Het antwoord op die vraag kunnen we eigenlijk kort samenvatten: dat doet ze zelf wel. Katten weten heel goed waar ze hun pluizige achterste het liefst neervleien en staan erom bekend die hippe, peperdure slaapmandjes die wij voor hen kopen, straal te negeren. Toch kan je jouw huistijger een handje helpen door een waaier aan mogelijkheden ter beschikking te stellen, zegt kattengedragsexpert Benjamin Jacobs.

Tips voor goede slaapplekjes

Stem de slaapplekjes af op je kat

Katten zoeken van nature hun eigen, veilige plek op in hun territorium. Als baasje hoef je er dus eigenlijk niet veel voor te doen, al kan je haar altijd wel wat helpen door in elke belangrijke ruimte waar je kat graag komt één of twee slaapplekjes te voorzien. Zo kan je haar zelf laten kiezen waar ze op dat moment graag een tukje wil doen, want haar voorkeuren kunnen van de ene op de andere dag veranderen. Hou sowieso altijd rekening met het karakter van je kat.
 
  • Heb je een heel sociale kat die houdt van het gezelschap van haar huisgenoten, geef haar dan een plekje op de zetel waar je een zacht dekentje of kussen legt.
  
  • Voor een wat meer teruggetrokken kat die niet houdt van vreemde bezoekers of lawaai, maak je best een gezellig plekje in een kast – bijvoorbeeld een kartonnen doos met een dekentje erin – waar ze zich kan afzonderen.
 
  • Is je kat een twijfelgeval? Veel katten houden er ook van om op een stoel te gaan liggen, die onder de tafel geschoven is. Een zacht stoelkussen is dan een mooi extraatje. Of maak een soort ‘tent’ met een dekentje over de rand van je zetel. Zo zijn ze aanwezig terwijl ze zich tegelijkertijd ook beschermd voelen.

 
 
Varieer met de hoogte 

Zorg voor zachte, warme plekjes, waarvan enkele op hoogte. Katten zoeken graag hoge plekken op, omdat ze daar het overzicht beter kunnen bewaren. Al durven ze ook wel eens neer te ploffen op de grond, zoals op het kussen van je hond. Zijn je hond en je kat dikke vrienden, dan slapen ze misschien wel samen op dat hondenkussen – zo niet, dan zal het doorgaans de hond zijn die een andere slaapplek moet zoeken.
Hond en kat slapen samen
Slapen jouw kat en hond graag samen in één mand? Of pikt je kat de slaapplek van je hond in, zoals bij onze Beestig-expert Benjamin thuis het geval is?

Kies een geschikt mandje of kussen

Voor katten is het belangrijk dat hun slaapkussen of slaapmandje een beetje doorhangt en dus hol van vorm is, zodat ze zich er gezellig en veilig in kunnen nestelen. Dit in tegenstelling tot de eerder bolvormige kussens die voor honden geschikt zijn. Een fleece dekentje is misschien lekker zacht, maar voor halflang- en langharige katten is dit een recept voor klitten, zeker bij een lage luchtvochtigheid, zoals wanneer de verwarming hoog staat in de winter.
 
Van een hangmat kunnen katten in principe ook genieten, maar zorg er dan wel voor dat die stevig en stabiel genoeg is. Vaak zijn de hangmatjes die aan krabpalen hangen ook te klein voor een volwassen kat, dus let erop dat het ligoppervlak groot genoeg is. 
 
 

Voorzie ook kartonnen dozen

Don’t underestimate the power of de kartonnen doos! Het is geen geheim dat katten dol zijn op lege dozen. Meestal gebruiken ze zo’n kartonnen fort als schuilplekje, maar sommige katten durven er ook wel in te slapen. Kijk dus niet raar op wanneer jouw kat die dure, esthetisch verantwoorde slaapmand geen blik waardig gunt en vastberaden in haar kartonnen doos gaat liggen ronken. Da’s namelijk typisch, eigenzinnig kattengedrag! Zorg dan wel dat de doos een in- én uitgang heeft, zodat je kat altijd een vluchtroute heeft wanneer ze om gelijk welke reden de doos niet meer veilig vindt. 
Kat slaapt in doos
Katten hebben iets met kartonnen dozen … en ze kunnen er ook prima in dutten

Hou rekening met de temperatuur

Op warme zomerdagen gaan de meeste katten wat vaker op een koude vloer liggen, zodat ze kunnen afkoelen. Toch laten ze zich meestal niet afschrikken door de warmte en zoeken ze soms zelfs bewust de vlakke zon of het warmste plekje in huis op. Een zacht kussentje op de vensterbank nodigt dus zeker ook uit voor een heerlijk middagdutje, en bij het ontwaken kan ze meteen genieten van een goed uitzicht over de straat of de tuin.
 
 

Wat als je kat jouw goedbedoelde slaapplekjes negeert?

Hou er rekening mee dat je kat wat tijd nodig heeft om aan dat nieuwe mandje of kussen te wennen. Gun haar dus een aanpassingsperiode van enkele dagen of weken, en wie weet draait ze na een tijdje wel bij. Misschien bevindt het slaapplekje zich gewoon niet op de juiste locatie? Experimenteer hier gerust wat mee en leg het mandje of kussen eens op een andere plaats: wat hoger of lager, op een rustigere plek of net op een plaats waar veel gebeurt. 
 
Ook geur is een belangrijke factor – met haar gevoelige neus vangt je kat nieuwe, vreemde geuren gemakkelijk op en dat kan haar in het begin wel even afschrikken. Daarom raden we af om zo’n slaapmandje in de wasmachine te stoppen, maar het liever af en toe eens te stofzuigen. Is het toch toe aan een grondige schoonmaakbeurt? Zorg dan dat je altijd een apart dekentje, waar de vertrouwde geur van je kat aan hangt, ter beschikking hebt. Als je dit in haar vers gewassen nestje legt, zal ze zich al snel weer veilig voelen.
Kat ligt op radiator te slapen
Gaat jouw kat ostentatief naast haar slaapmandje liggen ronken? Misschien ligt haar mandje dan gewoon niet op de juiste plek
Natuurlijk bestaat de kans ook dat er geen duidelijke reden voor te vinden is … en dan is het gewoon te wijten aan het koppige karaktertje van je kat. 
 
 

Mag je kat op je bed slapen?

Een bed is een aanlokkelijke plaats om een zalig dutje te doen, dat vinden we zelf uiteraard ook. Zelfzekere katten moeten zeker geen twee keer nadenken voor ze op je bed springen wanneer de deur van de slaapkamer openstaat, terwijl wat meer schuchtere katten zich er graag onder verstoppen. 
 
Of jij je kat wel of niet toelaat in de slaapkamer, is vooral een kwestie waar je zelf over moet beslissen. Vind je het niet erg om in het holst van de nacht of bij het krieken van de dag wakker gemaakt te worden, omdat je kat zo nodig wil spelen, honger heeft of naar buiten wil? By all means, laat ze dan gerust bij jou op bed slapen! Je kan dit ongemak wel enigszins beperken door de deur op een kier te laten, een bakje met voer in de slaapkamer te zetten en ’s avonds voor het slapengaan nog wat te spelen met poeslief, zodat ze haar energie wat kwijt kan en hopelijk niet op een onmenselijk uur in actie schiet.
Kat slaapt op bed met man
Vind je het niet erg dat je kat jou op elk mogelijk tijdstip kan wakker maken, dan kan je haar gerust op je bed laten slapen
Wil je liever niet dat je kat op je bed slaapt, dan leer je haar best van bij het begin dat ze niet welkom is in de slaapkamer. Wees dan ook consequent en laat de slaapkamerdeur ofwel altijd dicht, ofwel altijd open. Anders is het voor je kat niet duidelijk en denkt ze misschien dat ze soms wel en soms niet op het bed mag. Doe je enkel ’s ochtends de deur open, zodat je poes gezellig mee kan komen snoozen bij jou in bed? Dan zal ze niet begrijpen waarom je diezelfde deur niet om vier uur ’s nachts opendoet, wanneer ze eraan staat te krabben. Een kat houdt namelijk geen rekening met jouw wekker.
 
 

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen