Is jouw kat ook wel eens bang van onweer, vuurwerk of de stofzuiger? Heb je al duizend keer herhaald dat je kat écht niet bang moet zijn en dat de stofzuiger haar écht niet zal opeten, maar lijkt ze je toch niet te geloven? Dat is heel normaal! Voor katten zijn stofzuiger, onweer en vuurwerk veel enger dan voor mensen!


Maar waarom?

Katten hebben gevoelige oren en horen heel goed – veel beter dan mensen! Heel harde geluiden zoals onweer en vuurwerk komen dus veel harder over bij katten dan bij mensen. Door het schrikken kan je kat op de vlucht slaan.
Grijze kat met witte pootjes die slaapt
Als je kat bang is, kan zij op de vlucht slaan. Hou dus zeker je ramen, deuren en kattenluikje toe als er vuurwerk is! 


Hoe kan ik mijn kat helpen?

Zorg er daarom voor dat je kat zich kan verstoppen of toegang heeft tot ruimtes waar het geluid minder goed te horen is. Creëer een rustige en veilige omgeving voor je kat en probeer zo kalm mogelijk te blijven wanneer ze angstig is. Als ze zich verstopt, is het beter om je kat even met rust te laten. Schuilen is voor katten namelijk een manier om met stress om te gaan.
 

Als je kat nog erg jong is, kan je haar laten wennen aan al deze harde geluiden, zodat ze later niet meer bang is als ze die geluiden hoort. Je kan haar bijvoorbeeld laten luisteren naar geluidsopnames van vuurwerk of onweer. Natuurlijk zijn die opnames helemaal niet zo erg als echt vuurwerk! Daar komen namelijk ook flitsen bij kijken. Als je je kat regelmatig laat luisteren naar de geluiden, zal je merken dat ze er steeds beter mee om kan gaan zonder angstig te worden. Als het dan echt zover is en mensen steken vuurwerk af op nieuwjaar, laat je je kat beter binnen. Je kan je kat ook gelukkig maken door de ramen en gordijnen goed te sluiten, zodat er geen lichtflitsen binnenkomen in huis. Als je kat naar jou toekomt, kan je haar aaien om haar te laten weten dat er geen reden is om bang te zijn.
 

Wil jij het gedrag van je kat helemaal doorgronden? Dan kan je hier nog een artikel lezen over waarom ze zo graag in jouw gordijnen klimt!

Aanbevolen artikelen