Krijg je wel eens het gevoel dat je anders-zo-lieve hond het bloed van onder je nagels probeert te halen? Dat hij de hele dag blaft, jouw pantoffel in honderd stukken bijt of op het tapijt plast, enkel en alleen om zich te verkneukelen bij jouw radeloze blik? Toch moeten we dringend af van het idee dat honden dingen doen om ons het leven zuur te maken. 

Honden hebben geen dubbele agenda

Helaas, pindakaas, hier is iets anders aan de hand. En vaak voelt jouw hond zich minstens even slecht bij zijn ‘pestgedrag’ als jijzelf. Neem het maar van ons aan: een hond doet nooit dingen om jou een slecht gevoel te geven en heeft nog nooit gehoord van het concept ‘wraak’. Daarom nodigen we je uit om je hond eens heel goed te observeren wanneer hij bepaald (ongewenst) gedrag vertoont. Meestal heeft hij daar immers een heel goede reden voor - en ‘baasje pesten’ hoort daar absoluut niet bij. 
 
 
  • Een hond die de hele dag blaft, doet dat om een reden

Sommige honden hebben ontdekt dat ze iets van je gedaan krijgen wanneer ze blaffen: aandacht, een koekje, een rondje spelen … Geef je niet meteen toe, dan gaan ze het gewoon harder proberen. Dat gedrag lijkt op pesten, maar eigenlijk heb je het zelf in de hand gewerkt. Want hoe meer decibels je hond uit de kast haalt, hoe groter de kans dat je hem uiteindelijk toch zijn zin geeft - alles om hem het zwijgen op te leggen. En wat heeft je hond daarvan geleerd? Dat hard en veel blaffen werkt!
 
De enige manier om uit deze vicieuze cirkel te geraken, is je hond aandacht (of koekjes, of spel) geven wanneer hij wél braaf is: terwijl hij netjes naast je zit, op zijn matje ligt of rustig door de kamer loopt. Het is menselijk om op zo’n zeldzaam moment van stilte te denken ‘ik laat hem met rust, want hij is nu zo braaf’, maar dan misloop je de kans om je hond een waardevolle les te leren: dat aangenaam gedrag beloond wordt. 
 
Er zijn natuurlijk nog een heleboel andere redenen waarom een hond overmatig kan blaffen. Lees hier bijvoorbeeld hoe je je hond leert dat een postbode wél altijd goed nieuws brengt. 
 
 
  • Een hond die dingen stukbijt, doet dat niet om jou te pesten 

Sloopt jouw hond zijn speelgoed, jouw pantoffels of het meubilair? Dan loont het de moeite om eerst en vooral uit te zoeken waarom hij dat doet. Misschien wisselt je pup zijn tanden en zoekt hij troost door te knagen. Maar het kan ook zijn dat je volwassen hond zich verveelt en zelf een (destructieve) hobby heeft uitgezocht omdat hij te weinig uitdagingen voorgeschoteld krijgt. Maakt je hond alleen stukken wanneer jij uit huis bent? Dan heeft hij waarschijnlijk verlatingsangst ontwikkeld. 
 
Ontdek hier op welke manier je verschillende vormen van sloopgedrag kan ombuigen tot gewenst gedrag.  
 
 
  • Een hond die in huis plast, heeft een probleem 

Natuurlijk is het heel normaal voor puppy’s om in hun jonge maanden af en toe een ongelukje te hebben. Maar wanneer je zindelijke, volwassen hond in huis plast, moet je op zoek naar de oorzaak. Treedt het gedrag heel plots op, dan maak je best een afspraak met de dierenarts om je hond medisch te laten nakijken. Plast je hond alleen in huis wanneer jij niet thuis bent, dan voelt hij zich waarschijnlijk zo angstig dat hij ‘in zijn broek doet van de schrik’. Een trainingsprogramma om te leren stressloos alleen zijn, dringt zich dan op. Sommige honden zetten de sluizen open wanneer hun eigenaar thuiskomt van het werk: ze zijn zo blij en opgewonden dat ze de controle over hun blaas verliezen. Bij zulke honden helpt het om op een rustige manier het huis te betreden en de hond meteen even in de tuin te laten. 
 
 

Zoek naar de oorzaak van probleemgedrag  

Vertoont jouw hond ‘ongewenst’ gedrag, dan moet je dus altijd eerst uitzoeken waarom hij dat precies doet - want voor jouw hond is het gedrag vaak net wél gewenst en levert het hem de nodige opluchting of aandacht op. Het meeste hondse ‘pestgedrag’ kan je wel degelijk oplossen. Soms door enkele eenvoudige aanpassingen te maken aan je dagelijkse routine, soms met een intensief programma om het ongewenste gedrag om te buigen. Eén ding is erg belangrijk om te onthouden: straffen heeft geen zin. Wel is het altijd een goed idee om je hond aandacht te geven wanneer hij dingen doet die jij wél fijn vindt. 
 
Heeft jouw hond gedragsproblemen die je zelf niet opgelost krijgt? Wacht niet langer en schakel zo snel mogelijk de hulp in van een gediplomeerd hondengedragstherapeut. Zo’n gedragsprobleem bezorgt immers niet alleen jou stress, ook je hond kan de nodige mentale verlichting gebruiken door op de juiste manier te leren omgaan met zijn ‘probleem’.

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen