IJsberen zijn prachtige dieren, maar om er nu eentje in huis te halen … Dat is toch een stap te ver. Daarom volgt hier een lijstje met ‘the next best thing’: hondenrassen die op ijsberen lijken! Klinkt vergezocht, maar geef toe, wie heeft zich dat nog niet afgevraagd?
Op 27 februari vieren we de Internationale Dag van de IJsbeer. Deze feestdag vraagt om bewust aandacht te schenken aan het smelten van de ijskappen en de crisis rond de ijsbeerpopulatie. Beestig draagt, op eigenzinnige wijze, zijn steentje bij door ‘de ijsberen onder de huisdieren’ aan jou voor te stellen! We nemen deze taak héél serieus, dus stelden we enkele criteria op waaraan echte ijsbeer-honden moeten voldoen:
 
  • Donzige, middellange haren
     
  • Een wit gekleurde vacht - typisch voor het ras of één van de toegelaten vachtkleuren binnen de rasstandaard 
   
 

1. Samojeed

Zijn roots liggen, net zoals de ijsbeer, in het Hoge Noorden, meer bepaald in Rusland. Qua grootte zal hij helaas nooit in de buurt komen van de iconische noordpoolbewoner, maar de samojeed is wel een echte allemansvriend die graag knuffelt, speelt en nog méér knuffelt. Een heuse teddybeer dus! Zijn prachtige, witte vacht typeert het ras en vraagt daarom ook de beste verzorging.
Twee samojeden in de sneeuw
Samojeed
Tatrahond
Tatrahond

2. Tatrahond

Deze Poolse herdershond is een flinke, witte waakhond uit de Europese bergketens. Waken ging hem zo goed af dat hij zelfs werd ingezet om schapenkuddes te verdedigen tegen roofdieren. Zijn tactiek: imponeren en intimideren. Dus ijsberen, jullie zijn gewaarschuwd! Maar voelt de tatrahond zich niet bedreigd, dan houdt hij andere dieren veel liever te vriend.

 

3. Amerikaanse eskimohond

Dit is een Amerikaans hondenras waarvan de roots bij de Europese keeshond liggen. De Amerikaanse ‘eskie’ is een intelligente deugniet. IJsberen doen af en toe een verdwijntruc door op te gaan in hun omgeving dankzij hun sneeuwwitte vacht. Ook de eskie verdwijnt al eens graag: dat doet hij door een gaatje in de omheining te maken of te vinden en het op een rennen te zetten. Echte Houdini’s dus!
Eskimohond
Amerikaanse eskimohond 
Twee Zwitserse witte herders
Zwitserse witte herder

4. Zwitserse witte herdershond

De Zwitserse witte herdershond is een prachtig dier met een evenwichtige lichaamsbouw. Sterk en gespierd, maar zacht van aard met een klein hartje als het op zijn familie aankomt. IJsberen kunnen wel al eens lomp ogen, maar deze hond is pure elegantie. Ze delen wel een witte vacht en diepe, zwarte ogen, maar verschillen dan weer sterk wat betreft de vorm van de oren: mooi afgerond bij de ijsbeer versus groot en driehoekig bij de Zwitserse witte herdershond.
 
 

5. Chow chow

Witte haren? Check. Donzige vacht? In orde. Blauwe tong? Aanwezig! De fluffy chow chow is het meest bekend in rode en beige tinten, maar ook wit is toegelaten. Dit hondenras scoort extra punten met zijn gekleurde tong, want ook de ijsbeer heeft een blauw-paarse tong. Slechte vis gegeten? Nee hoor, in koude gebieden zorgt de donker gekleurde tong van de ijsbeer ervoor dat de warmte van het zonlicht gemakkelijk geabsorbeerd kan worden. Cool, zeg!
Witte chow chow in de sneeuw
Witte chow chow
Wit pomeriaantje in het gras
Wit 'pomeriaantje' of dwergkeeshond 

6. Dwergkeeshond of ‘pomeriaantje’

’t Is een klein ijsbeertje, maar het ‘pomeriaantje’ of de pomeranian (die ook in het wit voorkomt) verdient desondanks een plek in deze top 6. De grote variant van de keeshond waakte in Europa gedurfd voor zijn baasjes. Maar de energieke reus met ijsbeer-trekjes was net iets te groot om in huis te nemen. In de 19de eeuw besloot de mens om dit hondenras op ‘huisformaat’ te kweken. Et voilà! Tien jaar later liep de eerste mini-ijsbeer rond in een woonkamer.

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen