Gordijnen zijn erg aantrekkelijk voor katten omdat ze handig zijn om omhoog te klimmen. Katten houden van nature van hoogtes, het is dus niet zo gek dat ze manieren zoeken om aan die natuurlijke behoefte te voldoen. Vooral jonge katten durven wel eens 'kattenkwaad' uit te halen en hun nagels in de gordijnen te zetten. Hoe kan je dat voorkomen?  


Hoe zorg je ervoor dat je kat niet meer in de gordijnen klimt?

Meestal hebben katten het klimmen in de gordijnen al op jonge leeftijd geleerd en daarna wordt het vaak erg moeilijk om ze op andere gedachten te brengen. Je kan dit ongewenste gedrag proberen te voorkomen door de gordijnen omhoog te hangen of door rolgordijnen te nemen. Als je het niet ziet zitten om nieuwe gordijnen op te hangen of je interieur tijdelijk aan te passen, kan je ook een knoop in je gordijnen maken zolang het nodig is. Terzelfdertijd zorg je voor extra klimmogelijkheden in huis (krabpalen!) en voorzie je rustplekken in de hoogte om aan de natuurlijke noden van je kat te voldoen. Maak gewenste plekjes extra aantrekkelijk door ze te besprenkelen met kattenkruid. Voor avontuurlijke katten kan je een speelmuur bouwen, waarop je kat naar hartenlust kan springen en klimmen. 

Pluizige kat ligt achter een gordijn
Katten houden van gordijnen omdat ze van nature graag in de hoogte klimmen 
Gestreepte kat kijkt omhoog
Geef je kat andere, interessante klimplekken en voorkom dat ze bij je gordijnen kan


Verschillende soorten spel bij katten

Wist je dat katten verschillende soorten spel kennen? Katten kennen het prooispel (jagen achter een prooi), sociaal spel (spelen met andere katten) en locomotorisch spel (spelen met de omgeving). Bij het locomotorisch spel zie je je kat overal op rennen, springen en klimmen. Dat gebeurt dus ook wanneer je kat in je gordijnen klimt. Geef je kat dus genoeg andere speelmogelijkheden: laat haar rondrennen en springen en speel met haar mee!

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen