Kippen houden in je tuin is niet alleen nuttig, maar ook supergezellig! Ben je als kersverse kippenhouder begonnen met een drietal hennen en wil je je toom graag uitbreiden? Of heb je helaas afscheid moeten nemen van enkele hoenders en zijn de overblijvers klaar voor een paar nieuwe vriendinnen? Met deze tips introduceer je met succes nieuwe kippen in een bestaande groep. Happy chicks verzekerd!

TIP 1: Niemand ontsnapt aan de pikorde

Eerst en vooral moet je weten dat kippen heel sociale dieren zijn en graag in groep leven. Hoe meer gekakel, hoe liever! Anderzijds heerst er binnen een toom altijd een strikt afgebakende hiërarchie, wat het voor nieuwkomers niet zo makkelijk maakt om een plekje in de groep te vinden. De hen die bovenaan de pikorde staat, zal snel duidelijk maken dat er met haar niet te sollen valt. 
 
Aan het bepalen van de nieuwe pikorde gaat vaak wat getrek en geduw vooraf. Soms kan het er best pittig aan toe gaan! Geen zorgen: dit gebekvecht duurt nooit lang en voor je het weet, keert de rust in de kippenren terug.
Witte en beige kip kijken elkaar aan in het gras
Bij de introductie van een nieuwe kip moet de pikorde opnieuw bepaald worden

TIP 2: Hou het niet bij één kip

Wil je vermijden dat de eerste kennismaking wat stroef verloopt? Voeg dan niet slechts één nieuwe kip aan de toom toe, maar introduceer ze liefst met minstens twee tegelijk. Geef toe: jij hebt toch ook liever een vriend of vriendin naast je wanneer je aankomt op een feestje vol onbekende gasten? 
 
Met een partner in crime aan hun zijde voelen ze zich zelfzekerder en zullen ze zich minder in een hoekje laten duwen. Een kip alleen wordt namelijk al snel de pineut, die het hard te verduren krijgt als er geen haan in de buurt is om het voor haar op te nemen.
 
 

TIP 3: Zet kleine stapjes tegelijk

Nieuwe vrienden maken is niet makkelijk. Gun je nieuwe én oudere kippen dan ook de tijd om aan elkaar te wennen. De eerste dagen zet je de nieuwkomers best in een apart hok in de buurt van de toom. Zo kunnen ze elkaar alvast zien en horen kakelen, maar nog niet te dichtbij komen. Eens ze aan elkaars geluiden gewend zijn – na een weekje ongeveer – kan je ze samenbrengen. Het beste moment om dit te doen, is wanneer de kippen ’s avonds op stok zijn gegaan. Ze zijn dan rustiger en willen liever slapen dan ruzie stoken.
Laat nieuwe en ‘oude’ kippen eerst wennen aan elkaars geluiden voor je ze samenbrengt

TIP 4: Geef je kippen ruimte

Rondscharrelen in de ren is een basisrecht voor kippen. Hennen die meteen heel dicht op elkaar moeten zitten, gaan zich steevast ergeren aan elkaar en daar komt ruzie van. Ook kippen hebben een persoonlijke bubbel! Het is belangrijk dat de nieuwkomers kunnen wegrennen als ze aangevallen worden en zich af en toe even kunnen afzonderen om te bekomen van alle nieuwe prikkels. 
 
De kans bestaat dat ze in het begin een ‘kliekje’ vormen – da’s helemaal oké! Maar hou die nieuwe dames toch maar een beetje in de gaten … Merk je dat ze door de andere kippen weggejaagd of zelfs verstoten worden? Dan moet je wel ingrijpen, anders raken de nieuwelingen ondervoed. Geef je new chicks on the block een eigen voer- en drinkbak, zo kunnen ze in alle rust hun dorst lessen en hun honger stillen. Helpt dit niet? Een apart hokje in de buurt van de rest van de toom kan dan soelaas bieden. Als het gepest en gepik niet stopt, kan je beter de agressieve ruziestoker even in quarantaine plaatsen.
Bruine kippen in een kringetje in het gras
Hou een oogje in het zeil wanneer je merkt dat de nieuwe kippen een ‘kliekje’ vormen

TIP 5: Kies kippen die bij elkaar passen

Of het politiek correct is, daar spreken we ons niet over uit. Feit is wel dat kippen het liefst samenleven met pluimvee dat op hen lijkt, zowel qua uiterlijk als qua karakter. Hoe meer de kippen op elkaar lijken, hoe beter ze met elkaar overweg kunnen. Zet dus geen grote rassen samen met kleine krielkippetjes en hou assertieve drukdoeners weg bij introverte rustzoekers. Lees je vooraf goed in over het karakter van het kippenras dat je aan je bestaande toom wil toevoegen. Zo vermijd je onnodige akkefietjes in de ren!
 
 

TIP 6: Ontworm je nieuwe kippen

Hoe je het ook draait of keert, de uitbreiding van je toom brengt onvermijdelijk stress met zich mee. Zowel voor de nieuwe lichting als voor de anciens. Stress tast het immuunsysteem van de kippen aan, wat maakt dat ze vatbaarder zijn voor ziektes en aandoeningen zoals wormen. Het is dus zeker geen slecht idee om je nieuwe kippen te ontwormen voor je ze laat socializen met de bestaande groep. Een grondige check-up door de dierenarts kan bovendien vermijden dat de nieuwkomers ziektes binnenbrengen in de toom, waar je andere kippen geen verweer tegen hebben.
 

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen