Een dwergkeeshond of 'pomeriaantje' valt op door zijn kleine grootte, maar onderschat het beestje zeker niet! Het is een levendige, energieke pluizenbol die graag van zich laat horen. Toch is het hondje ook heel zachtaardig en een goede vriend voor zijn baasje. Ontdek er hier alles over!

Oorsprong – waar komt de dwergkeeshond of pomeriaan vandaan?

De officiële naam van het ras is de dwergkeeshond, maar in België zeggen we vaak 'pomeriaan' of zelfs kortweg 'pommetje'. Dat is een verbastering van de Engelstalige rasnaam 'pomeranian'. De dwergkeeshond is de kleinste variant van de keeshond.

In de jaren 400 voor Christus was de keeshond al een populaire waakhond in Europa. Pas in de 19de eeuw maakte de dwergkeeshond zijn opmars. Er was toen meer vraag naar kleinere gezelschapshonden en de dwergkees vulde deze vraag in.

Oorspronkelijk werd het hondje gefokt in de regio Pomerania (vandaar de Engelse benaming Pomeranian) of Pommeren, een regio die nu behoort tot Polen en Duitsland. Het ras werd door de jaren heen steeds kleiner door selectie en werd populair bij het grote publiek wanneer koningin Victoria van Engeland zelf het baasje werd van een pomeriaantje met de naam ‘Marco’ en haar liefde ervoor maar al te graag deelde.
 
 

Uiterlijk – hoe herken je een pomeriaan?

De pomeriaan komt in veel verschillende kleuren voor. De hond kan een effen kleur hebben, zoals zwart, grijs, wit, bruin en oranje. Ook verdunningen en tan-aftekeningen zijn toegestaan. Gevlekte keeshonden hebben een witte grondkleur met gekleurde platen over het hele lichaam. De ogen van een pomeriaan zijn altijd donkerkleurig. Ze zijn middelgroot, donker omrand en aan de ovale kant.
 
 

Grootte en gewicht – hoe groot en zwaar wordt een pomeriaan?

De schofthoogte ligt voor reuen en teven ongeveer hetzelfde. Ze worden beide tussen de 18 en 22 centimeter groot. Een klein beetje groter is mogelijk, maar kleiner normaal gezien niet. Pomeranians hebben daarnaast een kort puntig snuitje en afgeronde puntige oortjes die dicht tegen elkaar staan. De staart is niet zo lang en krult over de rug mee. De poten zijn middelmatig lang, maar stevig en recht. De achterpootjes staan een tikkeltje gebogen om goed te kunnen springen. De voeten zijn dan weer heel klein en rond met gewelfde tenen.
 
Idealiter weegt een pomeriaan tussen de 2 en 3 kilogram. Het diertje mag alleszins niet minder dan 1,5 kilogram of meer dan 3,5 kilogram wegen.

Witte pomeriaan in het gras
Pomeriaantjes of dwergkeeshonden bestaan in allerlei kleuren

Karakter en opvoeding – een pom voed je makkelijk op, maar heeft een sterk karakter!

Dwergkeesjes zijn zeer levendig en zijn daarom graag in beweging. Wandelen doen ze heel graag: enerzijds om beweging te hebben, anderzijds om de show te stelen. Poms lopen steeds met een trots geheven hoofd naast je, echte showbeesten dus! Tijdens wandelingen moet je er wel rekening mee houden dat een pomeriaan graag de baas speelt en soms vergeet hoe klein hij is. Een pomeriaan durft een andere – vaak grotere – hond wel eens uit te dagen en blaft er dan op los. Ook thuis wanneer er iemand aanbelt gaan ze snel over tot blaffen door hun waakhondsinstinct. Daarom is het belangrijk al vroeg in het leven van de hond aan te leren wanneer hij moet stoppen met blaffen.

Een pomeriaan is dus enorm waakzaam en oplettend. Toch is hij nog veel meer dan dat. Pomeriaantjes worden snel heel aanhankelijk aan hun baasje en kunnen goed aanvoelen hoe hun baasje zich voelt door hun grote (emotionele) intelligentie. Ze bieden troost wanneer je het nodig hebt en doen vrolijk met je mee wanneer je je goed voelt. Het zijn perfecte gezelschapshondjes die jou nooit in de steek zullen laten. Door hun intelligentie leren deze honden ook snel bij en dat maakt de opvoeding heel gemakkelijk. Met een goede opvoeding zal je een dwergkeesje niet al te veel onder zijn pootjes moeten geven en wordt hij zeker je allerbeste vriend. 
 
 

Voeding en verzorging – welke verzorging heeft een pomeriaan nodig?
 

Verzorging van de vacht

De lange vacht wordt best minstens een keer per week gekamd en geborsteld. Bij puppy’s gebeurt dat best eenmaal per dag. De pomeriaan heeft een zogenaamde dubbele vacht. Naast de lange, rechte bovenvacht, is er een korte, dikke wollige ondervacht. Het is belangrijk deze goed te verzorgen aangezien anders de huid daaronder niet genoeg kan ademen. Daarvoor voorzie je best wat tijd zodat je alle plekken aandachtig borstelt, zowel de kraag met dik lang haar als de pootjes en het hoofd met dicht kort haar. Te veel borstelen kan de vacht dan weer beschadigen, het is dus belangrijk om een goede balans te vinden. Iets wat je hiervoor kan motiveren is dat wanneer je goed borstelt, een wasbeurt niet nodig is. Dat bespaart jou ook weer heel wat moeite en tijd!
 
 

De juiste voeding

Eerst en vooral moet je de keuze maken tussen natte en droge voeding. Beide zijn goed, maar het kan wel nuttig zijn verschillende merken te vergelijken op voedingswaarden. Het ene pak hondenbrokken is het andere niet. Je kan ook kiezen voor vers vlees, hoewel de meningen daarover verdeeld zijn. Vers vlees kan ervoor zorgen dat er minder ontlasting is en het kan zelfs enkele kwaaltjes als darmproblemen en allergieën verhelpen. Je mag altijd belonen met een snoepje, maar doe dat met mate. Als je erg veel traint met je kleine hondje, geef hem dan wat minder bij z'n dagelijkse maaltijd. Wat je je hond ook serveert, zorg dat je de tanden regelmatig schoonmaakt want de pomeriaan is zeer gevoelig voor verlies van tanden.

Beige pomeriaan wordt geborsteld
Het is belangrijk om je pomeriaan regelmatig te borstelen, zodat de huid onder de vacht goed kan ademen

Gezondheid en levensverwachting – voor welke kwaaltjes en ziektes is de pomeriaan vatbaar?

 
Gezond door te bewegen

Een pom heeft veel beweging nodig, maar ook geen te lange wandelingen. Een paar kilometers per dag volstaan zeker. Daarnaast speelt een dwergkees graag met mensen of andere huisdieren. Je moet er dus als baasje genoeg tijd insteken, anders zou je huisdier zich kunnen gaan vervelen. Wanneer een pomeriaan met andere honden leert spelen, zal hij ook minder agressief worden tegen vreemde honden tijdens het wandelen. Als je geduld hebt, kan je een pom ook trucjes leren.
 
 

Kwaaltjes en ziektes

Tijdens het spelen – en dan voornamelijk als er kindjes bij zijn – is het belangrijk goed uit te kijken dat er niemand op een pootje gaat staan. Ze zijn klein en breken dus snel, beter voorkomen dan genezen! Ook is een pom vatbaar voor patella luxatie of een losse knieschijf. Dat is een typisch probleem bij kleine hondenrassen. Meestal worden ze niet geboren met een losse knieschijf maar hebben ze er wel aanleg voor waardoor het na enkele jaren opeens kan voorkomen.
 
Nog een ziekte eigen aan kleine hondjes is de chronische ziekte tracheale instorting. Hierbij verkleinen de kraakbeenringen die de luchtpijp openhouden waardoor er steeds minder lucht binnenkomt. Deze ziekte is ongeneeslijk maar met de juiste hulp kan de hond wel een normaal leven leiden.
 
Een zeldzame maar typische ziekte voor een dwergkeeshond is ‘black skin disease’ of BSD. Er is  geen duidelijke oorzaak maar je kan het herkennen door plotse kale plekken in de vacht. Die kale huid wordt dan vaak harder en bijna zwart. Er is jammer genoeg geen duidelijke remedie voor deze ziekte, maar er wordt wel onderzoek naar gedaan.
 
 

Levenverwachting

Gemiddeld wordt een pomeriaan 12 tot 16 jaar. Als je hem goed verzorgt, heb je er dus lange tijd een vriend aan.

Kenmerken pomeriaan
Een gelukkig pomeriaantje
Kernmerken pomeriaan
Een pomeriaan op een bank

Waarop moet je letten bij het kiezen van een pomeriaan?

Wanneer je bij een professionele erkende fokker koopt, vraag je best meer informatie over de achtergrond van de puppy. Vraag ook zeker naar gegeven inentingen en ontwormingskuren. Je kan hierbij ook naar officiële documenten vragen over gezondheidstesten die de ouders ondergaan hebben. Toch is het in de eerste plaats ook belangrijk zelf te letten op enkele zaken wanneer je een dwergkees aankoopt:
 

  • Let erop of het gewicht van de hond goed zit.
     
  • Check of de hond geen waterige of etterende oogjes heeft.
     
  • Schone oren zijn heel belangrijk.
     
  • Een glimmende vacht wijst op een goede gezondheid.
     
  • Kijk naar de levensomstandigheden: heeft de pup bijvoorbeeld voldoende ruimte om rond te lopen, is die ruimte schoon en hoe stelt zijn moeder het?
     
  • Zijn er bewijzen van de nodige gezondheidstesten bij de ouderdieren? 
     
  • Worden er minder dan twee verschillende rassen gefokt? 
     
  • Zijn er niet te veel pups aanwezig? Een fokker met meer dan twee nesten tegelijkertijd, heeft doorgaans onvoldoende tijd om de pups een goede start te geven. 
     
  • Kijk goed of de hond geen kale plekken heeft waar de huid verkleurd is, dit kan wijzen op de ziekte BSD.

 
 
Als alles goed zit, kan je ervoor gaan. De prijzen van een pomeriaan liggen aan de hoge kant, reken op enkele duizenden euro's. Goedkope pommetjes zijn meestal een 'teken aan de wand'. Mogelijk hebben ze geen stamboom en zijn de ouders niet uitgebreid getest, waardoor je pup veel meer kans heeft op erfelijke aandoeningen. 

Vergeet ook niet dat de levenskost hier nog bij komt. Het is dus geen beslissing die je zomaar neemt. Een pomeriaantje kost veel tijd, energie en geld, maar de liefde en vriendschap die je terugkrijgt is zonder twijfel onbetaalbaar!

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen