Stel, je hebt al een tijdje kippen, maar je kippenhok begint stilaan sporen van slijtage te vertonen. Of misschien wordt het wel stilaan te klein voor jouw toom? Dan is het tijd voor een nieuw kippenpaleis voor je gevederde vriendinnen! Zo’n upgrade van het hok is wel even aanpassen voor de bewoners, maar mits de nodige voorbereiding voelen je kippen zich er snel weer thuis.

Maak je nieuwe hok in gereedheid

Kippen in je tuin bieden niets dan voordelen, dus het is maar een kleine moeite om voor jouw tuinbewoners de ideale woonst te voorzien, toch? Voor je je kippen gaat overzetten naar hun nieuw hok, is het belangrijk dat dit helemaal tiptop in orde en ‘kipklaar’ is. Zeker als je het hok van een likje verf wil voorzien, plan je deze verfraaiingswerken best enkele dagen op voorhand, zodat de verflucht kan wegtrekken voor de nieuwe bewoners arriveren. Zorg ook voor een vers laagje strooisel op de bodem en in de legnesten, en zet kippenvoer en vers drinkwater klaar in een hoekje van het hok – zo kunnen ze de schaaltjes niet omstoten en blijft het strooisel droog.
 
 

Plan de verhuis na zonsondergang

Een verhuis naar een nieuwe woonst kan best stresserend zijn, zeker voor kippen! Wacht daarom tot je kippen op stok gaan en in een diepe slaap verzonken zijn. Dan kan je ze rustig één voor één oppakken – hou hierbij de vleugels goed tegen het lichaam aan zodat ze niet kunnen flapperen – en naar het nieuwe hok dragen. Ligt dat wat verder afgelegen van het oude hok, dan kan je gebruikmaken van een kooi of een goed geventileerde kartonnen doos met een laagje strooisel of een zachte handdoek erin om ze te verplaatsen. Zo kunnen ze zichzelf niet bezeren tijdens de verplaatsing.
Verplaats je kippen naar hun nieuwe hok terwijl ze slapen, dan ondervinden ze zo weinig mogelijk stress van de verhuis
Wanneer je ze in het nieuwe hok voorzichtig op hun stok zet, zullen ze in een reflex hun klauwen eromheen klemmen en hun borstbeen op de stok laten rusten, en naar alle waarschijnlijk snel weer in slaap vallen. De volgende ochtend kunnen ze dan fris en uitgeslapen hun nieuwe huisje verkennen.
 
 

Hou je kippen eerst enkele dagen binnen ...

Afscheid nemen van je oude stekje en wennen aan een nieuw huis kost tijd. Door je kippen te verplichten een tijdje ‘in isolatie’ te gaan in hun nieuwe hok, komen ze niet in de verleiding om hun oude huisje opnieuw binnen te wandelen en zich daar weer comfortabel neer te vleien. Zelfs als ze vanuit hun nieuwe verblijfplaats in een afgesloten ren kunnen, is het belangrijk om ze een drietal dagen op te hokken – dit laat de transitie veel vlotter verlopen.
Bruine kippen in een zonovergoten kippenhok
Hou je kippen een drietal dagen in isolatie, zodat ze kunnen wennen aan hun nieuwe huisje

... en laat ze daarna hun gangetje gaan

Nu is het tijd om je kippen naar buiten te laten. Doe het deurtje open, zet enkele stappen naar achteren en kijk vanop een afstandje toe om te zien wat er gebeurt. Komen ze vanzelf eens buiten piepen? Dan gaan ze ongetwijfeld snel op ontdekking in de nieuwe ren. Blijven ze wat onzeker in het hok rondhangen, dan mag je ze gerust een zacht zetje richting buitenlucht geven. Vergeet niet een voer- en waterbakje buiten te zetten op een beschut plekje in de ren, en een schaaltje grit als je sterke eitjes wil! Eens ze gewend zijn om buiten te eten en te drinken, kan je het voer en water uit het hok zelf weghalen – zo voorkom je dat het daarbinnen een vieze boel wordt. 

Welke beweging je ook uitvoert in en rond het hok, doe dit altijd zo voorzichtig en traag mogelijk, zodat je de kippen niet onnodig doet schrikken. Eventueel kan je de ren in het begin nog wat in oppervlakte beperken met een verplaatsbare draad of kippengaas, zodat je de kippen dicht bij hun nieuwe hok kan houden. Wanneer de avond valt, is de kans groot dat ze er vanzelf naar binnen wandelen en op stok gaan. Eens ze dit onder de knie hebben, kan je de afrastering weghalen en hen vrij laten rondscharrelen in de volledige ren. Verhuis geslaagd!


Wil je na de verhuis naar jouw hok 2.0 nog nieuwe kippen toevoegen aan je toom? Ook dan is een goede voorbereiding belangrijk!
 
 

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen