De meeste honden houden van het buitenleven en zijn dol op sneeuw. Klinkt dat niet als de perfecte partner om mee op skireis te gaan? Steeds meer mensen nemen hun hond dan ook gewoon mee op wintersport tegenwoordig. Benieuwd hoe je dat aanpakt? En welke avonturen je samen kan beleven in de sneeuw? Lees snel verder! 

Verdeel je tijd tussen je hond en je wintersport 

Wanneer je besluit om je viervoeter mee naar de bergen te nemen, is het natuurlijk wel de bedoeling om hem actief te laten deelnemen aan de sneeuwpret. Ben je van plan de hele dag te skiën of te snowboarden en daarna nog in de après-ski te duiken? Dan schakel je best een petsitter in om je oogappel thuis te verwennen. 
 
Zoveel leuker wordt het als je ook dagelijks iets onderneemt met je hond. Plan bijvoorbeeld elke voormiddag een fikse sneeuwwandeling in om Fikkie te plezieren. In de namiddag kan hij de nodige rust nemen, terwijl jij de skipistes onveilig maakt. 
 
  

Wintersporten mét je hond 

Nog interessanter - voor sportieve honden tenminste - wordt het wanneer je een sneeuwsport zoekt die je samen kan uitoefenen. Lijkt het je niet hemels om als team door de sneeuw te scheuren? Onderstaande sporten zijn niet voor elke hond weggelegd - een goede gezondheid en basisconditie zijn de absolute minimumvereisten. Doe je thuis al aan duursport met je hond (denk aan fietsen, canicross, steppen …), dan kan je alvast rekenen op een goede voorbereiding. Een check-up bij de dierenarts om het hart en de longen van je huisdier te controleren, zijn geen overbodige luxe wanneer je je aan deze extreme sporten wilt wagen. 
 
 

Skijöring met je hond 

 

  • Wat is het?
    Deze sport lijkt wat op canicross, maar in plaats van te rennen, langlauf je achter je hond aan (zie foto bovenaan dit artikel). De hond (sommige beoefenaars gebruiken twee of drie honden) trekt de langlaufer voort, maar dat wil niet zeggen dat je zelf niks hoeft te doen: ook de skiër zelf voegt snelheid toe met zijn ski’s en stokken.  
     
  • Wat heb je nodig?
    Enerzijds heb je dezelfde uitrusting nodig als bij de canicross: een goed zittend trekharnas, een heupgordel en een elastische leiband. Daarnaast heb je ook een geschikte langlaufuitrusting nodig: langlaufski’s, schoenen en stokken. 
     
  • Voorbereiding
    Wil je jezelf wagen aan deze mooie sport? Dan helpt het om al wat basiservaring op de sneeuw te hebben. Bovendien is het noodzakelijk dat je je hond(en) met je stem in de juiste richting kan sturen én kan laten stoppen wanneer dat nodig is. 
     
  • Voor welke honden is deze sport geschikt?
    Sportieve honden die bereid zijn om te rennen en te trekken (klinkt herkenbaar?), kunnen zich uitleven in deze sport. Je ziet minder vaak kleine honden skijören omdat ze weinig trekkracht kunnen produceren. Toch sluit hen dat niet uit van alle fun: als je zelf wat bijtrapt op je ski's, kunnen ook kleinere of minder sterke honden genieten van een wandeling-op-latten. Je hoeft immers geen snelheidsduivel te zijn om te genieten van de prachtige omgeving!
  
 

Kicksledding of stepsleeën met je hond 

 
  • Wat is het? 
    Een ‘kicksled’ of stepslee is een toestel uitgevonden door de Finnen dat eruitziet als een stoel op ski’s. In de originele versie duw je deze slee vooruit door met je voet af te zetten (te ‘kicken’), maar je kan ook je hond voor de slee spannen om te helpen met trekken. Het is dus niet de bedoeling om plaats te nemen op de stoel! 
     
  • Wat heb je nodig? 
    Er bestaan specials trapsleeën die geschikt zijn voor hogere snelheden - die je ongetwijfeld zal bereiken met een hond in het gareel. Ga nooit kicksledden met je hond met een ‘gewone’ trapslee, want die wordt onbestuurbaar als je je hond niet op de juiste manier vast maakt. Voor je hond kies je ook hier voor een goed zittend trektuig en geschikte lijn om je voort te trekken. Vergeet geen helm op te zetten! 
     
  • Voorbereiding
    Met deze sport kan je hoge snelheden bereiken, laat je dus begeleiden door een kenner. Begin met één hond om het besturen van de slee onder de knie te krijgen, maar ook om je hond te laten wennen aan het gevoel om een slee te trekken. 
     
  • Voor welke honden is deze sport geschikt? 
    De typische canicross-rassen en sledehonden kunnen zich prima uitleven in deze uithoudingssport. Toch zijn ook andere honden vaak fan: het hoeft niet altijd razendsnel te gaan. Hou er rekening mee dat niet alle hondenrassen officieel een slee mogen trekken (zie verder, de regels verschillen van land tot land). 
Wandelen met de hond in de sneeuw
Gun je hond in de voormiddag een fikse wandeling, dan kan jij in de namiddag gaan skiën 
Husky's trekken slede voort met vrouwelijke musher
Mushing is de ultieme hondensport in de sneeuw, maar niet elke hond mag een slee trekken 

Sneeuwschoenstappen met je hond  

 
  • Wat is het?
    Met sneeuwschoenen maak je je voetzolen groter, waardoor je makkelijker doorheen de poedersneeuw kan stappen. Wees gerust: het zijn geen ordinaire tennisrackets die je onder je schoenen bindt, maar moderne versies met meer mogelijkheden. Deze sport gaat voor jou als baasje opmerkelijk trager, maar voor je hond is een wandeling in de diepsneeuw erg veeleisend: zijn voeten zijn zo smal, dat hij in de sneeuw wegzakt en moet huppen om vooruit te geraken. 
     
  • Wat heb je nodig?
    Sneeuwschoenen. 
     
  • Voorbereiding
    Check vooraf wat de sneeuwdiepte precies is. Probeer in te schatten of je hond in staat is om zich in die sneeuwdiepte voort te bewegen op een ietwat comfortabele manier, want je wil niet dat hij plots in het witte landschap verdwijnt. Blijf op de aangeduide ‘snowtrail’ paden en informeer je vooraf over lawinegevaar. Maak de eerste keer een heel korte wandeling, om te zien hoe je hond het ervan afbrengt. Je wil geen hond naar huis dragen tijdens je eerste snowshoe-ervaring! 
     
  • Voor welke honden is deze sport geschikt?
    Hoewel de snelheden tijdens het sneeuwschoenstappen eerder laag blijven, is dit een erg vermoeiende sport voor je hond. Doe dit dus alleen wanneer hij medisch goedgekeurd is én een goede conditie heeft. Denk eraan dat de vacht van je hond behoorlijk nat kan worden tijdens het huppen in de diepsneeuw. Bezit je geen noordelijk ras, dan is een jas waarschijnlijk geen overbodige luxe.
 
 

Mushing met sledehonden

 
  • Wat is het?
    Dé ultieme sneeuwsport met honden is zonder twijfel ‘mushing’ of hondensleeën. Een groep honden trekt aan hoge snelheden een slee voort in de sneeuw, terwijl de ‘musher’ aanwijzingen roept.  
     
  • Wat heb je nodig?
    Een goede slee, een trekuitrusting voor je honden en een grote portie durf. 
     
  • Voorbereiding
    Mushing is een sport waar je niet zomaar aan begint. Het is een erg belastende sport die alleen door specifieke hondenrassen uitgevoerd mag worden. Vooraleer je een hond laat trekken, moet hij helemaal volgroeid zijn. Je zet niet zomaar een groep honden voor een slee, maar leert hen één voor één de kneepjes van het vak aan door hen eerst een lichte last te laten trekken en door hen te leren sturen op stemcommando. Groene honden kunnen in een geolied team meelopen om de kneepjes van het vak te leren. 
     
  • Voor welke honden is deze sport geschikt?
    In België is het bij wet verboden om honden een last te laten trekken. De uitzondering op de regel zijn sledehondenrassen met stamboom: de Siberische husky, de Samojeed, de Alaskan Malamute en de Groenlandhond. In Nederland kunnen ook andere rashonden (en stamboomloze sledehonden) een ‘trekontheffing’ krijgen waardoor ze toch mogen mushen, in België bestaat die mogelijkheid niet. 
 
 

Tips om op wintersportvakantie te gaan met je hond 

Begint het al te kriebelen om met je hond de sneeuw in te trekken? Dan geven we nog deze tips mee: 
 
  • Sneeuw is bevroren water, maar het is geen dorstlesser. Neem altijd voldoende drinkwater mee voor onderweg.
     
  • Vraag je grote inspanningen van je hond? Steek dan ook wat snacks in je rugzak om zijn energiepeil weer op te krikken. 
     
  • Controleer regelmatig de voetzolen van je hond: zitten er ijsklompjes onder? Heeft hij geen kloven? Zijn er wondjes te zien? 
     
  • Vermijd zoveel mogelijk om met je hond op plekken te wandelen waar zout gestrooid is of spoel de poten na zo’n wandeling grondig af. Voorkom dat je hond drinkt van plassen waar strooizout of antivries in kan zitten. 
     
  • Bescherm hondenpootjes eventueel tegen kou en sneeuw door ze in te smeren met vaseline of door hondenschoentjes aan te doen. Knip overtollig haar tussen de tenen weg om ijsklompjes te voorkomen. 
     
  • Investeer in een warme hondenjas voor kortharige honden, puppy’s en senioren. 
     
  • Check vooraf of je hond welkom is in jouw wintersportland én in de landen waar je met de auto doorrijdt. Vraag na bij je dierenarts of je hond de nodige inentingen heeft gehad om in dat land te verblijven. 
     
  • Kan je hond moeilijk alleen blijven? Sommige wintersportaccommodaties bieden een hondenopvang aan terwijl jij gaat skiën. 
     
  • Laat je hond nooit alleen achter in een koude auto, zeker niet wanneer hij nat is van een sneeuwwandeling. 
     
  • Luistert je hond perfect en laat je hem loslopen? Wees dan extra alert voor bevroren vijvers en meren die je niet ziet onder de sneeuw. Laat je hond alleen over de paden lopen om het risico te beperken. 
 
Loop je al helemaal warm om naar de kou te vertrekken? Waar wacht je nog op! Boek een accommodatie waar je hond welkom is en dan genieten jij en je hond binnenkort van een welverdiende sneeuwvakantie. 

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen