Vraag

Waarom hebben katten zo’n ruwe tong?

Wanneer je kat aan je hand of je gezicht likt, lijkt het wel alsof ze je met een velletje schuurpapier de liefde verklaart. Echt aangenaam is dat rasperige gevoel niet … Maar zoals met alles in het dierenrijk, bestaat ook voor de anatomie van de kattentong een logische verklaring!
Net als bij mensen is de tong van een kat bedekt met papillen, alleen hebben die wel een andere vorm en samenstelling dan bij ons. Ze zijn opgebouwd uit het eiwit keratine, wat je misschien kent als de stof waaruit ons haar en onze vingernagels zijn gemaakt. Als je inzoomt op een kattentong, dan merk je al snel dat de papillen een soort van stekeltjes of haakjes zijn, die naar binnen en naar achteren gericht staan. Waarom dat zo is? Wel, behalve om voedsel mee te proeven, hebben die vreemde uitsteekseltjes bij katten ook nog een andere, belangrijkere functie. 

Zoals je weet, is een kat een proper beestje. Met haar tong als een ingebouwd ruw washandje verwijdert ze makkelijk vuiltjes en losse haren uit haar vacht, die er in de vorm van een haarbal weer uitkomen. Zo vermijd ze dat er knopen en klitten in haar vacht komen. Ze kan er zelfs eitjes van parasieten mee weglikken! Helaas krijgt ze op die manier ook wel eens iets naar binnen wat niet in een kattenmaag hoort, zoals een rafelig draadje uit een tapijt. Door de weerhaakjes op de tong kan je kat zulke vreemde voorwerpen niet zomaar weer uitspuwen en moeten ze via het maag-darmstelsel de weg naar buiten vinden. En dat gaat niet altijd zonder slag of stoot … Is je kat iets té ijverig, dan kan ze al likkend ook haartjes verwijderen die nog vastzitten en dan krijgt ze kale plekken en soms zelfs wondjes. Een bezoekje aan de dierenarts is dan aan de orde, want de kans bestaat dat je kat door stress dit dwangmatige wasgedrag vertoont.

Tot slot komt die rasperige tong ook goed van pas tijdens het eten van prooien. Bij een wat grotere vangst, zoals een jong konijntje of een volwassen vogel, kan een kat door middel van haar ruwe tong wat vlotter de laatste restjes vlees van de botjes likken. Jummie! 
Kat wast zich met haar tong