Heb jij ook zo’n kat die ostentatief haar achterwerk omhoog tilt wanneer je op dat ene plekje, vlak voor haar staart, kriebelt? Over het waarom van dat gedrag bestaan verschillende hypotheses volgens onze kattengedragsexpert Benjamin, die overigens zelf één kat met en één kat zonder kontknopje heeft. 
Een kattenkont met staart richting sterren die haast in je gezicht geduwd wordt? Het ziet er een ietwat ongepaste bedanking uit voor jouw liefdevolle rugmassages. Toch wil jouw kat hier duidelijk mee zeggen dat je exact het juiste plekje gevonden hebt. Tenzij je zo’n kat hebt die er helemaal niet van houdt om daar geaaid te worden … dan word je misschien getrakteerd op een heel ander type gedrag dat minder appreciatie opwekt. 
 
 

Niet elke kat houdt ervan om aan de staartbasis geaaid te worden

Dat katten zo verschillend reageren wanneer hun ‘kontknopje’ beroerd wordt, is niet zo gek. Aan de staartbasis van je kat lopen een heleboel zenuwbanen die getriggerd worden door jouw aaigrage vingers. Net zoals de ene mens ervan houdt om een nekmassage te ontvangen en de andere liever gillend wegloopt, heeft ook elke kat haar favoriete streelplekjes en duidelijke ‘no go-zones’.
 
Dat het ‘kontknopje’ een gevoelig plekje is, is dus duidelijk, maar waarom duwt je kat dan haar onderrug tegen jouw hand aan? Daarover zijn gedragswetenschappers het nog niet helemaal eens - er wordt nu eenmaal weinig onderzoek gedaan naar dit type (schijnbaar) functieloos gedrag - maar ze hebben wel drie plausibele hypotheses: 
  
 
 • Hypothese 1: seksueel gedrag van de kattin 

  Een kats partijtje ‘twerken’ zou zijn oorsprong kunnen vinden in het gedrag van een krolse kattin, die haar kont gewillig omhoog tilt wanneer een kater haar bespringt. Alleen … houden tot paring bereide katten hun staart doorgaans opzij, zodat de kater er makkelijker bij kan, terwijl de staart bij typisch ‘kontknopjesgedrag’ recht omhoog wijst. 
   
 • Hypothese 2: een overblijfsel uit de kittentijd  

  Het zou ook kunnen dat een kat die haar achterste omhoog hijst, zich gedraagt zoals een kitten dat haar anus laat schoonlikken door de moederpoes. Tot een leeftijd van 4 à 5 weken - meestal wanneer ze vast voedsel beginnen te eten - moeten kittens immers gestimuleerd worden door een bezorgde moedertong om zich te kunnen ontlasten. 
   
 • Hypothese 3: ruik eens aan mijn kontje? 

  Tenslotte weet iedereen die sociale katten in huis heeft, dat er geregeld bij elkaar onder de gordel - euh staart - gesnuffeld wordt. Een kat die haar edele delen door een ander laat besnuffelen, toont daarmee dat ze dat individu voor 100% vertrouwt. Wie weet wil jou kat niets liever dan dat jij je neus eens tot onder haar staart beweegt? 

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen