Niet alleen op Instagram zijn katten een hot topic, ook in het Guinness Book of Records vind je heel wat miauwende viervoeters terug. Elk van hen heeft een unieke eigenschap: soms bewonderenswaardig, vaak een toevallige speling van de genetica en bij tijden zelfs helemaal niets om trots op te zijn. Hou je vast voor een lijstje met de allerstrafste katten ter wereld!

De grootste en de kleinste kat ter wereld

Een kat die boven de tafel uitkomt wanneer ze op haar achterste poten staat? Dat was dagelijkse kost voor Arcturus, een Savannah-kat uit Michigan. Zijn schofthoogte (vloer tot topje van de schouders) was maar liefst 48,4 cm en hij weegt 13,6 kilogram - zeg maar een flinke cocker spaniel. De eigenaars gebruikten de bekendheid van Arcturus om geld in te zamelen voor katten in nood, tot het dier in 2019 omkwam in een brand. Of Arcturus echt voldeed aan de vereisten om de grootste ‘huiskat’ ter wereld te zijn, is voer voor discussie. De Savannah is immers een hybride kat, een kat die ontstaat door het kruisen van een huiskat met een wilde serval. In België is het verboden om zo'n katten te houden. 
 
Aan het andere eind van het spectrum heb je Lillieput, de kleinste kat die op dit moment nog in leven is. Ze heeft een schofthoogte (vloer tot topje van de schouders) van slechts 13,34 cm. De Californische Lillieput hoort tot een ‘dwergras’: de munchkin. Zulke katten hebben door een genetische afwijking extreem korte ledematen, waarmee ze niet kunnen rennen en springen. Om die reden zijn munchkin katten in sommige landen verboden.  
Savannah in het gras
De Savannah is een grote hybride kat die bij ons verboden is
Munchkin kat met korte pootjes
De munchkin gaat gehandicapt door het leven met veel te korte poten 
De allerkleinste kat ooit was echter nog véél kleiner en behoorde niet tot een designer ras. Tinker Toy was een Himalaya kat (een Perzische kat met de vachtkleur van een Siamese kat) met extreem kleine afmetingen door een genetische aandoening. Ze werd op volwassen leeftijd niet hoger dan 7 cm en mat slechts 19 cm van kop tot staart. 
 

De langste kat(tenstaart) ter wereld

De langste huiskat ooit was Maine Coon Stewie uit de Verenigde Staten. De kater meette 123 cm van neus tot staartpunt en sleepte nog een andere titel in de wacht: die van ‘kat met de langste staart ooit’ (41,5 cm). Stewie was niet alleen een bijzondere kat omwille van zijn gigantische afmetingen, hij kon ook uitzonderlijk goed met mensen overweg. Hij volgde een opleiding tot therapiekat en vrolijkte de dag op van patiënten die aan hun bed gekluisterd waren. Helaas is Stewie overleden in 2013, nadat hij de diagnose van kanker kreeg. 
 

De oudste kat ooit

Vanaf een leeftijd van 11 jaar aanzien we katten als een ‘senior’ en vanaf 15 jaar krijgen ze de stempel ‘geriatrisch’. Toch duiken er geregeld exemplaren op van 20, 25 of zelfs (bijna) 30 jaar. Maar de alleroudste kat ooit, Creme Puff, werd geboren in 1967 en overleed pas in 2005. Ze werd net oud genoeg om haar 38ste verjaardag te vieren! Het moet een kwestie zijn van ‘goeie genen’, want Creme Puff nam de titel af van haar grootvader Rex Allen.  
 

De kat met de langste snorharen

Negentien (19!) centimeter, zo lang is het langste snorhaar van Missi de Maine Coon. De kat uit Finland heeft dus een snor die langer is dan de kortste kat ooit! 
 

De rijkste kat ter wereld

Zeven miljoen Britse pond (dat is iets meer dan 7,7 miljoen euro) kreeg Blackie toebedeeld na het overlijden van haar welgestelde eigenaar Ben Rea. Het geld ging naar enkele goede doelen, die in ruil verplicht werden om goed te zorgen voor de geliefde kat.  
 

Welke kat kan het luidste spinnen? 

Hoe kom je er toch op, vragen wij ons af, maar in het Verenigd Koninkrijk kwam Tracy Westwood op het idee om te meten hoe luid haar kat Merlin kon spinnen. Het resultaat, 67,8 decibel werd tot nu toe nog niet geëvenaard. 
 

De kat met de strafste trukendoos

De hypergetalenteerde huiskat Didga kan minstens evenveel truukjes als de gemiddelde hond. Binnen één minuut volgde ze niet minder dan 24 commando’s op van haar eigenaar. Onze favoriet? Al skateboardend over een hindernis springen! 
 

De kat die het verste kan springen

Nog een straffe kat is Waffle, die 213,36 cm ver sprong, van tafel naar tafel. Kan jouw kat dat beter? 
 

Is er ook een dikste kat ter wereld? 

Tot in 1998 was er ook een plekje gereserveerd voor de dikste kat in het Guinness Book of Records. Dat plekje behoorde toe aan de onfortuinlijke Himmy, die maar liefst 21,3 kilogram woog en niet meer zelfstandig kon stappen door zijn overgewicht. Gelukkig zijn zulke praktijken ondertussen verleden tijd en wil de organisatie niet langer mensen aanmoedigen om hun dieren té veel te voederen. 

Aanbevolen artikelen