats van slecht gedrag te bestraffen is het beter om goed gedrag te belonen en te voorkomen dat je hond in de fout kan gaan!
     
  • De jack russell is een intelligent beest. Hij houdt ervan om mentaal uitgedaagd te worden. Doe dus gerust toffe speurspelletjes met je hond!
     
  • Socialisatie is key! Ga na bij de fokker wat hij de jack russell al geleerd heeft en socialiseer hem dan verder. Maak hem goed gewoon aan verschillende mensen, dieren en dingen. Hou er rekening mee dat vooral de reuen zich soms al te baldadig kunnen opstellen t.o.v. andere reuen.
     
  • Zorg ervoor dat je jack russell weet dat het niet correct is om achter wild aan te gaan of het op een lopen te zetten wanneer hij fietsende mensen spot. Hou er rekening mee dat dit ras oorspronkelijk gefokt werd om te jagen én te doden. Eens hij beet heeft, laat een jack russel niet snel weer los. 
     
2 jack russells aan de leiband
Maak je hond van kleins af aan gewoon aan vreemde mensen en andere dieren
De jack russell springt naar een bal
De jack russell is een energieke hond die houdt van spelletjes

Voeding en verzorging – welke verzorging heeft een jack russell terriër nodig?

Een jack russell heeft minimale verzorging nodig. Doordat hij een korte vacht heeft, moet je als baasje niet zo veel tijd besteden aan de vachtverzorging. Zoals eerder vermeld, komt de jack russell in drie verschillende vachttypes voor, die elk een iets andere verzorging nodig hebben:
 
  • Gladharig: bij de gladharige jack russell is het easy peasy lemon squeezy! Door hem gewoon af en toe eens te borstelen, kan je de vacht al perfect in orde houden. Hou er wel rekening mee dat de korte, fijne haartjes vanaf nu overal in je huis te vinden zullen zijn.
     
  • Ruwharig en ‘broken’: deze twee vachttypes moeten een paar keer per jaar geplukt worden. Bij het plukken van de hond worden de haren verwijderd die echt los zitten. No worries, je hond wordt verre van kaalgeplukt! 
 
Het is daarnaast belangrijk om steeds het gebit, de oren en de nagels van je hond goed te verzorgen. Propere oren en mooie tanden zijn namelijk een must! 
De jack russell terriër heeft een tandenborstel in zijn mond.
Vergeet zeker de standaardverzorging niet uit te voeren: controleer regelmatig de oren, nagels en het gebit van je jack russell

Gezondheid en levensverwachting – voor welke kwaaltjes en ziektes is de jack russell terriër vatbaar?

De jack russell terriër kent redelijk wat erfelijke gezondheidsproblemen die bij het ras vaker dan gemiddeld voorkomen:
 
  • Patella Luxatie: een medische aandoening aan de knie van de hond. De knieschijf komt links of rechts van de knie te liggen, waardoor een helse pijn wordt veroorzaakt. Een (dure) operatie is nodig wanneer je hond hier last van heeft.
     
  • Cataract: ook wel staar genoemd. Dit is een aandoening waarbij de ooglens van de hond troebel wordt. Cataract kan leiden tot glaucoom.
     
  • Glaucoom: een ziekte waarbij het oog van de hond beschadigd raakt door een verhoogde oogboldruk.
     
  • Doofheid: soms kan het zijn dat een jack russel pup geboren wordt met doofheid in één of beide oren.
     
  • Primaire lensluxatie (PLL): bij deze erfelijke aandoening zijn de vezels die de ooglens ondersteunen afgebroken. Daardoor valt de ooglens niet op de juiste plaats in het oog.
     
  • Ziekte van Legg-Calve-Perthes: bij deze ziekte ontstaat er een probleem met de aanvoer van bloed naar de heup. Dat deel van het lichaam krijgt dan niet genoeg voedingsstoffen en zuurstof, waardoor het bot afsterft.
     
  • Cerebellaire ataxie: een aandoening in de hersenen van je jack russell terriër. Er ontstaat een storing waardoor het evenwicht en de coördinatie van de hond worden aangetast. 
 
Ondanks deze gekende gezondheidsproblemen, wordt de jack russell terriër gemiddeld zo’n 15 jaar oud. Er zijn zelfs exemplaren bij die 18 jaar of ouder worden! Wie dit kleine hondenras in huis haalt, heeft er dus jarenlang een huisvriend bij. 
 
 

Waarop moet je letten bij het kiezen van een jack russell terriër?

Denk je dat de energieke en onuitputtelijke jack russell terriër iets voor jou is? Joepie! Dan helpen we je graag nog even op weg om de juiste fokker te kiezen. Een goede en kerngezonde hond gaat namelijk hand in hand met een betrouwbare en bezorgde fokker.

Enkele tips:
 
  • Kan de fokker de juiste gezondheidsattesten voorleggen? De jack russell terriër is immers gevoelig voor verschillende aandoeningen die slaan op de gewrichten en mobiliteit. Het is dus belangrijk dat de fokker op voorhand kan aantonen dat de hond getest is. 
     
  • Het is belangrijk dat je hond al gevaccineerd, gechipt, geregistreerd en ontwormd is.
     
  • Vraag naar de ouderdieren van de puppy’s.
     
  • Bekijk de omgeving waarin de puppy’s zijn opgegroeid. Is die hygiënisch? Hebben ze genoeg ruimte?
     
  • Is de hond reeds goed gesocialiseerd? Groeide hij op in huis en maakte hij kennis met verschillende andere dieren en mensen?
     
  • Koop geen goedkope puppy via het internet. Vaak zijn die puppy’s gefokt door fokkers die enkel uit zijn op winst en niet geven om de gezondheid van de hond. Wij verzamelden voor jou enkele tips om een broodfokker te herkennen.
     
  • Een pup met een stamboom kan je meer vertellen over de afkomst van het dier. Koop geen jack russel met een ‘speciaal kleurtje’: dat is een manier om meer geld te verdienen met honden die niet aan de rasstandaard voldoen en waarschijnlijk niet eens echte jack russels zijn.  
  
Maar we raden je ook aan om eens langs te gaan bij het asiel of een ander opvangcentrum. Vaak zitten daar honden te wachten op een nieuwe en knusse thuis. Het is namelijk ook erg leuk om een volwassen jack russell terriër te adopteren. Het karakter van de hond is dan al duidelijk en zo kan je nog beter bepalen of het een goede match is!
 
 

Ook deze kleine hondenrassen zijn een goede match voor gezinnen met kinderen: 
 

  • Cavalier King Charles spaniël: deze intelligente hond kan je erg makkelijk trainen, maar houdt er niet van om alleen te zijn. Het jachtinstinct van een ‘cavalier’ is veel minder uitgesproken dan dat van de jack russel.
  
  • Teckel: een heel sociaal jachthondje dat er geen problemen mee heeft om samen te leven met andere dieren. Op veel vlakken kent de teckel zijn gelijke aan de jack russel: het is ook een moedige, enigszins eigenwijze en zelfstandige hond. Vermoedelijk zal de teckel zich net iets socialer opstellen t.o.v. soortgenoten van hetzelfde geslacht. 
  
  • Mopshond: een kleine, lieve hond, die snel aanhankelijk wordt en houdt van zijn gezin. De mopshond is minder veeleisend op vlak van bewegingsbehoefte en is beduidend makkelijker te trainen dan de jack russel terriër. Kleine kanttekening: omwille van zijn korte snuit, kent hij heel wat gezondheidsproblemen. 
 
 

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen