Katten blinken uit in dolce far niente – oftewel zalig nietsdoen. Terwijl wij een tijdsblok in onze overvolle agenda moeten reserveren voor een meditatiesessie of een yogales om ons hoofd leeg te maken, kan jouw huistijger op elk moment van de dag gedachteloos door het raam staren of haar lijf in een gelukzalige twist draaien. Is jouw kat ook een echte ‘zenmaster’? Ontdek het hier!

 
Zen-regel #1: Wees flexibel

Yoga is de perfecte manier om je lichaam soepel en flexibel te houden. Probeer maar eens met gestrekte benen voorover te buigen en met je vingertoppen de grond te raken. Niet zo makkelijk, hè? Oefening baart kunst, dus geef je yoga-oefeningen niet te snel op en begin op een niveau waar jij je comfortabel bij voelt.
 
Om te achterhalen of jouw kat een ervaren yoga-expert is, volstaat een simpele test: zet een kleine, lege kartonnen doos op de grond en wacht af. Als jouw snorremans een béétje kat is, dan zal ze binnen de kortste keren dat interessante voorwerp van dichterbij komen besnuffelen en een poging ondernemen om zich in die saaie, bruine mand te nestelen. Hoe krapper, hoe liever! Krijgt ze haar volledige lijf erin gekronkeld? Dan heb je een exemplaar met doorzettingsvermogen én een ultraflexibele ruggengraat in huis. Geeft ze het na enkele vergeefse pogingen op? Dan moet ze nog een beetje werken aan haar zenkunsten … of een paar grammetjes kwijtraken.
Rosse kat in kartonnen doos
Dankzij hun flexibele ruggengraat passen katten in de kleinste dozen
>> Wringt jouw kat zich in een veel te kleine doos? Zen-score: 10/10!
 
 

Zen-regel #2: Leef in het moment

Wij mensen hebben er een handje van weg om ’s nachts te liggen piekeren over het verleden en de toekomst. Had je op die vergadering met je baas vorige week niet beter eerlijk je gedacht gezegd? En hoe ga je je rekeningen straks betalen nu alle prijzen de hoogte inschieten?
 
Met al die uitdagingen en verplichtingen van het hedendaagse leven hoeft je kat zich niet bezig te houden. Wat al gebeurd is of wat nog moet komen, het zal je pluizige vriend worst wezen. Mindfulness is haar way of life. De meeste katten zijn dan ook perfect in staat om zich helemaal over te geven aan het moment en heel gefocust met één ding tegelijk bezig te zijn. Let er maar eens op wanneer je huistijger vanachter het venster – met een priemende blik en zonder te knipperen – een vogel in de tuin in de gaten houdt. Wanneer ze helemaal in the zone zit en niet verstoord wordt door wat jij op de achtergrond aan het doen bent, dan heb je met een pro te maken!
Rosse kat met wijd opengesperde ogen op groen deken
Met een vogel in haar vizier is een kat amper uit haar focus te halen
>> Laat jouw kat zich niet afleiden uit haar focus? Zen-score: 10/10!
 
 

Zen-regel #3: Stretch regelmatig

Ben je iemand met een kantoorjob en zit je acht uur per dag naar een scherm te turen, dan heb je vast al gemerkt dat je lichaam daar niet zo happy van wordt. Zitten is het nieuwe roken, weet je wel? Af en toe van houding veranderen en wat rek- en strekoefeningen doen is dan de boodschap, en ook je humeur zal ervan opklaren.
 
Katten weten als geen ander hoe belangrijk het is om regelmatig te stretchen. Na een deugddoend dutje moeten ze namelijk snel in staat van paraatheid zijn, voor het geval er een prooi of een vijand in de buurt opduikt. Door zich regelmatig uit te strekken, houden ze hun spieren en gewrichten in topconditie en bevorderen ze hun bloedsomloop. Hou je kat dus maar eens in de gaten … Als ze van het atletische type is, zal je haar zien stretchen op elk willekeurig moment van de dag: wanneer ze wakker wordt, vlak voor ze weer indommelt en zelfs tijdens haar slaap. Hoe meer je kat haar lichaam rekt en strekt, hoe hoger ze op de schaal van Zen staat.
Kat rekt zich uit
Door haar lichaam regelmatig te stretchen, houdt je kat haar spieren in topvorm
>> Stretcht jouw kat zich op de gekste momenten? Zen-score: 10/10!
 
 

Zen-regel #4: Geef je lichaam rust

Over slaap gesproken: wist je dat zo’n één op drie Belgen in zijn leven te maken krijgt met slaapproblemen? Van slapeloosheid tot ’s avonds slecht inslapen of ’s ochtends veel te vroeg wakker worden. En dat terwijl een goede nachtrust onmisbaar is voor een goede werking van je lijf én je hersenen. Voldoende rusten is dus letterlijk van levensbelang, en een middagdutje van tijd tot tijd kan daar zeker bij helpen.
 
Wie de kunst van het dutten 100% onder de knie heeft? Dat is natuurlijk jouw professioneel ronkmachientje. Katten – en zeker jonge kittens – hebben veel slaap nodig en kunnen met gemak zestien tot wel twintig uur per dag in dromenland vertoeven. Haar slaaptijd verdeelt je kat netjes over diepere slaap, korte tukjes en simpelweg wat liggen soezen. Waarom ze dat doet? Simpelweg om energie te besparen, want die kan ze plotsklaps nodig hebben wanneer het jachtseizoen geopend wordt. Hoe chiller ze overdag is, hoe scherper haar lichaam en geest wanneer ze bij valavond plots uit haar pijp moet schieten. Voorzie dus zeker voldoende slaapplekjes in huis, dan maak je van jouw kat gegarandeerd een echte sluimerkampioen!
Rosse kat ligt te slapen op zijn rug
Katten hebben de kunst van het dutten helemaal onder de knie
>> Rijgt jouw kat de slaapjes en dutjes aan elkaar? Zen-score: 10/10! 
 
 

Zen-regel #5: Luister naar je mantra

In een wereld die voortdurend door lawaai overspoeld wordt, kan je niet tot rust komen. Daarom zie je steeds meer mensen kiezen voor een kampeervakantie in het hol van Pluto, een digital detox op een eiland zonder wifi of een stilteretraite in een afgelegen klooster. Een kabbelend beekje of het ritselen van bladeren in de wind vormen het ideale achtergrondgeluid om helemaal zen te worden.
 
Sommige mensen zeggen een zelfbevestigend, repetitief mantra op of gebruiken een app met white noise om hun gedachten tot bedaren te brengen. Katten daarentegen hebben een aangeboren, ingebouwde geluidsinstallatie die ze overal met zich meedragen. Als kitten geven ze al spinnend hun tevredenheidsscore over de melkbar, die beantwoordt wordt door het gespin van moederpoes, wat de kleintjes dan weer een gevoel van veiligheid geeft. Door te spinnen kan je kat zichzelf ook geruststellen in een situatie van angst of stress. En ze doet het ook weleens om jouw aandacht te trekken: merkt ze dat ze er een aaitje of wat lekkers voor in de plaats krijgt, dan leert je kat heel snel dat ze jou kan vertederen met dat kalmerend geronk. Handig toch, zo’n rustgevende soundtrack die je aan en uit kan zetten?
Tijgerkat met gesloten ogen en glimlach
Al spinnend geeft je kat aan dat ze zich tevreden en veilig voelt, en kalmeert ze zichzelf ook
>> Ligt jouw kat regelmatig gelukzalig te spinnen? Zen-score: 10/10!
 
 

Zen-regel #6: Neem het leven niet te serieus

Door alle hoge verwachtingen in onze maatschappij durven we nu en dan te vergeten dat er nog meer in het leven is dan werken alleen. Na een lange, stresserende werkweek is er niets dat je zo’n mentale boost geeft als een weekend vol spontane, ontspannende activiteiten met de mensen van wie je houdt. Helaas merken we steeds vaker dat we als mens het spelen een beetje verleerd zijn ...
 
De teugels laten vieren, de regels laten voor wat ze zijn en gewoon eens flink uit de bol gaan: wanneer heb jij dat voor het laatst gedaan? Ook op dat vlak kunnen we veel leren van onze viervoetige pluizenbolletjes. Katten zijn namelijk verzot op spelen en kunnen schijnbaar uit het niets het ‘zot’ in hun kop krijgen en door de kamer beginnen te stuiteren als een fluffy botsbal. Zelfs oudere katten kunnen nog zo’n explosie van energie ervaren. Heel leuk om te zien! Door elke dag eventjes de tijd te nemen om met je kat te spelen, help je haar niet alleen om tegemoet te komen aan haar jachtinstinct, maar kan ze ook de eventuele stress loslaten die ze tijdens de dag in haar lijf heeft opgebouwd. En zelf pluk je er ook gratis en voor niks de vruchten van. Win-win!
Kat speelt met een speelgoedmuis
Al spelend raakt je kat van haar stress verlost
>> Houdt jouw kat van een dagelijks spelmomentje? Zen-score: 10/10!
 
 

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen