Het is de nachtmerrie van elke paardeneigenaar: verplichte stalrust of boxrust voor zijn energieke spring-in’t-veld. Hoe voorkom je dat je paard zich te pletter verveelt, de boel afbreekt of zich nog meer in nesten werkt? Revalidatietrainer Rianne Dekker geeft in dit artikel waardevolle tips en tricks om deze periode zo aangenaam mogelijk te overbruggen, maar niet vooraleer ze je even aan het nadenken zet. 

Is stalrust wel écht nodig? 

Dierenartsen schrijven helaas vaker dan strikt noodzakelijk stalrust voor. Het is inderdaad de bedoeling dat je je paard rustig houdt, maar dat wil niet zeggen dat je hem wekenlang moet opsluiten in een donkere box van drie bij drie meter - ook al is dat in veel gevallen de ‘makkelijkste’ oplossing. 
 
Misschien kan je een compromis uitwerken waarbij zowel je dierenarts als je paard zich goed voelen. Het gecontroleerd in beweging houden van een letsel bevordert immers de doorbloeding en de lymfestroom, waardoor het genezingsproces versnelt. Het loont dus de moeite om je paard ietsje meer bewegingsvrijheid te gunnen. Maak bijvoorbeeld een mini-uitloop net buiten de stal, waardoor je paard meteen een dubbel zo groot oppervlak ter beschikking heeft en zelf kan kiezen of hij binnen dan wel buiten uitrust. 
 
Nog beter is het om een stukje van de paddock of van de weide af te spannen. Op die manier heeft je paard nog steeds sociaal contact met zijn kuddegenoten, zonder dat hij kan gaan rennen of spelen. Bovendien voorkomt deze oplossing heel wat frustratie (en bijbehorende ongecontroleerde bewegingen) bij jouw patiënt op momenten dat de andere paarden naar buiten mogen. Een win-win! 
 

Een lichaam in beweging herstelt sneller 

Hou het mentale welzijn van je paard in balans door hem een bezigheid te geven tijdens zijn rustperiode. Door zijn dag te vullen met het snacken van hooi uit een slowfeedernet, heeft hij minder tijd om zich te vervelen. Maar wist je dat je je paard ook zijn eigen spieren kan laten trainen door die netten creatief op te hangen? Het stimuleren van verschillende houdingen heeft een enorm positief effect op het paardenlichaam - zonder dat het daarvoor aan de longe of onder het zadel moet. Bovendien traint je paard zo allerlei houdings- en balansspieren, waardoor zijn houding verbetert en de kans op blessures of een terugval later in het revalidatietraject verlaagt. 
Slowfeedernet aan plafond
Hang ook eens een klein hooinet los aan het plafond ... 
Paard eet hooi uit hooinet buiten staldeur
... of net buiten de staldeur 
Ruwweg kan je ervan uitgaan dat een paard in het wild circa tachtig procent van de tijd van een hoogte eet tussen grond- en kniehoogte, en twintig procent van de tijd boven kniehoogte. Dat komt omdat paarden van nature niet alleen grazers zijn, maar ook van struiken en bomen eten. Houd daar rekening mee wanneer je de volgende vormen van ‘Passive Physio’ toepast:
 
  • gebruik netten met een verschillende maasgrootte en hang ze verspreid over het paardenverblijf op
  • sommige netten hang je laag, andere heel hoog
  • vul de netten meermaals per dag bij 
  • hang ook eens een net in het midden van het plafond voor extra veel uitdaging
  • staat je paard op stal, hang dan een klein hooinet buiten de staldeur zodat je paard ‘om het hoekje’ moet reiken
 
En wat dacht je van een portie verse takken en kruiden? Check hier welke planten veilig zijn om te ‘wildplukken’ voor paarden. 
Trekpaard eet kruidenboeket
Wildplukboeket (foto: Ons Trekpaarden Paradijs)
Paard eet lekkers uit snuffelmat
Snuffelmat (foto: Tamara Dorresteijn)

Zet de hersenen van je paard aan het werk 

Voor nog meer afwisseling kan je krachtvoer of vitaminebrokken aanbieden in een voederbal, voederpuzzel of in een zelfgemaakt ‘hersenwerkje’. Een paard dat met alle zintuigen moeite moet doen om bij al dat lekkers te geraken, voelt zich achteraf meer voldaan. Je kan bijvoorbeeld wat voer strooien over een snuffelmat, pitten en zaden verstoppen in houtsleuven in een boomstammetje, een autoband vullen met grasbrokken of wortels verstoppen in een takkenscherm. Het succesvol oplossen van problemen geeft een endorfineboost: je paard wordt er helemaal happy van. 
 

Baal je ervan dat ook je training enkele weken ‘op rust’ staat? Geen nood, er zijn zoveel leuke (en handige) dingen die je kan oefenen in stilstand. Verdiep je bijvoorbeeld eens in clickertraining bij paarden. Daarmee kan je grappige trucjes aanleren zoals flemen, nee schudden of een zoentje geven. Handiger is het om je paard te leren zelfstandig zijn neus door het halster te steken of zijn touw van de grond op te rapen.
 
Gevorderde clickeraars trainen hun paard voor actieve medewerking aan allerlei medische handelingen, zoals het ontsmetten van een wonde, het schoonmaken van een oog of het verwijderen van een teek. Het sleutelwoord bij dit type training is ‘vertrouwen’, je krijgt er dus sowieso een betere band met je paard bovenop. En wie weet hebben jullie er na deze donkere periode nog een leuke hobby bij! 
 
 

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen