De serama kip komt in allerlei kleuren en veertypes voor. Ze staat niet alleen bekend als kleinste kippenras ter wereld, het is ook een echte knuffelkip die houdt van aandacht. Een grote bijdrage aan jouw honger naar omeletjes hoef je van haar echter niet te verwachten: zelf weegt ze soms niet meer dan een paar honderd gram, haar eitjes zijn pas echt ieniemienie. Deze schattige kippen hebben tropische roots en hebben nauwelijks onderdons. In combinatie met hun lage lichaamsgewicht, zorgt dat ervoor dat ze ‘s winters geholpen moeten worden om zichzelf warm te houden.


 

Oorsprong – waar komt de serama vandaan?

De serama komt uit een tropisch gebied in Maleisië, genaamd Kelantan. Daar is het ras al te vinden sinds 1600. Hun naam kregen ze echter pas in de 20ste eeuw en die verwijst naar ‘koning Rama’, de toenmalige Thaise koning. Pas in 2000 werd deze kleine kip voor het eerst naar de Verenigde Staten geëxporteerd en pas in 2004 zette ze voet aan wal in Europa. Het ras is ontstaan uit een kruising tussen een Japanse kriel en een Maleisische kriel. 

Bij de verdere ontwikkeling van het relatief nieuwe, moderne ras wordt er voortdurend geprobeerd om kleinere en kleinere kippen te fokken, wat de gezondheid van de serama niet ten goede komt. Alle serama-kippen dragen trouwens een gen dat dwerggroei veroorzaakt, maar kuikens die van beide ouders zo’n gen overerven zijn niet levensvatbaar en sterven in het ei of vlak na het uitkippen. Bij het fokken van serama’s gaat dus sowieso een deel van de kuikens verloren. 
De serama - hier zie je een haan - is niet alleen klein, maar heeft ook een heel herkenbare lichaamsbouw
De serama – hier zie je een haan – is niet alleen klein, maar heeft ook een heel herkenbare lichaamsbouw

Uiterlijk – hoe herken je een serama?  

De serama is misschien klein, maar dat maakt het dier niet minder trots! Je zal haar altijd trots rechtop zien staan, met de kop omhoog, de borst vooruit en een rechtopstaande staart. Alle kleuren zijn toegelaten, maar de houding en het lieve karakter van de kip vinden fokkers dan weer wel erg belangrijk als raskenmerk. Een belangrijk onderscheid dat gemaakt wordt binnen de populatie van serama’s, is die volgens het veertype: er zijn gladvederige, zijdevederige en krulvederige kippen. 
 
 

Grootte en gewicht – hoe groot en zwaar wordt de serama?

Het ras is nog steeds in ontwikkeling en liefhebbers proberen steeds kleinere kippen te fokken. Tegenwoordig komen er zelfs hennen uit het ei die als volwassen kip niet meer dan 180 gram wegen en 20 centimeter groot zijn: de zogenaamde micro-A serama’s. Andere kleine serama’s horen tot sectie A, de gemiddelde serama brengt men onder bij de letter B en af en toe worden er ook grotere C-kippen geboren. Het maximumgewicht wordt vastgesteld op zo’n 500 gram. 
Koppel serama's in het gras
Serama's zijn kleine knuffelkippen, maar omwille van hun kleine gestalte krijgen sommige kuikens al bij de geboorte te maken met ernstige gezondheidsproblemen

Karakter en opvoeding – de serama is een echte knuffelkip

Net als de brahma en de amrock is de serama een rustige kip. Met een beetje tijd en geduld is het vrij eenvoudig om de serama handtam te maken. Daarom zijn deze kippen zo geliefd als huisdier, want ook voor kinderen zijn ze geschikt. Ze houden ervan om vertroeteld te worden: optillen, aaien, knuffelen … Het is allemaal geen enkel probleem voor deze kip als ze er van jongs af kennis mee maakt op een fijne manier.  

Net als andere kippen legt ook de serama eieren, al zijn die veel kleiner dan die van andere soortgenootjes. Je hebt ongeveer vier serama-eieren nodig om tot de grootte van één normaal kippenei te komen. Als je ’s ochtends graag wil genieten van lekkere omeletjes, heb je dus érg veel serama’s nodig. Je krijgt dan wel een bijzonder palet aan kleuren op je bord: de eischaal kent bijna net zoveel variaties in kleur als de serama zelf! 
Check even of je buren akkoord zijn voor je een haan in je tuin haalt!
Check even of je buren akkoord zijn voor je een haan in je tuin haalt! 
 

Voeding en verzorging – welke verzorging heeft een serama nodig? 

De serama heeft weinig verzorging nodig en omdat het een kleine kip is, heeft zij ook niet al te veel ruimte nodig. Een hok van één vierkante meter volstaat voor drie kippen. Zoals je misschien al weet, houden kippen ervan om de hele dag rond te scharrelen en hun gebied te verkennen. Je hebt dus een leuke kippenren nodig, nog leuker is het om je hele tuin ter beschikking te stellen. Zelfs als je maar een kleine tuin hebt, want door haar miniatuurformaat lijkt dat voor een seramakip een enorme oppervlakte! Zorg er wel voor dat je serama’s mogelijkheid krijgen om te schuilen, want ze houden helemaal niet van gure weersomstandigheden. 

Omdat deze kippetjes zo klein zijn, hebben ze andere voedingsbehoeften dan de meeste andere kippenrassen. Daarom ga je best op zoek naar specifieke voeding voor serama’s, waar minder eiwitten in zitten dan gewoonlijk. Anders loop je wel eens het risico dat je kippen overgewicht zullen ontwikkelen. Net als bij andere kippen kan je ook de seramakip af en toe (een heel klein beetje) keukenrestjes geven. 

Vergeet niet dat de serama afkomstig is uit Maleisië, waar ze in tropische temperaturen leefde. Helaas zijn de temperaturen bij ons wat minder warm, dus zal je het verblijf van de serama daar ook aan moeten aanpassen. In de winter heeft het dier verwarming nodig in het kippenhok, zodat de temperatuur nooit te laag wordt. Je zal merken dat je kippen er ook van houden om gezellig tegen elkaar aan te zitten en elkaar warm te houden op koudere dagen. Hou het hok ook proper door minstens één keer per week de uitwerpselen en resten van groenvoer te verwijderen. Daarna vul je het hok weer aan met propere bodembedekking. Eén keer per maand moet je het volledige hok schoonmaken en alle bodembedekking verwijderen. 
 
Denk eraan dat kippen echte groepsdieren zijn. Koop dus nooit één kip. De serama houdt misschien wel van knuffelen met mensen, ze heeft ook soortgenootjes nodig die haar ‘kippentaal’ begrijpen. Koop dus best meteen drie kippen, zo blijft er niet eentje eenzaam achter als er een kip sterft of tijdelijk in quarantaine moet.

 
  
Gezondheid en levensverwachting – voor welke kwaaltjes en ziektes is de serama vatbaar?

Omdat de serama zo’n klein kippenras is, kan het haar al snel fataal worden als ze wormen of bloedluis krijgt. Controleer daarom regelmatig het hok op bloedluizen. Je kan ook aan je serama zien wanneer er ongedierte in het hok zit, bijvoorbeeld wanneer de kam, die normaal felrood is, plotseling bleker kleurt. Start in dat geval zo snel mogelijk een behandeling op! 
 
Bloedkanker is vaker voorkomend bij de serama dan bij andere kippenrassen. Helaas is daar geen remedie voor. 
 
Wie een serama in huis haalt, moet er zich bovendien van bewust zijn dat hij een huisdier heeft waar bewust ‘dwerggroei’ in gefokt werd. Het dier is drager van het ‘cornish lethal’ gen, waar kuikens van sterven in het ei of vlak na het uitkomen wanneer ze het van beide ouders overerven. Maar zonder de aanwezigheid van dat gen – in enkelvoud – is een serama geen serama. Een doordacht fokbeleid is dus noodzakelijk, om zoveel mogelijk dierenleed te voorkomen. Eigenlijk kan je je de vraag stellen of het ethisch verantwoord is om te fokken met dieren waarvan een kwart gedoemd is een gruwelijke dood te sterven bij de geboorte.   

Komt een serama kip wel goed uit het ei, dan is haar levensverwachting zeven jaar
De serama kan lichtbruin zijn
De serama kan ook lichtbruin van kleur zijn 
 

Waarop moet je letten bij het kiezen van een serama?

Het belang van een goede, eerlijke fokker is overduidelijk wanneer je bovenstaande info over de gezondheid van deze dieren leest. Bovendien is het ook belangrijk om met enkele zaken rekening te houden als je op zoek gaat naar een toom kippen voor in je tuin:

Je zal overdonderd worden door de advertenties op het internet waarin mensen serama’s aanbieden. Laat je echter niet misleiden en kijk met een kritisch oog naar deze advertenties. Bovendien kan je altijd vragen stellen of een kijkje gaan nemen bij de fokker. In welke omstandigheden leven de kippen? Zien ze er gezond uit? Wat gebeurt er met haantjes die geboren worden? Zijn de kippen gevaccineerd?

Daarnaast moet je ook zorgen dat je alle benodigdheden voor een kip in huis (of tuin) hebt voordat je de kippen zelf ophaalt. Denk aan een voerbak, drinkemmer, kippengrit, snacks, bodembedekking en nestmateriaal. Maar ook moet je kippenren of je tuin goed omheind zijn, zodat roofdieren geen kans maken om jouw serama’s op te eten. Bij dit ras is het des te belangrijker dat er geen gaten in de omheining zitten, want anders zouden je kippen wel eens kunnen ontsnappen. Langs de andere kant liggen er voor kleine kippen meer rovers op de loer: een overdekte kippenren is geen overbodige luxe.

Je kan er ook over nadenken om een haan bij je kippen te zetten, al zal je dan wel moeten vragen aan je buren of zij dat gekraai ’s ochtends vroeg zien zitten. Met zijn kleine gestalte klinkt de serama haan misschien minder luid dan andere rassen, maar wanneer hij dat onder je slaapkamerraam doet is dat van geen tel!

Ga niet enkel op bezoek bij fokkers, maar bezoek ook eens de lokale dierenopvang. Daar zullen vast wel enkele kippen zitten die op zoek zijn naar een nieuw huisje. Wie weet zitten er wel serama’s tussen, of vind je andere kippen waar je in één oogopslag verliefd op wordt! 
 
 

Andere kleine kippenrassen 

 

  • Sebright: net als de serama is dit een erg klein kippenras. Deze kip legt erg weinig eieren, voor een omeletje moet je haar dus niet in je tuin halen. Wat krijg je er wel van? Een prachtige sierkip waarmee je de hele buurt kan imponeren! 
     
  • Ko shamo: dit is geen knuffelkip, maar een echt vechthoen. Je zal moeilijk met deze kleine kippen kunnen knuffelen, maar je hebt wel urenlang plezier als je kijkt hoe ze rondscharrelen in je tuin. Dit is namelijk een erg actief kippenras. 
     
  • Zijdehoen: dit is een erg bijzonder kippenras. Het is niet alleen een kleine kip, maar ze heeft ook een pluizige vacht in plaats van veren. Je kan haar bovendien herkennen aan haar typische blauwe snavel. 
 
 
 

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen