Vraag

Waarom is mijn kat gek op bleekwater?

Mijn kattin Lola is verzot op javel of bleekwater. Hoe komt dat? 
Lola is lang niet de enige kat die een beetje hyper wordt wanneer ze bleekwater ruikt. Waarschijnlijk zit er in javel een stofje dat lijkt op een feromoon uit kattenurine. Daarom gebruik je best geen bleekwater om oppervlakken in je huis te poetsen: sommige katten raken er zo van in de war dat ze er gewoon overheen plassen! Je kattenbak een schoonmaakbeurt geven met bleekwater is dan weer wel een goed idee. Soms is het nét dat tikje informatie dat een onzindelijke kat over de streep trekt om voortaan de kattenbak te gebruiken.

Er zijn ook katten die helemaal wild worden van bleekwater en erop reageren zoals andere katten op kattenkruid: ze geven kopjes, beginnen te spinnen, gaan erin rollebollen of worden superspeels. Het ziet er onschuldig uit, maar let op dat je kat zo geen giftige stoffen binnenkrijgt.

Wanneer je kat helemaal loos gaat in bleekwater dat nog niet opgedroogd is en zich achteraf gaat wassen, kan dat haar duur te staan komen. Het actieve bestanddeel van javel (natriumhypochloriet) kan de slijmvliezen van je kat behoorlijk irriteren. Dat uit zich in kwijlen, moeilijk kunnen slikken, rode ogen en braken. Ga zo snel mogelijk naar de dierenarts wanneer je kat één van deze symptomen vertoont. 
 
Kat bleekwater