Wat is het?
Een dierenpension is een plek waar je viervoeter tijdelijk en tegen betaling kan logeren. Hier krijgt hij de nodige verzorging (inclusief voeding, water en dagelijkse aandacht) totdat je hem terug mee naar huis kan nemen.
Waarvoor dient het?
Heb je thuis verbouwingen, ga je op vakantie of kan je wegens ziekte even zelf niet voor je dier zorgen? Een pension kan dan een oplossing bieden. Naast katten en honden kunnen ook knaagdieren, konijnen, vogels en zelfs vissen in daarvoor voorziene pensions terecht.
Is het betrouwbaar?
Alle dierenpensions moeten erkend worden door de Vlaamse Overheid. Zo wordt elk pension minstens één keer gecontroleerd om na te gaan of het voldoet aan de eisen omtrent dierenwelzijn. Daarnaast komt er minstens één keer om de drie maanden een erkend dierenarts op controle. Is het pension dat jij op het oog hebt in orde? Dan mag je op je twee oren slapen.
Gediplomeerd dierenpensionuitbater Tessa Verlinden: “Hoe vaak de erkende dierenarts op controle komt, hangt af van het aantal dieren dat je huisvest. Wanneer er meer dan 20 katten in mijn pension zitten, komt de dierenarts maandelijks langs. Zijn er onder de 20 katten, dan zien we hem eens om de drie maanden. Hoewel een pension nooit volledig het eigen gezin en huishouden kan vervangen, doen we er altijd alles aan om het welzijn van de dieren voorop te stellen.”
Hoe werkt het precies?
Als je je huisdier naar een pension wilt brengen, is het belangrijk dat zijn paspoort of vaccinatieboekje in orde is. Zo moet katten ingeënt zijn voor leucose, niesziekte en kattenziekte (panleucopenie) en honden voor de ziekte van Carré, parvovirose, hepatitis contagiosa canis en kennelhoest. De verantwoordelijke van het pension kijkt de documenten na en houdt ze bij totdat je je dier komt ophalen.
Ook wordt er een contract opgesteld: behalve algemene gegevens worden ook de duur van het verblijf, specifieke afspraken en de gegevens van je dierenarts beschreven. Sommige pensions vragen specifiek of je dier gechipt is en meestal wordt er ook gecheckt bij de eigenaar(s) of hij ontwormd en ontvlooid is. Informeer je ruim op voorhand, zodat je niet last minute voor verrassingen komt te staan.
Waar moet je op letten?
Voor je een pension kiest, ga je er best op voorhand even langs om een algemene indruk te krijgen. Bekijk de binnen- en buitenruimtes en stel de nodige vragen. Informeer bij je eigen dierenarts of hij ervaringen heeft met het pension. Heb je meerdere dieren? Ga dan na of ze samen kunnen zitten. Zoek je een pension tijdens het hoogseizoen? Reserveer dan goed op tijd. Tijdens vakantieperiodes zijn pensions vaak al maanden vooraf volgeboekt.