Gordijnen zijn zeer aantrekkelijk voor katten omdat ze handig zijn om omhoog te komen. Klimmen en in de hoogte zitten zijn nu eenmaal natuurlijke bezigheden van de kat. Vooral jonge katten durven wel eens de deugniet uithangen en klimmen wel eens in jouw gordijnen zonder dat jij het wil. Hoe leer je dit gedrag af bij jonge katten? Kom het hier te weten!


Hoe zorg jij ervoor dat je kat niet meer in je gordijnen klimt?

Meestal hebben katten het klimmen in de gordijnen al op jonge leeftijd geleerd en zodra ze dit hebben geleerd, is het meestal erg moeilijk om het ze af te leren. Als je kat in de gordijnen klimt, kun je proberen dit te voorkomen door de gordijnen omhoog te hangen of door rolgordijnen te nemen, zodat je kat niet meer in je gordijnen kan klimmen. Als je het niet ziet zitten om nieuwe gordijnen op te hangen en je hele interieur te veranderen om dit gedrag af te leren, zou je ook tijdelijk een knoop in je gordijnen kunnen maken. Zo hangen je gordijnen hoger en kan je kat ze minder makkelijk gebruiken om in te klimmen! Zorg er wel voor dat je kat thuis genoeg andere mogelijkheden heeft om te klimmen en daarnaast ook voldoende comfortabele plekjes in de hoogte als je je gordijnen graag wilt sparen. Je kan ook kattenkruid gebruiken en dat op de krabpaal van je kat leggen, zo wordt hij misschien meer aangetrokken tot zijn krabpaal en minder tot jouw mooie gordijnen.

Pluizige kat ligt achter een gordijn
Katten klimmen vaak in gordijnen door gewoonte: hang je gordijn dus even hoger zodat je kat er niet meer in kan klimmen en ze stopt misschien met dit gedrag!
Gestreepte kat kijkt omhoog
Zorg ervoor dat je kat voldoende andere klimmogelijkheden heeft en hoge plekjes waar ze rustig kan liggen


Wist je dat…

Wist je dat katten verschillende soorten spel kennen? Katten kennen het prooispel (jagen achter een prooi), sociaal spel (spelen met andere katten) en locomotorisch spel (spelen met de omgeving). Bij het locomotorisch spel zie je je kat overal op rennen, springen en klimmen. Dat gebeurt dus ook wanneer je kat in je gordijnen klimt. Geef je kat dus genoeg andere speelmogelijkheden: laat hem rondrennen en springen en speel met hem mee!
 

Is jouw kat ook een echte deugniet? Dan kan je in dit artikel nog meer tips vinden om kattenkwaad af te leren!

Aanbevolen artikelen