Vraag

Ruiken reptielen echt met hun tong?

Zie je jouw slang, gekko of varaan weleens ‘lispelen’ met zijn tong? Nee hoor, hij probeert je niet belachelijk te maken. Terwijl honden en katten hoofdzakelijk snuffelen met hun neus, gebruiken de meeste reptielen hun tong om de geur van prooien, soortgenoten of vijanden op te vangen.
 
De reukzin is een van de belangrijkste zintuigen van reptielen zoals slangen, varanen en bepaalde hagedissen. Een geur opvangen doen ze echter niet door hun neusgaten, waar ze door ademen, maar wel met hun immer vochtige tong. Door ze snel in en uit hun bek te laten komen – ook wel ‘tongelen’ genoemd – blijven er geurdeeltjes aan plakken. Eens de tong weer in hun bek zit, wrijven ze ermee langs het orgaan van Jacobson, dat in een holte in hun verhemelte zit. De speciale receptoren in dit orgaan kunnen de opgenomen deeltjes vervolgens pijlsnel analyseren. Gaat het om de geur van een prooi, dan gaan ze over tot de aanval. Hebben ze de lijfgeur van een vijand herkend, dan slaan ze op de vlucht.
 
Aangezien slangen en varanen een gespleten tong hebben, kunnen ze er dubbel zo goed mee ruiken. Zo kunnen ze nog beter achterhalen waar de geur precies vandaan komt en of hij gevaar of net een lekker hapje met zich meebrengt. De beslissing om te vluchten of aan te vallen kan dan nóg sneller gemaakt worden. 
 
Wist je dat trouwens niet alleen reptielen, maar ook honden, katten, egels en paarden beschikken over dit bijzondere orgaan?
 
Korenslang steekt tong uit