Is jouw kat ook wel eens bang van onweer, vuurwerk of de stofzuiger? Heb je al duizend keer herhaald dat ze écht niet bang moet zijn van knallen en dat de stofzuiger haar écht niet zal opeten, maar lijkt ze je nog altijd niet te geloven? Dat is heel normaal! Voor katten zijn stofzuiger, onweer en vuurwerk veel enger dan voor mensen!

Waarom zijn katten bang van luide geluiden? 

Katten hebben gevoelige oren en horen heel goed – veel beter dan mensen! Heel harde geluiden zoals onweer en vuurwerk komen dus veel harder over bij katten dan bij mensen. Door het schrikken kan je kat op de vlucht slaan. Hou dus zeker je ramen, deuren en kattenluikje dicht wanneer er onweer voorspeld wordt of wanneer er vuurwerk wordt afgestoken.
Grijze kat met witte pootjes die slaapt
Kattenoren zijn veel gevoeliger dan mensenoren

Hoe kan je een bange kat helpen?

Zorg ervoor dat je kat zich altijd kan verstoppen en toegang heeft tot ruimtes waar het geluid minder goed te horen is. Creëer een rustige en veilige omgeving voor je kat en probeer zo kalm mogelijk te blijven wanneer ze angstig is. Als ze zich verstopt, is het beter om je kat even met rust te laten. Schuilen is voor katten namelijk een dankbare manier om met stress om te gaan. Een veilige ‘kattenkamer’ als toevluchtsoord is voor veel katten een echte meerwaarde. In zo’n kamer staat alles wat je kat nodig heeft: voedsel, water, materiaal om te krabben, speelgoed en allerlei plekjes om in te schuilen. Zorg zowel voor hoge uitkijkplekken als knusse holletjes. Richt de kamer zo in dat er zo weinig mogelijk prikkels te verwerken zijn: sluit de gordijnen, demp geluiden met een radio en sluit de deur op moeilijke momenten. 
 
Voor de rest is het aan je kat om te bepalen wat zij belangrijk vindt. Gaat ze schuilen: prima. Wil ze liever in jouw buurt zijn: ook goed. Maar verplicht je kat nergens toe op momenten dat ze het zelf moeilijk heeft. Zit ze op een plek waar ze eigenlijk niet hoort te zijn, laat haar dan voor een keer gewoon doen. Jouw bange kat heeft die verboden kast of de doos op het aanrecht uitgekozen als ‘veilig plekje’, het zou verraad zijn om haar daar gevoelloos weer weg te halen. Wanneer de gemoederen bedaard zijn, komt ze vanzelf weer tevoorschijn en kan je de kast sluiten of de doos opbergen. Is je kat op haar hoede, maar niet extreem bang? Dan loont het de moeite om haar af te leiden met een hengelspel, een trappelkussen of wat lekkers. Til je kat niet op om haar te troosten, tenzij ze zelf komt vragen om in je armen te liggen. 
 
Nog meer tips om om te gaan met vuurwerkangst bij katten, kan je hier nalezen

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen