Zonder haan, geen kippen. En toch houdt meer dan 95 procent van alle kippenliefhebbers een toom kippen zonder haan. Is het omwille van zijn luide kraaiconcerten? Verstoten we hem omdat hij lak heeft aan de avondklok? Kunnen we hem zijn overdosis aan testosteron moeilijk vergeven? Onze excuses zijn eindeloos, daarom eindelijk ere wie ere toekomt. Lees hier ons beestige pleidooi voor de herwaardering van de peetvader aller eitjes: de haan.  

De ochtendstond heeft goud in de mond

Lang in bed blijven liggen is voorgoed verleden tijd met een haan in je tuin. Maar wacht, dat is niet per se een slecht ding! Wie bij het krieken van de dag opstaat, heeft een lange voormiddag voor de boeg. Gedaan met achterop hollen en flirten met deadlines. Wie opstaat wanneer de haan driemaal kraait, heeft vooraleer de rest van de wereld ontwaakt reeds uitgebreid ontbeten, zijn mails gecheckt, (tot driemaal toe) een outfit-van-de-dag uitgekozen en de hond op een lange wandeling getrakteerd. Stel je eens voor welke bergen werk je kan verzetten nog voor je je kinderen naar school moet brengen of naar je werk moet vertrekken? Wedden dat je voortaan helemaal zen door het leven huppelt? Nu nog je buren overtuigen van jouw nieuwe lifestyle! 
 

Geen waakhond nodig

Haangekraai kan flink vervelend zijn, tot je er de schoonheid van inziet. Want die luidruchtige roep heeft wel degelijk een hoger doel. Wie goed luistert naar zijn haan, ontdekt al snel wat de heer des huizes te zeggen heeft. Wist je bijvoorbeeld dat een haan de functie van waakhond kan vervullen? Hij kan perfect het geluid van jouw auto herkennen - en dus ook dat van een vreemde wagen. Komt er een indringer in de buurt van ‘zijn’ kippen, dan zal je dat geweten hebben. Geen deurbel meer nodig, ‘kukeleku’ is het nieuwe ‘dingdong’! 
Haan
Hanen zijn er in alle kleuren en maten ... 
Haan
... en zijn altijd prachtig om te zien! 

Champetter van team kip

Een haan bij je hennen zorgt voor rust en vrede. Kippen willen wel eens bekvechten om hun pikorde te bepalen. In een stabiele toom is dat meestal snel geklonken, maar hoe meer reden tot akkefietjes (weinig scharrelruimte, verschillende slaaphoogtes, geen stofbad beschikbaar …), hoe gepikeerder je kippen door het leven gaan. Als het beperken van verveling onvoldoende blijkt, dan kan een haan orde op zaken stellen. Hij straalt natuurlijk leiderschap uit en regeert met zachte hand over zijn dames. Een haan in de tuin is dus een natuurlijk kalmeermiddel - voor de hennen dan toch, over je buren willen we ons niet uitspreken. 

 

Beschermheer van de tuin 

Hanen zijn niet alleen een wondermiddel tegen vreemdelingen in je tuin, ze durven zich ook opwerpen als roofdierverjager. Een gezonde haan met enig zelfrespect geeft zijn leven voor zijn harem! Vol overtuiging zet hij de aanval in richting eender wie ongevraagd zijn kippen benadert: van kleine eekhoorn tot grote vos. Niet dat je haan per definitie partij is tegen zo’n grote rover - maar het devies van eender welke uit de kluiten gewassen haan is: “niet geschoten, altijd mis”. Zijn oerinstinct vertelt je haan om ALTIJD de beschermkaart te trekken, ook al gaat hij daarbij roemloos ten onder. Sowieso is je groep kippen veiliger met een levende vogelverschrikker in de buurt, zeker wanneer ze ook nog eens kuikens hebben. 
 
Haan met kippen

Altijd spektakel in je tuin 

Wanneer er een haan bij je kippen loopt, valt er altijd wat te beleven. Een haan die een hen het hof maakt, is prachtig om te zien. Al ‘baltsend’ showt hij zijn prachtige verenkleed terwijl hij een trippelend dansje maakt omheen de hen van zijn keuze. Pas wanneer die voor hem neerknielt, is de dans compleet en aanvaardt hij de uitnodiging tot paren. Ook wanneer de haan wat lekkers gevonden heeft, loont het de moeite je kippen te observeren. Luid roept hij zijn onderdanen bij zich om te tonen wat de pot schaft. Vriendelijk nodigt hij zijn vrouwtjes uit om het voedsel met hem te delen - soms tot er niets voor hemzelf overblijft. Wat een toegewijde man! 
 

Zonder haan, geen kippen

Natuurlijk doet de haan al het bovenstaande niet zonder verborgen agenda: hij wil zich voortplanten en doet er alles aan zijn nageslacht te laten floreren. Dat is dan ook kortweg dé bestaansreden van hanen aller pluimage. Zonder hen zijn kippen gedoemd tot uitsterven en kunnen we geen lekkere eitjes meer rapen. Je kan natuurlijk volwassen hennen of eendagskuikens aankopen, of je kan bevruchte eieren onder je broedse kip leggen. Maar hoe je het ook draait of keert, er stond altijd een haan aan de wieg van jouw lieve eierleggers. Geen reden dus om het mannelijke kippengeslacht voor eeuwig te boycotten! 
 
Karakterkop haan
Hanen zien er stoer uit, maar gedragen zich meestal voorbeeldig 

PS Toch maar even de buren checken! 

Ben je er na het lezen van deze ‘ode aan de haan’ van overtuigd dat jouw hennen een echte man in huis verdienen? Wij zijn helemaal akkoord, maar … denk toch ook even aan je buren vooraleer je zo’n kloeke haanspersoon in je kippentoom verwelkomt. Helaas leiden hanen in een dichtbevolkte buurt niet zelden tot burenruzies omwille van slapeloze nachten en de onmogelijkheid om rust te vinden. Woon je op een plek waar een haan naar hartenlust kan kraaien? Waar wacht je dan nog op?! 

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen