Vraag

Hoe maak je jouw gazon katvriendelijk onkruidvrij?

Welke producten om je gras te behandelen tegen onkruid zijn veilig voor je kat?

 
Een onkruidverdelger is nooit gezond


Wil je dat jouw frisgroene gazonnetje er zo strak als een biljartlaken bij ligt, zonder ook maar één sprietje onkruid dat ertussen groeit? Dan kan je je grasmat te lijf gaan met een heleboel producten, het een al wat controversiëler dan het andere. Wat deze middeltjes allemaal gemeen hebben, is dat ze de ongewenste plantjes op een snelle en vaak agressieve manier kapotmaken met een cocktail van chemische stoffen. Een product dat onkruid verdelgt, is dus per definitie niet zo gezond – niet voor het onkruid zelf, maar ook niet voor andere levende organismen zoals je kat. Wanneer ze over het gras loopt, blijft het product namelijk aan haar pootjes hangen en je weet wat katten met hun pootjes doen … Juist ja, zich wassenKatten knabbelen bovendien weleens graag aan een grassprietje en dan krijgen ze het product rechtstreeks binnen. Niet zo erg in een kleine dosis, maar helemaal onschadelijk is dat natuurlijk ook weer niet.
 
Voor je dus aan de slag gaat met om het even welk product, raadpleeg je best eerst even je dierenarts. Samen met jou kan hij de samenstelling van de onkruidverdelger van naderbij bestuderen en je het product vervolgens af- of aanraden. Ons advies? Blijf ver weg van alle klassieke onkruidverdelgers die je in de winkel vindt (hetzelfde geldt overigens ook voor kunstmest en insecticiden) en probeer de schoonheid te zien van een ‘niet zo perfect’ gazon. Beter voor het milieu, de biodiversiteit én onze huisdieren.
 
 

Ga zelf aan de slag

 
Wil je toch graag van hardnekkig onkruid verlost raken zonder dat je kat het vergif mee naar binnen krijgt? De beste én veiligste manier om dat te doen, is je handen uit de mouwen steken en het onkruid manueel verwijderen. Jawel, op je knieën dus! Met een oud aardappelmesje of een speciale, dunne graafvork, waarmee je planten met lange penwortels zoals paardenbloemen kan uitgraven. Het onkruid met wortel en al verwijderen nog voor het zaad draagt, is de meest efficiënte manier om er voorgoed komaf mee te maken.
 
Voor ongewenste plantjes die tussen je terrastegels of de klinkers van je tuinpad groeien, kan je gebruik maken van kokend water. Net zoals bacteriën gaat onkruid dood wanneer het in aanraking komt met gloeiend heet water. Wel opletten wanneer je het uitgiet, zodat je jezelf niet verbrandt!
 
Tot slot: je denkt misschien dat zelfgemaakte huis-, tuin- en keukenmiddeltjes veilig zijn voor mens en dier, maar ook natuurlijke producten op basis van azijnzuur kunnen irriterend zijn voor de gevoelige kattenneus. Wil je dit soort mengseltjes toch gebruiken, zorg dan eerst dat je kat binnen zit en niet op het gras kan lopen tot je homemade onkruidverdelger helemaal in de bodem getrokken of door de regen weggespoeld is.
Kat loopt door het gras naar de camera toe