Heb je een jonge puppy in huis genomen, dan weet je dat er jou een belangrijke taak te wachten staat: zindelijkheidstraining! Maar ook volwassen honden hebben al eens een ongelukje in huis, hetzij door ouderdom of een medische aandoening, hetzij als uiting van stress of angstgevoelens. Wat de oorzaak ook is, de geur van hondenurine en -uitwerpselen heb je natuurlijk liever niet in je leefruimtes! Een goed reinigingsproduct is dan ook onmisbaar.

 
Redenen voor ‘wildplassen’

Jonge hondjes hebben even tijd nodig om te ontdekken waar en wanneer ze hun blaas mogen ledigen. Als kersverse hondeneigenaar zal je de eerste weken dus je handen vol hebben met het aanleren van de gewenste toiletgewoontes aan je nieuwe aanwinst. Ook voor jou is het een leerproces om te achterhalen welk gedrag je puppy vertoont vlak voor hij een plasje of een drolletje produceert. Bereid je tijdens de zindelijkheidstraining dus voor op een reeks ‘oeps, net te laat’-momentjes … Dat hoort er nu eenmaal bij! 
 
Anderzijds kunnen ook volwassen honden plots hun behoefte in huis gaan doen. Dan is het belangrijk om de oorzaak van dit gedrag te achterhalen, want een hond doet dit nooit zomaar. Ga allereerst eens langs bij de dierenarts, om je ervan te vergewissen dat je viervoeter niet ziek is. Ook stresserende situaties, zoals een verhuis, een herplaatsing, een conflict met een andere inwonende hond of een intimiderende concurrent bij de buren kunnen je hond aan het plassen zetten. Hij doet dit dan bijvoorbeeld om zichzelf te kalmeren of om zijn territorium af te bakenen.
Puppy naast plasje urine op de vloer
Tijdens de zindelijkheidstraining van je puppy mag je je verwachten aan een reeks ‘oeps, net te laat’-momentjes
Onthou vooral: jouw hond plast nooit expres op je keukenvloer of je favoriete leunstoel om jou te treiteren, dus straffen of boos worden is absoluut niet aan de orde.
 
 

Snel opruimen is de boodschap

Heeft je hond per ongeluk in huis geplast? Dan heb je drie goede redenen om de urine meteen op te vegen en de crime scene goed proper te maken. Ten eerste is het uiteraard gewoon onhygiënisch om het te laten liggen, ten tweede kan de urine lelijke vlekken of kringen achterlaten op je vloer of meubels en ten derde kan de geur zich in het oppervlak gaan nestelen als je het niet grondig schoonmaakt. Voor jouw hond kan dit een uitnodiging zijn om in de toekomst opnieuw op dezelfde plek te gaan urineren, omdat hij zijn eigen, vertrouwde geur herkent.
 
Urinegeurtjes en -vlekken kunnen erg hardnekkig zijn, wat maakt dat ze niet zo makkelijk aan te pakken zijn. Gelukkig zijn er wel producten op de markt met enkel en alleen dat doel, zoals de Pet Indoor Wash Off van Edialux. Deze spray zorgt niet alleen voor een grondige reiniging van het oppervlak binnen de 30 minuten, maar neutraliseert ook alle bijbehorende geurtjes. Door de frisse citrusgeur van het product heb je niet alleen meteen weer een schoon en hygiënisch gevoel in huis, het ontmoedigt je viervoeter ook om er opnieuw te plassen omdat honden niet zo van citrus houden.

Hoe ga je te werk?

Let er eerst en vooral op dat er geen voedsel of drinkwater in de buurt staat wanneer je met het product aan de slag gaat.
 
  • Heeft je hond zijn plasje achtergelaten op een houten vloer, een speciale vloerbekleding, een gestoffeerd meubel of een ander ‘gevoelig’ oppervlak? Test de spray dan eerst even uit op een klein, onzichtbaar stukje. Zo ben je zeker dat er geen verkleuring optreedt.
     
  • Neem de urine indien mogelijk eerst op met een doekje of keukenpapier, zodat het meeste vocht al verwijderd is.
     
  • Schud de fles voor gebruik en spuit de Pet Indoor Wash Off op de te behandelen plaats.
     
  • Met een borsteltje of zachte doek wrijf je nu met kleine cirkelbewegingen over het oppervlak, zodat je het volledig bedekt met het product.
     
  • Klaar! Naspoelen is niet nodig, handen wassen na gebruik is wel aan te raden.
 
Normaal gezien volstaat één behandeling om de urinesporen en -geuren te verwijderen. Heb je na het schoonmaken toch het idee dat de geur niet helemaal verdwenen is of gaat je hond op exact hetzelfde plekje nog eens plassen? Dan kan je de behandeling na 12 uur altijd nog eens herhalen.
 
Ook om de geur van hondenpoep te neutraliseren, kan je deze spray gebruiken. Zorg dan wel dat je eerste alle vaste uitwerpselen zo goed mogelijk verwijdert voor je met het product aan de slag gaat.
 
 

Ook geschikt voor katteneigenaars

Jawel, ook katteneigenaars krijgen weleens te maken met een onwelriekend cadeautje binnenshuis. En da’s gene kattepis … of net wel? Katten zijn enorm op hygiëne gesteld, dus als je kat plots de kattenbak negeert en gaat binnenplassen, is er sowieso meer aan de hand. Net als bij honden kan er een medische oorzaak of stress aan de basis liggen, maar katten – zowel katers als poezen – kunnen ook sproeien om hun territorium af te bakenen of geurvlaggetjes als post-its voor zichzelf of andere katten achter te laten. Dit gedrag kan te wijten zijn aan stress, bijvoorbeeld wanneer ze zich niet veilig voelen in huis. Wil je van die doordringende geur van kattenurine verlost raken en vermijden dat je huistijger je dit een tweede keer lapt? Ga dan op zoek naar de oorzaak van de stress, zodat je die kan wegnemen, en haal de Pet Indoor Wash Off-spray boven!

 

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen