Woon je in een straat met veel huizen en aaneensluitende tuinen, dan zal er af en toe weleens een kat die niet de jouwe is over je gazon of je terras passeren. Zo’n nieuwsgierige bezoeker in de tuin kan bij je eigen kat voor onrust en stress zorgen, en in dat geval ben je die indringer liever kwijt dan rijk. Kattengedragsexpert Benjamin Jacobs verzamelde enkele tips om andere katten uit je tuin te weren.

Waarom zijn vreemde katten niet welkom?

Een vreemde poes of kater in je tuin is een indringer in het territorium van je eigen huiskat. Elke kat die een beetje territoriaal is ingesteld – en dat zijn ze in principe allemaal – zal altijd een reactie vertonen wanneer haar grenzen overschreden worden. Het mag dus niet verwonderen dat de aanwezigheid van een ‘concurrent’ in je tuin voor uitingen van frustratie en agressie kan zorgen bij je kat. 
 
Is jouw viervoeter van de moedige soort en kan ze zelf ook naar buiten, dan is de kans groot dat zij het ongewenste bezoek zelf zal verjagen. Heb je daarentegen een binnenkat of een schuwe buitenkat, dan zorgt die plotselinge vreemde verschijning voor het raam wel voor een vrij intense confrontatie. Niet alle katten kunnen even goed om met de emoties die zo’n ontmoeting-achter-glas teweegbrengt. Je krijgt dan te maken met heromgeleide agressie, of redirected aggression in het vakjargon. Omdat ze hun agressieve gevoelens niet rechtstreeks kunnen richten naar de andere kat die ze uitlokt, krijgt het dichtstbijzijnde levende wezen – vaak de eigenaar of een andere huiskat – de volle lading. Zo gaat het meestal in relaties, niet?
Twee katten staren naar elkaar door het raam
Een confrontatie met een indringer in haar territorium kan agressieve gevoelens bij je kat opwekken
De kans bestaat dat het bij een eenmalig conflict blijft, maar wanneer zulke aanvallen naar de eigen huisgenoten blijven terugkeren, is het belangrijk om in het vervolg de mogelijke confrontatie met vreemde buurtkatten te vermijden. Zo kan je je kat het gevoel geven dat ze de controle over haar territorium weer terugclaimt. Ook kan je na zo’n agressieve uithaal de aanvaller in kwestie best enkele uren gescheiden houden van haar ‘slachtoffer’, zodat ze beide de tijd krijgen om weer te bedaren.
 
 

Tips om andere katten op afstand te houden

TIP 1: Zet een omheining rond je tuin

Dit is de meest succesvolle en tegelijk ook de meest ingrijpende manier om andere katten uit je tuin te houden. Zo kan je trouwens twee vliegen in één klap vangen: vreemde katten kunnen er niet in en je eigen kat kan er niet uit. Dat is vooral handig wanneer je een echte ontsnappingskunstenaar in huis hebt – of een dure raskat die weleens in verkeerde handen kan vallen. Zorg er dan wel voor dat je omheining langs beide kanten ‘catproof’ is. Dat kan je doen door bovenaan de omheining een Y-vormige ‘splitsing’ met draad of gaas te voorzien, zodat katten er langs beide kanten niet overheen kunnen springen of klauteren. 
 
Heb je een grote tuin, dan is dit voor je portemonnee niet meteen de meest interessante oplossing ... Aan een stevige omheining hangt per lopende meter best een pittig prijskaartje. Gelukkig bestaan er ook andere, goedkopere manieren om vreemde katten uit je tuin te weren.
Tijgerkat zit op een houten schutting
Een gewone tuinschutting zal vreemde katten niet tegenhouden om in je tuin te geraken

TIP 2: Maak de tuinmuur ontoegankelijk

Heb je al een muur tussen jouw tuin en die van de buren? Dan kan je erbovenop een speciaal systeem met rollers monteren, waar katten met hun pootjes geen grip op hebben wanneer ze op het muurtje willen springen. Deze oplossing is goed haalbaar in kleinere, ingesloten stadstuintjes en uiteraard een pak katvriendelijker dan agressieve methodes met prikkeldraad of andere scherpe voorwerpen.
 
 

TIP 3: Verjaag buurtkatten met lucht

Heb je een goed zicht op de plaatsen waar de buurtkatten je tuin binnenkomen? Dan kan je gebruik maken van strategisch geplaatste ‘spuitbusjes’ met lucht, die geactiveerd worden via een bewegingssensor. Passeert er een nietsvermoedende kat langs de doorgang, dan krijgt die een pufje lucht in zijn snoet. Volstrekt onschadelijk, maar wel onaangenaam genoeg voor een kat om die plaats voortaan te mijden.
 
 

TIP 4: Vermijd zones met losse aarde

De kans bestaat dat jouw tuin voor een vreemde kat aantrekkelijk is, omdat die een waaier aan mogelijkheden biedt om haar behoefte te doen. Wil je liever niet dat de viervoeters van de buren je bloemenperkjes als kingsize kattenbak beschouwen? 
 
  • Voorzie je tuin van een groene make-over en zorg voor voldoende bodembedekkers, zo geef je katten minder ruimte om ‘hun ding’ te doen in je borders. Nog meer kans op succes? Kies voor planten met een sterke geur, zoals citroenmelisse of citroentijm. Let er wel op dat je geen planten gebruikt die giftig zijn voor katten!
     
  • Ook houtsnippers en boomschors werken goed, want katten lopen liever over zachte aarde dan over hardere, oneffen oppervlakken.
     
  • Strooi een laagje cacaodoppen over de losse aarde. Zowel het gevoel onder haar pootjes als het knisperende geluid en de sterke geur zijn een echte afknapper voor een kat.
     
  • Heb je een moestuin? Dan maak je best een constructie met bamboestokken en kippengaas – ook langs de bovenzijde – om je jonge sla- en bonenplantjes te beschermen tegen ongewenste ‘bemesting’. 
 

TIP 5: Gebruik geuren waar katten niet van houden

Schillen van sinaasappels of citroenen, gemalen peper, koffiegruis … Van deze huis-, tuin- en keukentips heb je vast al eerder gehoord: ze verspreiden stuk voor stuk geurtjes waar katten hun neus voor ophalen. Ideaal dus om ze te leggen op plaatsen waar vreemde katten je tuin binnenwandelen. Het nadeel aan deze methode is wel dat je regelmatig voor een verse lading geurverspreiders zal moeten zorgen, zeker bij regenweer.
Kat blaast naast een bord sinaasappel
Katten en citrusvruchten? Geen goeie combinatie! Met enkele sinaasappel- of citroenschillen kan je ze dus wel op afstand houden
Hou er ook rekening mee dat je met bovenstaande trucjes natuurlijk ook je eigen buitenkat afschrikt. Bovendien zal je er niet elke vreemde bezoeker mee uit je tuin kunnen weren. Sommige katten zijn wel héél gemotiveerd om nieuwe plekken te ontdekken en laten zich daarbij niet afschrikken door een vieze geur, een zuchtje wind of een onaangename ondergrond. Heb je één of meerdere van die dappere volhouders in je tuin rondlopen? Dan zal je je werkdomein moeten verleggen naar wat er zich langs de binnenkant van het venster in plaats van erbuiten afspeelt.
 
 

Zo bescherm je je kat tegen binnenkijkers

Heb je ramen die tot op de grond komen of zit je kat vaak op de vensterbank naar buiten te kijken? Dan is de kans groot dat ze al eens een andere kat door haar tuin ziet wandelen, wat voor de nodige stress kan zorgen. Zorgt dit voor aanhoudende (agressie)problemen bij je kat, dan kan het nodig zijn om een lichtdoorlatende folie op het glas te bevestigen. Staarwedstrijdjes zijn dan voorgoed verleden tijd. Als je kat per se haar dagelijkse uurtje ‘buiten-tv’ wil, dan zal ze zich al in de hoogte moeten verplaatsen om de confrontatie aan te gaan. Hoe hoger je kat kan zitten, met hoe meer overzicht ze de situatie kan observeren en hoe veiliger ze zich zal voelen.
 
Rosse kat kijkt door raam met voorpoten op vensterbank
Katten kijken graag uit het raam, maar als er regelmatig een indringer passeert, kan dit voor stress zorgen

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen