Je zou het misschien niet zeggen wanneer poes-lief zich spinnend uitrekt voor de kachel, maar katten zijn roofdieren. In tegenstelling tot bij sommige hondenrassen, is het jachtinstinct van katten nog sterk aanwezig bij alle katten, ras of geen ras. De beste manier om daaraan tegemoet te komen - zonder slachtoffers van vlees en bloed - is het dagelijks spelen van hengelspellen met je kat. Hoe je dat best aanpakt, vertelt de Katviseur Benjamin Jacobs in dit artikel. 
Katten die hun innerlijke drang om te jagen niet kunnen verzilveren, raken gefrustreerd, vervelen zich sneller en ontwikkelen vaker ongewenst gedrag. Zeker wanneer je kat nooit buiten gaat, moet je haar een volwaardig alternatief aanbieden binnen de muren van je huis. En zelfs al trekt je kat wel dagelijks op buurt-avontuur, dan kan je het aantal slachtoffers dat ze maakt verminderen door regelmatig samen te hengelen. Maar hoe doe je dat, hengelen met je kat? 
 
 

Kies een goede hengel om met je kat te spelen  

In dierenwinkels en in webshops vind je hengels in allerlei soorten, kleuren en maten. Waarop moet je letten bij het kiezen van een hengel? 
 
  • De hengel moet voldoende lang zijn: de lengte van de stok + het touw bedraagt minstens 1 meter en liefst zelfs 2 meter. 
     
  • Kwalitatieve hengels zijn sterk en tegelijk buigzaam. Ze kosten wat meer, maar gaan jarenlang mee. 
     
  • Katten houden van afwisseling! Kies dus voor een hengel waarbij je de ‘prooien’ kan verwisselen d.m.v. een clip. Dat kan o.a. bij hengels van de merken Purrs en Tabby Tijger. Verras je kat met verschillende ‘prooien’ en ontdek waar haar hart sneller van gaat slaan.
     
  • Prooien van dierlijk materiaal zoals veren, konijnenbontjes en schapenvelletjes zijn aantrekkelijk voor katten omwille van hun natuurlijke geur en textuur. Ook speeltjes gevuld met kattenkruid of valeriaan worden vaak gewaardeerd.  
 
 

Boots de bewegingen van een natuurlijke prooi na

Geen muis die rechtstreeks in de poten van je kat rent, dus een hengel verliest zijn aantrekkingskracht wanneer je met het speeltje letterlijk de kat gaat ‘pesten’. Je boekt meer effect door het speeltje van je kat weg te laten bewegen, want dan moet ze de achtervolging inzetten en haar jaagskills écht bovenhalen. 
Kat sluipt door het gras
Het natuurlijk jachtgedrag van katten bestaat uit verschillende onderdelen ... 
Kat heeft prooi gevangen
van besluipen tot opeten! 
In de natuur bestaat het jachtrepertoire van een kat uit verschillende onderdelen, die je allemaal kan nabootsen tijdens het spelen met een hengel: 
 
  • 1. Het zoeken naar een prooi

    Natuurlijk is jouw kat niet dom: ze weet heus wel dat de prooi reeds in de kamer is wanneer je de hengel bovenhaalt. Toch kan je haar instinct aanwakkeren door het speeltje ‘verstoppertje’ te laten spelen. Leg het achter een hoekje, laat het onder een tafel glijden, misschien klimt het af en toe eens naar boven via de krabpaal … Het zoekinstinct van je kat wordt zo getriggerd om actie te ondernemen! 
     
  • 2. Het besluipen van een prooi

    Eens een prooi gelokaliseerd is, gaan katten hem besluipen. Ze achtervolgen traag het object van hun passie en wachten geduldig op een moment om toe te slaan. Laat het speeltje traag over de grond glijden, net zoals een muisje dat zachtjes weg trippelt. 
     
  • 3. Het achtervolgen van een prooi

    Op een gegeven moment is je kat klaar voor de aanval. Sommige katten halen meteen uit, andere moeten hun ‘motor nog even aandraaien’ door wat met hun billen te schudden. Op dat moment is je kat extreem gefocust en laat ze zich door niets tegenhouden om toe te slaan. Probeer deze ommeslag te herkennen zodat je ook de namaakprooi kan laten versnellen. Je bootst nu een vogel die opvliegt of een muisje dat wegschiet na. Op dit moment kan je het speeltje terug naar een interessante zoekplek laten bewegen: om een hoekje, op de krabpaal, achter de zetel … 
     
  • 4. Het vangen van een prooi

    Heeft je kat wel succes, dan heeft ze nu een speeltje in haar bek of onder haar pootje. Het kan geen kwaad om haar meerdere keren per spelsessie te laten toeslaan: zodra je kat grip lost, laat je het speeltje weer ‘ontsnappen’. Klemt je kat vastberaden de kaken op elkaar en wil ze de benen nemen? Volg haar dan met hengel en al - waarschijnlijk gaat ze naar een plek die ze als veilig beschouwt om haar vangst ‘op te eten’
     
  • 5. Het doden van een prooi

    Sommige katten zijn nog niet uitgespeeld wanneer ze hun prooi gevangen hebben, maar proberen het speeltje ‘dood’ te bijten of trappelen. Bij zulke katten kan je het spel op een goede manier beëindigen door de prooi te ruilen voor een trappelkussentje (eventueel gevuld met kattenkruid of valeriaan) of een dierenvachtje. 
     
  • 6. Het opeten van een prooi 

    Wil je de ervaring helemaal af maken voor je kat? Geef jaar dan een portie natvoer of een andere lekkernij na elke spelsessie
Kat besluipt prooi op de vloer
Deze kat maakt zich klaar om aan te vallen
Kat springt in de lucht achter prooi aan hengel
Gevangen, hoog in de lucht! 
Is jouw kat er zo eentje die graag achtervolgt, maar nooit vangt? Of grijpt ze haar prooi bij de lurven nog voor jij kan beginnen met hengelen? Dat is perfect normaal: sommige katten hebben een duidelijke voorkeur voor één onderdeel van het jachtrepertoire. Opgelet: als je kat enkel geïnteresseerd is in nummertje 6, dan is het interessant om ook voedselverrijking aan te bieden om overgewicht te voorkomen
 
 

Hoe vaak moet je hengelen met je kat? 

Buitenkatten hebben waarschijnlijk minder nood aan een alternatief voor de jacht dan binnenkatten, toch zullen ook zij je dankbaar zijn voor wat extra uitdaging en afwisseling. Bovendien is het een prima manier voor jou om je kat beter te leren kennen en bevordert het de band tussen jou en je huistijger. En zeg nu zelf: driemaal daags 5 tot 10 minuten spelen met je kat, daar word je ook zelf helemaal zen van! 
 
Heb je een binnenkat die nooit buiten gaat? Dan raden we aan om minstens driemaal daags 5 tot 10 minuten te hengelen, bij voorkeur voor een eetmoment. Dat brengt regelmaat in jouw agenda: zo kan je onmogelijk vergeten om met haar te spelen. Is je kat nog niet uitgespeeld na die tijd, hou dan goed in de gaten of ze niet voorbij haar grenzen gaat. Begint je kat te hijgen, dan ligt oververhitting op de loer en ben je te ver gegaan.
Kitten heeft prooi aan hengel gevangen en trekt eraan
Alle katten houden van hengelen: van piepjong ... 
Kat trekt gek gezicht bij het vangen van een hengelprooi
... tot stokoud! 

Zorg voor afwisseling 

Niet alleen door prooien af te wisselen, hou je de spanning erin, je kan ook variëren in de manier waarop je de speeltjes laat bewegen: 
 
  • fladderend doorheen de lucht zoals een vogeltje
     
  • kruipend over de grond zoals een muis
     
  • huppend over de vloer zoals een eekhoorn
     
  • hoog springend zoals een sprinkhaan 
 
Leer de voorkeuren van je kat kennen, maar wissel daarnaast voldoende af om sleur te voorkomen. Laat trouwens nooit je hengel rondslingeren op een plek waar je kat erbij kan. Niet alleen wordt iets dat altijd aanwezig is, minder interessant, maar je kat kan zich ook ernstig in nesten werken wanneer het touwtje verstrikt raakt om haar poot of hals. 
 
 

Wat als je meerdere katten hebt? 

In tegenstelling tot sommige andere (grote) roofdieren, zoals wolven en leeuwen, is de kat een solitaire jager. Ze vangt kleine prooien die ze niet deelt met anderen, ook niet met haar huisgenootjes. Daarom is ook een hengelspel een individuele aangelegenheid: je speelt het maar met één kat tegelijkertijd. Probeer je toch te hengelen met twee huistijgers tezamen, dan zal eentje hoogstwaarschijnlijk de kat uit de boom kijken. 
 
Neem je katten dus even apart voor hun welverdiend jachtavontuur. Zet de andere kat bij voorkeur in een andere kamer, bijvoorbeeld met een trappelkussen gevuld met valeriaan of een voerpuzzel. Ben je behendig genoeg, dan kan je proberen om met twee hengels tegelijk te spelen - let dan wel op voor je breekbare huisraad! 

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen