Slapen en wassen: het lijken wel de twee belangrijkste bezigheden van je kat. Waarom ze zichzelf zo vaak likt? Daar is een eenvoudige reden voor: ze doet een kattenwasje! 

Een kat likt zichzelf om dode haren, vuil, parasieten en etensresten uit haar vacht te verwijderen. In het wild heeft het een bijkomend voordeel: een verzorgde vacht werkt beter als camouflage. Zichzelf likken helpt ook om stress te verminderen. Een beetje zoals jij naar je smartphone grijpt als je met onbekenden op de bus staat te wachten. Met een kat die zichzelf niet meer verzorgt, ga je best even langs bij de dierenarts. Waarschijnlijk heeft ze pijn of is er een andere medische reden (bijvoorbeeld artrose of diabetes) waarom ze gestopt is met haar dagelijkse wasbeurten. Ook een kat die zichzelf obsessief likt, tot kale plekken toe, moet onderzocht worden. Het kan wijzen op stress, jeuk, een huidziekte of allergie
 
Toch kan het likken aan de eigen vacht ook wijzen op een conflictmoment. Katten die zichzelf op een rustige, ontspannen manier wassen, daar is niks mee aan de hand. Maar loopt je kat door het huis om dan heel plots aan haar pootje of onderrug te likken? Dan wil dat zeggen dat ze even alles op een rijtje zet om te beslissen hoe ze omgaat met een (milde) stresserende situatie. Gedragsdeskundigen noemen wassen in deze omstandigheden 'overspronggedrag': een gedrag dat niets met de situatie te maken heeft, maar dat het dier vertoont wanneer het niet kan kiezen tussen twee tegenovergestelden (bijvoorbeeld: vluchten of aanvallen).  

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen